Naša Nevena objasnit će vam kako koristiti Gua sha - korak po korak - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Naša Nevena objasnit će vam kako koristiti Gua sha - korak po korak

Tekst:

Nevena Divčić

BEAUTY SAVJETI
19.4.2024.

Je li i do vas ovih dana stigao viralni video Kendall Jenner u kojem koristi gua sha na „svoj“ način i tako istog trenutka pokazuje razliku u oblikovanju lica koju ova metoda pravi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Možda niste vidjeli baš taj video, ali vjerujemo da ste se nekoliko puta barem površno susreli sa Gua sha metodom u rutinama njege.
Šta predstavlja Gua sha metoda?

Gua sha metoda stiže iz tradicionalne prakse kineske medicine. Gua se prevodi kao 'struganje', a Sha se odnosi na 'petechiae' (sitne, ravne crvene, ljubičaste tačkice). Ono što mnogi ne znaju je da je Gua sha tretman koji je praksa u Kini za cijelo tijelo, a ne samo za lice. Njegov cilj je da „struganjem“ kože oživi protok krvi, stimuliše limfnu drenažu i aktivira različite tačke na tijelu dovodeći do benefita po naš organizam.
Iako je u Aziji popularan vjekovima, Gua sha svoj procvat u našim rutinama njege doživljava tek kroz prethodnih nekoliko godina. Kroz članak o limfnoj drenaži lica nismo propustili osvrnuti se i na Gua sha te benefite koje limfna drenaža donosi. U nastavku vam dostavljamo link, no s obzirom na to da želite ostati s nama do kraja i u ovoj priči stiže mali podsjetnik.
 


Benefiti limfne drenaže lica

  • Smanjuje otečenost lica
  • Pomaže pri uklanjanju toksina i viška tečnosti iz organizma
  • Ima opuštajuće dejstvo te smanjuje napetosti i stres
  • Redovno praktikovanje limfne drenaže doprinosi poboljšanju tonusa kože

     
Kako koristiti Gua Sha na licu?

Krenite s očišćenim licem, operite lice omiljenim proizvodom te blago posušite kožu. Naredni korak će biti nanošenje ulja ili seruma za lice koji volite i koji vam odgovara. Ovo će olakšati način na koji Gua sha „klizi“ kožom bez stvaranja trenja, uz što ćete izbjeći da povrijedite kožu.
Korak po korak

Koristite lagane, ali čvrste pokrete. Svaki od ovih koraka ponovite nekoliko puta na obje strane vrata i lica. Gua sha možete prakticirati i ujutro i navečer, ovisno o vašim preferencijama.
Postavite Gua sha na dno vrata, iznad ključne kosti i nježno ga povlačite prema bradi. Nastavite s područja brade prema gore, prema liniji vilice. Svoj Gua sha alat sa sredine brade povucite prema vanjskim rubovima obraza. Zatim ga postavite ispod jagodica i povlačite prema sljepoočnicama.

Kada dođete do područja očiju, budite dodatno pažljivi i nježni. Lagano povucite Gua Sha alat od unutarnjeg ugla oka prema vanjskom.
Za kraj Gua sha masaže, postavite alat na sredinu čela i nježno ga povucite prema gore, ka kosi.

Nakon upotrebe alata obavezno ga očistite kako bi bio spreman za narednu upotrebu. No, ako ste tip osobe koja uči posmatrajući, donosimo vam i kratki video sa uputama.

@bonjour.ba Korak po korak | Kako koristiti gua sha? #bonjourba#guasha#bonjoururednistvo♬ west coast X billie bossa nova - geo ☽* * *
Foto: Bonjour.ba
Pexels.com

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno