TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 2.8.2024.

Lubenica je ljeti jedno od omiljenog voća.


Lubenica je niskokalorična i posebno osvježavajuća, a odabir slatkastog okusa ne mora biti izazov ako znamo trik.

Ako razmišljate o branju lubenice, one koje su izrasle blizu stabljike i pričvršćene su za grm - to su one koje su sočnije i slađe, ali naša misija je bila istražiti kako u prodavnici, kad nemamo mogućnosti da saznamo kako su rasle, odabrati onu najbolju.

 



Postoje trikovi da nikada ne pogriješite pri odabiru najslađe i najsočnije lubenice, a mi smo ih pronašli.

 

 


Kako odabrati najbolju lubenicu u prodavnici?

Mnogi kao glavni trik navode veličinu i težinu lubenice. Naime, što je veća lubenica, to će biti bolja, ali osim što je velika, važno je i da ima težinu. Ako želite da dobijete pravu lubenicu, izaberite jednu od 10 ili 12 kilograma. Prema mišljenju stručnjaka, to je ključ. Dakle, što je lubenica veća, to je više vremena provela u grmu i više je imala vremena da sakupi vodu, šećer i sve hranljive materije. 

Konkretan postupak: Dok ste u prodavnici podignite lubenicu ili dvije. Ako su lubenice podjednake veličine neka najteža bude vaš odabir.  

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by angelina t. (@aymorr)



Zvuk lubenice

Malo kucnite lubenicu i ako ne odjekuje kao napuhana lopta, nije dobar izbor. Ako je lubenica zrela i spremna za jelo, čut ćete pomalo šupalj zvuk i osjetiti čvrstinu. To znači da ima puno vode jer lubenici voda daje bolji okus i teksturu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by angelina t. (@aymorr)

 

Boja lubenice

Zrele lubenice obično imaju žutu mrlju na jednom kraju kore i neće biti pukotina ili udubljenja. Osim toga, kora mora biti čvrsta na dodir, ne klizava. 

Jedna od najvažnijih kvaliteta lubenice je i boja mrlje koja se nalazi na lubenici koja je pokazatelj gdje je lubenica ležala na zemlji dok je sazrijevala. Kremasto žuta ili skoro narandžasta mrlja znak je da je lubenica punog ukusa. Bijela ili svijetložuta boja mrlje signalizira lubenicu kojoj nedostaje okus, pa ćete možda htjeti odabrati drugu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by İrem Sülün (@iremsulun)


 

Oblik lubenice

Potražite lubenicu koja je zaobljenija i ravnomjernijeg oblika. Okrugle lubenice su slađe, dok su ovalne obično vodenaste i manje slatke. Također, lubenica sa nepravilnim grudvicama na površini su no, no.

Sada ste spremni. Idemo u kupovinu!

* * *
Naslovna fotografija: @aymorr


Bonjour

Miran Karić otkrio trik za ručak bez nerviranja i gotov je za 15 minuta

TEKST: Bonjour.ba

Miran Karić otkrio trik za ručak bez nerviranja i gotov je za 15 minuta Miran Karić otkrio trik za ručak bez nerviranja i gotov je za 15 minuta

Koliko puta ste se danas zapitali „šta da skuham“? Upravo taj trenutak bez ideje često je najstresniji dio dana, ali Miran Karić ima rješenje koje spašava.

Na kulinarskoj radionici uz Vegetu i Bonjour.ba pokazao je da jedno jelo može biti istovremeno brzo, neočekivano i strašno dobro. Dovoljno je malo mašte i pravi začin, a gosti su se uvjerili da i najneobičniji spoj može postati hit na stolu.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_8_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_2
 

Jednostavno kuhanje, bez komplikacija

 

Miran nas je još jednom podsjetio da kuhanje ne mora biti proces koji traje satima. U svega nekoliko poteza, nasjeckati, ubaciti, začiniti, nastalo je jelo koje izgleda kao iz restorana, a ono što nas je najviše oduševilo jeste balans okusa: slano, sočno i slatko u jednom zalogaju. To je trenutak u kojem shvatite da i vi možete pokazati svoje najbolje, čak i kad nemate puno vremena.
 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_3
 

Pitanja koja smo morali postaviti


Iako je fokus bio na receptu, nismo mogli odoljeti, a da Miranu ne postavimo nekoliko brzih pitanja. Kad smo ga pitali kojim jelom bi se opisao, rekao je:Burger. Jednostavno, a komplikovano. I svaki sastojak ga mijenja u potpunosti. "

Na naše pitanje bira li radije slatko ili slano, bez razmišljanja je izdvojio svoj favorit, a otkrio nam je i da mu je Vegeta Smoked najčešći saveznik u kuhinji. 

 wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_5723_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_11_bonjour_ba-1
 

Za one koji nisu ljubitelji suhih šljiva, otkrio je i malu tajnu da je brokula uvijek dobra opcija: “lijepo zaokruži šta god da koristite kao bazu. Daju sličan kontrast i jednako dobro funkcionišu.” A ako vam se desi da prekuhate rižu ili nudle? Pogledajte u nastavku.

Dakle, ako vam treba jelo koje ne traži puno vremena, evo recepta koji možete skuhati i dok se sto postavlja.

 

Recept: Vegeta wok s piletinom i suhim šljivama  
 

Sastojci:

 

  • 200 g piletine

  • 100 g mrkve

  • 1 glavica ljubičastog luka

  • 150 g suhih šljiva

  • 150 g basmati riže ili nudli (po želji)

  • 2 kašike ulja (susamovo, kikirikijevo ili kokosovo)

  • Vegeta (po želji, Original, Sweet Chili ili Smoked)

 

Priprema:

Skuhajte rižu u omjeru 1:2 (riža : voda). Nakon kuhanja ostavite je poklopljenu da se napari ili skuhajte nudle kratko prema uputstvu, bez ispiranja, neposredno prije dodavanja u wok.
 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_6_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_7_bonjour_ba
 

Suhe šljive nakratko potopite u mlaku vodu. Piletinu isijecite na tanke trakice. Mrkvu narežite na julienne, a luk na tanke ploške.

 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_8_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_10_bonjour_ba
 

U jako zagrijanu tavu dodajte ulje. Ubacite piletinu i kratko propržite. Zatim dodajte mrkvu, luk i šljive. Kada se povrće malo opusti, dodajte par kašika vode i Vegetu pa kratko prokuhajte. Poslužite uz rižu ili na kraju umiješajte nudle.
 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_12_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_16_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_18_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_41_bonjour_ba-1
 

Miranova preporuka: „Za wok je važno da svi sastojci budu slične veličine jer tada okus i tekstura najbolje dolaze do izražaja.“

Ovaj recept pokazuje da brzina i jednostavnost ne znače odustajanje od okusa. Baš suprotno jer neočekivani spoj može biti upravo ono što trebamo kada dan traži nešto brzo, jednostavno i ukusno. 

 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_20_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_23_bonjour_ba

 

Jedna kašika dovoljna je da pokažete svoje najbolje i otkrijete da Vegeta uvijek izvlači najbolje iz svakog jela.
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom

Produkcija: Bonjour.ba    
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!