TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 2.8.2024.
Lubenica je ljeti jedno od omiljenog voća.
Lubenica je niskokalorična i posebno osvježavajuća, a odabir slatkastog okusa ne mora biti izazov ako znamo trik.
Ako razmišljate o branju lubenice, one koje su izrasle blizu stabljike i pričvršćene su za grm - to su one koje su sočnije i slađe, ali naša misija je bila istražiti kako u prodavnici, kad nemamo mogućnosti da saznamo kako su rasle, odabrati onu najbolju.
Postoje trikovi da nikada ne pogriješite pri odabiru najslađe i najsočnije lubenice, a mi smo ih pronašli.
Kako odabrati najbolju lubenicu u prodavnici?
Mnogi kao glavni trik navode veličinu i težinu lubenice. Naime, što je veća lubenica, to će biti bolja, ali osim što je velika, važno je i da ima težinu. Ako želite da dobijete pravu lubenicu, izaberite jednu od 10 ili 12 kilograma. Prema mišljenju stručnjaka, to je ključ. Dakle, što je lubenica veća, to je više vremena provela u grmu i više je imala vremena da sakupi vodu, šećer i sve hranljive materije.
Konkretan postupak: Dok ste u prodavnici podignite lubenicu ili dvije. Ako su lubenice podjednake veličine neka najteža bude vaš odabir.
Zvuk lubenice
Malo kucnite lubenicu i ako ne odjekuje kao napuhana lopta, nije dobar izbor. Ako je lubenica zrela i spremna za jelo, čut ćete pomalo šupalj zvuk i osjetiti čvrstinu. To znači da ima puno vode jer lubenici voda daje bolji okus i teksturu.
Boja lubenice
Zrele lubenice obično imaju žutu mrlju na jednom kraju kore i neće biti pukotina ili udubljenja. Osim toga, kora mora biti čvrsta na dodir, ne klizava.
Jedna od najvažnijih kvaliteta lubenice je i boja mrlje koja se nalazi na lubenici koja je pokazatelj gdje je lubenica ležala na zemlji dok je sazrijevala. Kremasto žuta ili skoro narandžasta mrlja znak je da je lubenica punog ukusa. Bijela ili svijetložuta boja mrlje signalizira lubenicu kojoj nedostaje okus, pa ćete možda htjeti odabrati drugu.
Oblik lubenice
Potražite lubenicu koja je zaobljenija i ravnomjernijeg oblika. Okrugle lubenice su slađe, dok su ovalne obično vodenaste i manje slatke. Također, lubenica sa nepravilnim grudvicama na površini su no, no.
Sada ste spremni. Idemo u kupovinu!
* * *
Naslovna fotografija: @aymorr
TEKST: Dragana Rauš
Evo šta smo prvo primijetili… Besprijekorno postavljeni stolovi. Tim mladih, složnih ljudi. Logo izvezen na platnenoj salveti. Nenametljiv i uredan enterijer. Ukratko: sklad koji naslućuje da je Milunka mjesto na kojem stvari funkcionišu baš kako treba.
Prvi predstavnik ovog pozitivnog primjera ugostiteljstva je mladi chef Saša Stanivuković. Donio je znanje iz inostranstva, ali ono što je još važnije - vratio ga je kući. Slovenija ga je naučila koliko je važno da sve što izađe iz kuhinje bude jednako iskreno i precizno. Ono što je već imao u sebi su kreativnost, hrabrost i ljubav prema ovom poslu.
Mi smo uživali u večeri u slijedovima. Jela su na meniju dostupna i pojedinačno, ali zajedno pričaju posebnu priču.
Evo kako je to izgledalo: carpaccio s mikrobiljem i biberom, zatim tatarski biftek s wasabi majonezom i uljem od vlasca. Ravioli, nestvarno bogatog ukusa, punjeni pistacijom i tijestom od čak 48 žumanaca. Glavno jelo i favorit mnogih: juneći obrazi, sporo pripremani 12 sati, na kremi od krompira, celera i mrkve. Hrskavo pecivo bez aditiva, sa divljim kvascem, detalj koji možda ni ne primijetiš, ali tvoje tijelo hoće.
Ako ste iz Banjaluke, velika je šansa da ste bar jednom probali neki desert iza kojeg stoji Stefan Ilić. Njegovi su prepoznatljivi po tome što izgledaju kao male skulpture, sa neočekivanim i interesantnim ukusima. Zbog tog posebnog, gotovo umjetničkog pristupa, bilo je prirodno da postane dio tima Milunke.
Enterijer jasno komunicira šta možeš očekivati na tanjiru. Moderan i uredan, čini da se gost osjeća ugodno, bez da pretjerano odvlači pažnju od glavne teme: kuhinje koja ostavlja najveći utisak.
Osvjetljenje poziva na romantičnu večeru u dvoje, a lokacija je takva da kad završiš, vrlo lako možeš prošetati jednim od najljepših banjalučkih šetališta pored Vrbasa. Dodatan savjet: za najbolji doživljaj rezerviši večeru i posmatraj zalazak sunca iz bašte.
Još jedna interesantna informacija - Milunka nije statična. Vole da uvode tematske večeri, da gosti probaju nešto novo, da svaka posjeta bude drugačija. Japan, Grčka, Španija… Dovoljno je da ih zapratite na Instagramu i uhvatite novo iznenađenje.
Takođe, kuhinja stalno osluškuje potrebe gostiju. Meni koji je sada aktuelan važi do kraja ljeta, a onda stiže novi, skrojen po sezoni i željama onih koji se vraćaju.
Jedino što se ovdje ne mijenja je tim koji dijeli iste vrijednost i ideja da ugostiteljstvo znači da se svako osjeća dobrodošlo.
Foto: Dragana Rauš za Bonjour
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!