TEKST: Nevena Divčić
DATUM OBJAVE: 6.1.2025.
Je li i vama jedna od novogodišnjih rezolucija više posjećivati kulturne događaje, zabave, češće ići u kino...?
Ako je tako, onda će vam se i ove godine sviđati naš vodič za događaje u Sarajevu. Januar donosi hladne dane, a mi se od hladnoće planiramo kriti u pozorištima i u kino salama. Ovaj mjesec je idealan da zaronite u kreativnu energiju Sarajeva i istražite nova mjesta, upoznate zanimljive ljude ili jednostavno uživate u onome što grad ima za ponuditi.
U nastavku donosimo izbor najzanimljivijih događaja u januaru, zabilježite ih u svoj kalendar!
Pozorište
Nakon drama "Sve se nekako preživi osim smrti" i "Orestija" u Narodno pozorište Sarajevo se zaputite i 11.1. na tradicionalni koncert Sarajevske filharmonije u saradnji s Muzičkom akademijom u Sarajevu. Svoje karte možete kupiti ovdje.
Predstava za koju se uvijek traži karta više
O predstavi "Uhvati zeca" smo već govorili o njoj s fokusom na istoimeni roman koji je osvojio čitaoce svojom iskrenošću. Preveden je na 18 svjetskih jezika. Ako ste ljubitelji pozorišta, a još uvijek niste imali priliku gledati ovu predstavu, onda je dodajte u svoj plan za januar.
Foto: NPS
Balet i predstava
Uz Snjeguljicu i sedam patuljaka koje možete gledati 21. i 22. januara. obratite pažnju i na specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo pod nazivom "Homo Theatralis" koji u fokusu ima sjećanje na velikane Opere i Baleta NPS.
Za kraj mjeseca, 28. januara zabilježite dramu "Staklena menažerija".
"Junakinja naše priče, pored fizički umanjenih sposobnosti, posjeduje i prenaglašenu empatiju prema specifičnoj zbirci staklenih figura te kroz muziku odlazi u neki svoj svijet." - rekao je Slobodan Perišić, reditelј.
Foto: NPS
SARTR
U Sarajevskom Ratnom Teatru ovog mjeseca fokus je na predstavi "Svijet i sve u njemu" sa svojom premijerom 16. januara i reprizama 17. i 18. - ovo je jedna od onih predstava o kojim ćete mnogo slušati. Pored toga, u SARTR - u, obratite pažnju i na predstave "Još uvijek smo živi" i "Oslobođenje Sarajeva".
Kamerni Teatar 55
Ako ste propustili popularnu predstavu "Ljubavnice" onda u januaru iskoristite svoju novu priliku. Ako želite još više detalja o istoj, onda vas podsjećamo na svoj razgovor sa Nadine Mičić upravo o ovoj, dugo iščekivanoj predstavi.
Filmovi
Uz "Snježnu kraljicu: Čarobni portal", kino sale su idealne za cozy trenutke s najmlađima.
Foto: IMDb
Pored toga u kinima ljubitelje horora čeka aktuelni "NOSFERATU" po scenariju i u režiji Roberta Eggersa. Ovo je priča o ukletoj mladoj ženi i zastrašujućem vampiru koji je zaljubljen u nju i njihovom opsesivnom odnosu koji uzrokuje neizrecivi užas. Scary!
U kino Meeting Point zaputite se ako još uvijek niste imali priliku gledati film Blum: Gospodari svoje budućnosti
Šta prvo idete gledati i čemu se najviše radujete?
* * *
Naslovna fotografija: @lydiamillen
TEKST: Bonjour.ba
Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.
Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba.
Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić
U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja
Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?
Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm.
Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.
Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.
Malo začina za uspomenu
Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.
Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.
Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!