TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 18.7.2024.

Cheesecake, raskošni desert čiji korijeni sežu duboko u antičku Grčku, danas predstavlja jedan od najpoznatijih i najomiljenijih kolača širom svijeta.


Stekao je već status jedne od kultnih delicija. Ova kremasta poslastica osvaja nepca svojom jedinstvenom kombinacijom svilenkaste teksture i bogatog okusa. Osim toga, nudi beskrajne mogućnosti prilagodbe i eksperimentiranja s različitim vrstama voća, orašastih plodova ili čokolade.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yasmin (@yaasmiinbeell)



Cheesecake je simbol slasti koji se prilagođava različitim kulturama i preferencijama, a jedna od najneobičnijih i najzanimljivijih varijanti je svakako sve popularniji cheesecake od pistacija.

Kako biste i sami doma uživali u njegovoj kremastoj teksturi koja stvara savršenu kulinarsku simfoniju sa hrskavim pistacijama, donosimo vam osnovni recept koji možete probati već danas. Mala napomena, strpljivost je neophodna, ali se isplati!


Foto: @m.ceglecki



Recept za cheesecake od pistacija

Sastojci

  • 200 g keksa (nešto poput Plazma keksa)
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 250 g krem sira
  • 200 g grčkog jogurta
  • 100 g šećera
  • 2 jaja
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 100 g mljevenih pistacija
  • 50 g sjeckanih pistacija za posipanje
  • Prstohvat soli

     



Upute

Priprema kore

Za početak zagrijte pećnicu na 180 °C te kekse sameljite u fini prah. Keksu potom dodajte otopljeni maslac i dobro promiješajte dok smjesa ne postane kompaktna.

Smjesu rasporedite po dnu kalupa za cheesecake (promjera 20 cm) i lagano pritisnite da se ravnomjerno rasporedi.

Nakon toga pecite koru u pećnici zagrijanoj na 180 °C, 10 minuta, a zatim je izvadite i ostavite da se ohladi dok pripremate nadjev.


Foto: @fighterka_bs



Priprema nadjeva

Sada smanjite temperaturu pećnice na 160 °C, a dok se pećnica hladi, u velikoj zdjeli miksajte krem sir, grčki jogurt, šećer i ekstrakt vanilije dok smjesa ne postane glatka.

Dodajte jaja jedno po jedno, miješajući između svakog dodavanja.

Za kraj, umiješajte mljevene pistacije i prstohvat soli te miksajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine.

 



Pečenje cheesecakea

Prelijte pripremljenu smjesu preko ohlađene kore. Stavite kalup s cheesecakeom u veći pleh i ulijte vruću vodu u pleh tako da se cheesecake peče u vodenoj kupelji. Pecite cheesecake u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 °C oko 45 - 50 minuta ili dok rubovi ne budu čvrsti, a sredina lagano podrhtava.

Isključite pećnicu i ostavite cheesecake da se ohladi u pećnici.


Dekoracija

Kad se cheesecake potpuno ohladi, stavite ga u hladnjak najmanje 4 sata (idealno preko noći) kako bi se stegnuo. Ovdje na test dolazi ono strpljenje o kojem smo govorili, ali kada znate kakvi vas okusi čekaju, znamo da se isplati čekati.

Prije posluživanja stavite sjeckane pistacije po vrhu. Izrežite i poslužite svježe, a nakon „malo“ čekanja, uživajte u jedinstvenom spoju tradicionalnog i egzotičnog u svijetu slatkih delicija.

 

* * *
Naslovna fotografija: @kejtiejt


Bonjour

Ova kombinacija pravi wow izgled usana – mi znamo tačno o kojoj se radi

TEKST: Ilda Lihić-Isović

Ova kombinacija pravi wow izgled usana – mi znamo tačno o kojoj se radi Ova kombinacija pravi wow izgled usana – mi znamo tačno o kojoj se radi

Nema previše koraka, ali ima itekako primjetan rezultat.

Kombinacija MAC karmina u nijansi Film Noir i jednostavnog prozirnog sjajila trenutno je jedan od najčešće viđenih trikova na društvenim mrežama. Razlog? Vizualni efekat punijih, sofisticiranijih usana koji ne zahtijeva nikakav dodatni filter.

 

@skunkbabe still my fave lip combo #lipcombo ♬ P.I.Tchaikovsky, Swan Lake (Swan Theme) - AllMusicGallery

 

Kao baza koristi se Film Noir – bogata, tamna nijansa s toplim podtonom. Zatim se na sredinu usana nanosi sloj sjajila. Upravo taj kontrast mat teksture i visokog sjaja stvara dojam dodatnog volumena, dok svjetlost reflektovana s usana naglašava njihov oblik.

 

 

Zašto ova kombinacija?

Tamne nijanse često mogu djelovati teško, ali uparene sa sjajilom postaju modernije i mekše. Sjajilo unosi dimenziju i “blurring” efekat, posebno kada se nanese selektivno. Završni rezultat je vizualno punije, izraženije i elegantnije oblikovane usne.

 

mac_karmin
 

Osim toga, riječ je o spoju koji odlično odgovara različitim tonovima kože i može se nositi u večernjim prilikama, ali i kao suptilni akcenat uz minimalistički makeup.

Foto: @idil.ci


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!