TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 2.8.2024.
Lubenica je ljeti jedno od omiljenog voća.
Lubenica je niskokalorična i posebno osvježavajuća, a odabir slatkastog okusa ne mora biti izazov ako znamo trik.
Ako razmišljate o branju lubenice, one koje su izrasle blizu stabljike i pričvršćene su za grm - to su one koje su sočnije i slađe, ali naša misija je bila istražiti kako u prodavnici, kad nemamo mogućnosti da saznamo kako su rasle, odabrati onu najbolju.
Postoje trikovi da nikada ne pogriješite pri odabiru najslađe i najsočnije lubenice, a mi smo ih pronašli.
Kako odabrati najbolju lubenicu u prodavnici?
Mnogi kao glavni trik navode veličinu i težinu lubenice. Naime, što je veća lubenica, to će biti bolja, ali osim što je velika, važno je i da ima težinu. Ako želite da dobijete pravu lubenicu, izaberite jednu od 10 ili 12 kilograma. Prema mišljenju stručnjaka, to je ključ. Dakle, što je lubenica veća, to je više vremena provela u grmu i više je imala vremena da sakupi vodu, šećer i sve hranljive materije.
Konkretan postupak: Dok ste u prodavnici podignite lubenicu ili dvije. Ako su lubenice podjednake veličine neka najteža bude vaš odabir.
Zvuk lubenice
Malo kucnite lubenicu i ako ne odjekuje kao napuhana lopta, nije dobar izbor. Ako je lubenica zrela i spremna za jelo, čut ćete pomalo šupalj zvuk i osjetiti čvrstinu. To znači da ima puno vode jer lubenici voda daje bolji okus i teksturu.
Boja lubenice
Zrele lubenice obično imaju žutu mrlju na jednom kraju kore i neće biti pukotina ili udubljenja. Osim toga, kora mora biti čvrsta na dodir, ne klizava.
Jedna od najvažnijih kvaliteta lubenice je i boja mrlje koja se nalazi na lubenici koja je pokazatelj gdje je lubenica ležala na zemlji dok je sazrijevala. Kremasto žuta ili skoro narandžasta mrlja znak je da je lubenica punog ukusa. Bijela ili svijetložuta boja mrlje signalizira lubenicu kojoj nedostaje okus, pa ćete možda htjeti odabrati drugu.
Oblik lubenice
Potražite lubenicu koja je zaobljenija i ravnomjernijeg oblika. Okrugle lubenice su slađe, dok su ovalne obično vodenaste i manje slatke. Također, lubenica sa nepravilnim grudvicama na površini su no, no.
Sada ste spremni. Idemo u kupovinu!
* * *
Naslovna fotografija: @aymorr
TEKST: Bonjour.ba
U Italiji se vjeruje da hrana ne liječi samo tijelo, nego i dušu. 'Mangia che ti passa', kažu Italijani, 'Jedi i proći će te'; jedna od najpoznatijih narodnih izreka, koja nije samo savjet, nego način razmišljanja.
To nije puka utjeha, nego filozofija života koja kaže da tanjir tople tjestenine, kap maslinovog ulja i razgovor uz čašu vina mogu popraviti i dan i raspoloženje. Taj italijanski duh, onaj u kojem se hrana ne jede, nego doživljava, ne živi samo u Rimu i Napulju.
Možemo ga pronaći i ovdje, u trenutku kad na maslinovom ulju zamiriše sitno sjeckani luk i prostor se ispuni toplinom doma, te u Tropic i Crvena jabuka marketima, gdje Buonetti tjestenina i njen kuhar podsjećaju da i najjednostavniji obrok može postati trenutak za uživanje ako mu poklonimo samo malo pažnje i topline.
Kad je izbor tjestenine dilema sama po sebi…
Koliko puta ste stajali ispred police s tjesteninom, nesigurni koju izabrati: fettuccine ili tagliatelle, sa jajima ili bez?
Neke izgledaju savršeno za kremaste sosove, druge traže malo maslinovog ulja i par listića bosiljka, a vi stojite, razmišljate i znate da će sve brige nestati onog trenutka kad čujete prvo zveckanje tanjira i miris koji ispuni kuhinju.
Tjestenina ima tu moć da običan obrok pretvori u mali trenutak uživanja, onaj zbog kojeg se sve čini lakšim i ljepšim.
U tom smislu, Buonetti tjestenina savršeno čuva duh Italije u svakoj porciji: rađena po tradicionalnoj recepturi od 100% durum pšenice, prilagođena svakom trenutku i ukusu.
Dolazi u dvije varijante, sa jajima, bogatijeg i punijeg okusa, idealna za mesne i kremaste sosove, te bez jaja, laganija i svestranija, savršena za jednostavna, svakodnevna jela. 
Bez obzira koju odaberete, rezultat je uvijek isti: tanjir koji donosi osjećaj zadovoljstva i miris koji na trenutak pretvara vašu kuhinju u mali italijanski kutak mira.
Kad ne znate šta kuhati, ovaj kuhar definitivno zna
Znamo kako to izgleda... kad otvorite frižider i nemate ideju odakle početi. A ako se odlučite za tjesteninu, tek tada kreće prava dilema: koju izabrati, koji sos, koliko dugo kuhati…
Zato smo ovaj put prepustili odluku onome ko uvijek ima pravi odgovor, a to je Buonetti kuhar. Jednostavan, inspirativan i napisan tako da svako može uživati u kuhanju, bez žurbe i stresa.
Na njegovim stranicama, kroz 48 recepata za četiri godišnja doba, svaka sezona ima svoj ritam: proljeće je svježe, ljeto mirisno, jesen topla, a zima puna okusa koji griju. Stranice prate ritam svakodnevice, pune su malih savjeta koji kuhanje pretvaraju u ritual, a ne obavezu.
U dijelu posvećenom jeseni pronašli smo jelo koje nas je razriješilo svih dilema: fettuccine u mesnom sosu iz rerne.



Uz nekoliko kapi GAEA Kalamata maslinovog ulja i prstohvat Kulino začina, koji svakom zalogaju daje savršen balans, ovo jelo postaje sve što očekujemo od dobre tjestenine: toplo, jednostavno i neodoljivo mirisno.
Federico Fellini je jednom rekao da je život kombinacija magije i tjestenine i teško je s tim ne složiti se. U jednostavnom obroku često se krije mnogo više od hrane: miris doma, osjećaj mira i topline, tišina između dva zalogaja u kojoj sve ima smisla.
Buonetti nas podsjeća da za dobar obrok nije potrebna posebna prilika. Dovoljno je malo vremena, nekoliko kvalitetnih sastojaka i želja da uživamo u onome što stvaramo.
Dok se mirisi šire kuhinjom i prvi zalogaj otkriva savršeni balans ukusa, postaje jasno da je upravo u tim trenucima život najukusniji.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!