Održana kino pretpremijera filma “Ekskurzija” Une Gunjak, od danas u kinima širom BiH - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazi...

Održana kino pretpremijera filma “Ekskurzija” Une Gunjak, od danas u kinima širom BiH

Tekst:

Bonjour.ba/PR

EVENT
26.10.2023.

U punom kinu Meeting Point u Sarajevu u srijedu je održana kino pretpremijera filma “Ekskurzija” Une Gunjak, bosanskohercegovačkog kandidata za Oscara®, a film je od danas u kinima širom BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon projekcije u kinu Meeting Point održan je i razgovor s dijelom ekipe filma, u kojem su sudjelovale producentica filma Amra Bakšić Čamo, redateljica i scenaristica Una Gunjak, mlade glumice iz filma Asja Zara Lagumdžija i Nađa Spaho, a moderatorica je bila Kristina Ljevak Bajramović.

 

 

„Željela bih da ovaj film bude film koji će se dopasti ne samo kritici, nego i publici. Nadamo se da će ovaj film biti i za roditelje i za djecu“, izjavila je Bakšić Čamo.
Uni Gunjak ovo je prvi igrani film. Ideja o ovom filmu je od samog početka do kraja – do realizacije, ostala ista, izjavila je Gunjak.
„Ono što smo na početku željeli reći, rekli smo u filmu. Izazov je bio dotaknuti sve primarne emocije, i uspjeli smo u tome“, rekla je Una.

Asja Zara Lagumdžija, koja u filmu glumi Iman, ispričala je da je snimanje filma za nju bilo iznimno iskustvo.
„Koliko je snimanje bilo intenzivno, toliko je bilo i prelijepo. Filmom se želi pokazati da se treba razgovarati o nekim stvarima. Mislim da je film odličan i da nosi duboku poruku“, izjavila je Lagumdžija. 

Snimanje je i za Nađu Spaho bilo sjajno. Ispričala je da su se na snimanju svi zbližili, i da će snimanje filma pamtiti kao divno iskustvo. Uloge u filmu ostvarili su Asja Zara Lagumdžija, Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović, Muhamed Hadžović, Dina Mušanović, Viktor Gatarić... 

Film je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Locarnu gdje je osvojio Specijalno priznanje. Na 29. Sarajevo Film Festivalu imao je gala projekciju u okviru Takmičarskog programa – igrani film izvan konkurencije.

 

 

„Ekskurzija“ je prvi igrani film Une Gunjak, dobitnice Srca Sarajeva Sarajevo Film Festivala za najbolji kratki film („Kokoška“ 2014. - dobitnik nagrade Evropske filmske akademije za najbolji kratki film). U autorskoj ekipi su i direktor fotografije Matthias Pilz, montažerka Clémence Diard, scenografkinja Emina Kujundžić, kostimografkinja Katarina Pilić, kasting direktorica Timka Grin, dizajner zvuka Igor Čamo, kompozitor Draško Adžić i šminkerica Lamija Hadžihasanović Homarac.
Producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo (SCCA/pro.ba), koproducenti Nukleus film (Siniša Juričić), Baš Čelik (Jelena Mitrović), Salaud Morisset (François Morisset), Mer Film (Gary Cranner).
Distributer filma u kinima u Bosni i Hercegovini je Obala Art Centar iz Sarajeva. Film je od danas u svim kinima u BiH, ulaznice u prodaji.
 

***
Foto: Promo

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno