TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 1.5.2020.

Vikend je idealna prilika da se družite sa svojim prijateljima, zabavite se, prisjećate se vaših najdražih događaja i uspomena – online.

Iako se trenutno nalazimo u izolaciji, to ne mora značiti da se ne možete vidjeti sa svojim prijateljima. Sve što trebate je na kreativan način prilagoditi vaš party i preseliti ga na video poziv, Skype ili na neku drugu video aplikaciju.

Kako biste začinili svoje virtualno druženje, obucite najdražu kombinaciju za izlazak, opremite se smiješnim party rekvizitima i neka se netko iz vašeg društva pretvori u DJ-a. A za još bolju atmosferu, dopustite da se pobrinu sljedeća tri koktela.

Foto: unsplash.com

Oni su jednostavni za pripremu doma, osvježavajući su, svojim okusom doslovce dozivaju ljeto i idealni su za vaš online party. Zato, bacite se na pripremu i podijelite ove ukusne recepte i sa svojim društvom kako biste svi zajedno mogli nazdravljati kroz vaše malene ekrane. Cheers!

MALINA - DŽIN

Foto: unsplash.com

SASTOJCI (za jedan vrč):

  • 350 g malina
  • 150 g šećera
  • 700 ml džina

PRIPREMA:

Usitnite maline i stavite ih zajedno sa šećerom u vrč od 1,5 l. Prelijte preko džin, začepite vrč i mućkajte dok se šećer ne otopi. Čuvajte na hladnom, tamnom mjestu, a ovako pripremljen koktel može stajati i do nekoliko mjeseci što znači da ga možete sačuvati za solo vrijeme na balkonu ili za vaš naredni online party.

MOJITO S BIJELIM VINOM

Foto: unsplash.com

SASTOJCI:

  • 3 limete plus 1 limeta narezana za serviranje
  • 4 žlice granuliranog šećera
  • 4-5 grančica metvice
  • led
  • 1,75 l bijelog vina
  • 2 šalice mineralne vode

PRIPREMA:

Svaku limetu nasjeckajte na šest komada i ubacite u vrč. Dodajte šećer i pritisnite limete drvenom kuhačom ili tučkom kako biste iscijedili sok. Zatim dodajte grubo nasjeckane listove metvice. Napunite otprilike tri četvrtine vrča ledom, a zatim dodajte vino. Promiješajte sa žlicom da se svi sastojci nježno izmješaju i zatim dodajte mineralnu vodu.
Još jednom promiješajte. Nakon toga, ulijte u visoke čaše s nekoliko dodatnih kockica leda i uz kriške limete.

MIMOZA

Foto: hotlegs.nl

SASTOJCI (za jedan vrč):

  • 1 (750 ml) boca ohlađenog pjenušca ili Prosecca
  • 3 šalice (750 ml) ohlađenog soka od naranče (najbolje je svježe ocijeđen)

PRIPREMA:

Pomiješajte sastojke u vrču i uživajte u ukusnom koktelu koji vas odmah asocira na ljeto. Po želji možete dodati grančicu svježeg ružmarina.

*** 

Nasovna fotografija: unsplash.com
Tekst: Marija Perić


Bonjour

Restoran u Splitu skriven u vili je nova destinacija ljeta

TEKST: Ada Ćeremida

Restoran u Splitu skriven u vili je nova destinacija ljeta Restoran u Splitu skriven u vili je nova destinacija ljeta

Mokosh je senzorno putovanje kroz dizajn, okus i historiju smješteno u bajkovitom splitskom vrtu.

Smješten u secesijskoj vili u samom srcu Splita, na adresi Slavićeva ulica 44, Mokosh Restoran i Bar je mjesto koje spaja umjetnost arhitekture s čarolijom gourmet iskustva. 

Svaki detalj od murala starijih od stotinu godina do mousse kolača od organske čokolade, promišljen je tako da potakne osjetila i zadrži vas u trenutku. Ovdje prošlost živi kroz dizajn, a sadašnjost kroz okuse i mirise vrta u kojem je svaki obrok poziv na dijeljenje.

 



Vrt iz druge priče  

Vila Tončić, zaštićena kao kulturno dobro, krije jedan od najljepših vrtova u Splitu. Ovaj prostor, koji je nekad oblikovao arhitekt Kamilo Tončić s učenicima Obrtne škole, danas odiše gotovo bajkovitim šarmom.

 

bonjour_ba_mokosh_restoran_split_01

bonjour_ba_mokosh_restoran_split_05


Tu je i originalna fontana, čiji zvuk postaje soundtrack vašeg boravka, dok se između hlada i sunca otvara scena za uživanje koje nema rok trajanja.


bonjour_ba_mokosh_restoran_split_03

bonjour_ba_mokosh_restoran_split_04



Secesija i šarm 70-ih: Interijer koji je osvojio i London  

Kada restoran u Splitu postane finalist za prestižnu međunarodnu nagradu za dizajn interijera, znate da je riječ o nečemu posebnom.

Interijer Mokosha potpisuje Studio 520 iz Londona, a svaki kutak ove vile iz 1900-ih prožet je pažljivo čuvanim arhitektonskim naslijeđem i vibrantnim elementima inspiriranim estetikom 70-ih godina. 



bonjour_ba_mokosh_restoran_split_08

bonjour_ba_mokosh_restoran_bar_split_02

bonjour_ba_mokosh_restoran_split_010


Glavni salon, tri sobe povezane bojama i uzorcima, kao i čuvena Plava soba, čine mozaik prostora u kojem se historija ne skriva nego diše.

Na društvenim mrežama restoran je podijelio kako je "svaka godina ostavila svoj trag" i time dodatno podcrtao viziju prostora kao živog platna.


bonjour_ba_mokosh_restoran_split_09

bonjour_ba_mokosh_restoran_bar_split_03


Uz simetrične rasporede i originalne detalje, interijer Mokosha uvodi posjetitelja u svijet boja i ritma koji se ne viđa često na domaćoj sceni. 

Prugasti zidovi u kombinaciji pastelne zelene i koralno crvene donose neočekivanu svježinu, dok pažljivo birane lampe, ogledala s naglašenim okvirima i retro elementi stvaraju skladan dijalog između secesije i estetike 70 - ih. U tom spoju nostalgije i savremenosti nema mjesta slučajnosti sve je taktilno, razigrano, ali i funkcionalno.


bonjour_ba_mokosh_restoran_split_011

bonjour_ba_mokosh_restoran_split_013

bonjour_ba_mokosh_restoran_split_014


Meni koji slavi zajedništvo i sezonu

“Naš jelovnik je priča o dijeljenju” poručili su na socijalnim medijima iz Mokosha. Hrana se ovdje ne doživljava kao klasičan slijed jela, već kao mediteranska gozba u kojoj se svi uključuju. 

 



Od burrate s bosiljkom iz vrta i domaćeg hljeba s maslinama, do zvijezde kuće, Tarte Flambéea koji dolazi u četiri verzije, svaki zalogaj je i gourmet i emotivni narativ. Dodaci poput umaka i priloga na svakom stolu čine iskustvo još bogatijim i osobnijim.



bonjour_ba_mokosh_restoran_bar_split_G_1


Kad mousse kolač od organske čokolade s tonkom, karameliziranim lješnjacima i hrskavim komadićima postane razlog za povratak, znate da ste na mjestu koje razumije slatke rituale. 

Još jedna poslastica? Choux punjen mousseom od pistacija s nježnom karameliziranom jezgrom je desert koji se pamti.


Kokteli koji pričaju priče

U Mokoshu mixology nije samo vještina . Kako su istaknuli na društvenim mrežama, njihov "mixology laboratorij svakog dana stvara nova iznenađenja", a svaki koktel nosi boje, mirise i teksture koje odgovaraju senzibilitetu prostora. 


bonjour_ba_mokosh_restoran_split_06

bonjour_ba_mokosh_restoran_split_016


Mokosh je pažljivo ispisano poglavlje splitske gourmet i kulturne scene koje s razlogom izaziva pažnju i lokalaca i gostiju grada. 

Raskošan u detaljima, promišljen u svakom kutku i topao u dočeku, ovaj restoran postavlja nova pravila o tome kako jedan prostor može istovremeno čuvati naslijeđe i živjeti u sadašnjem trenutku.

U sezoni kada Split vrvi životom, Mokosh se doživljava kao odmak, ne od grada nego prema sebi.
 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @mokoshrestoran


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!