9 savjeta kako kreirati produktivnu i inspirativnu jutarnju rutinu - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

9 savjeta kako kreirati produktivnu i inspirativnu jutarnju rutinu

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

POSAO & ŽIVOT
27.4.2020.

Dobro osmišljena jutarnja rutina omogućava da budemo proaktivni od trenutaka kada otvorimo oči, kao i kroz cijeli dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona nam pomaže kreirati dnevni raspored uz koji ćemo uspješno balansirati sve obveze i dan započeti motivirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razmislite o ranom buđenju kao o vremenu koje ulažete u sebe, vašu produktivnost i raspoloženje. 
Upravo zbog toga kreirali smo vodič uz koji ćete dobiti odgovor što su ključni koraci zdrave jutarnje rutine.

PRAVA MOTIVACIJA ZA POČETAK DANA

Morate znati svoje "zašto". Samo ustajanje rano jer svi drugi to rade nije dovoljno. Prava motivacija presudna, zato kada dobijete svoj odgovor sa čime ćete sebe nagraditi ujutro (beauty tretman, meditacija, čitanja) slijedite ovaj trik. 
Počnite sa malim koracima, točnije s buđenjem 5 minuta ranije. Dva tjedna budite se 5 minuta ranije svaki dan. 
Recimo da obično ustanete u 8 sati ujutro da se obučete i požurite na posao. Ako ustanete 5 minuta ranije (1. dan - 7:55h, 2. dan - 7:50h, 3. dan - 7:45h itd.), dobit ćete 70 minuta nakon samo dva tjedna. Odlična ideja je udružiti se sa prijateljicom za vašu jutarnju rutinu. Nazovite jedna drugu u ujutro kao svojevrsni poziv za buđenje. 

PRIRODNO SVJETLO ZA BUĐENJE

Kada alarm zazvoni ujutro, vjerovatno vam se neće baš dati ustati odmah. No, važno je da ustanete odmah. Potražite neku od svjetiljki za buđenje koja se postupno pojačava, stimulira izlaženje sunca ili jednostavno držite podignute rolete za prirodno svjetlo koji će biti motivator za buđenje.

Foto: unsplash.com

TOPLA VODA S LIMUNOM

 Limunov sok u kombinaciji sa toplom vodom i cimetom je odličan boost za zdravlje, a uz to, instant razbuđuje cijeli organizam.

VJEŽBANJE

Jutarnje vježbanje jedan je od načina da započnemo dan produktivno. Možete isprobati neke od ovih treninga koje možete raditi doma ili pronađite nešto po svom izboru online, što će vas pripremiti za radne obaveze koje vas iščekuju taj dan. 

Foto: unsplash.com

MEDITACIJA

Rani jutarnji sati, dok smo još uvijek oslobođeni od briga svakodnevnice, pogodni su za vizualizaciju radnih obaveza kroz meditaciju jer ćemo na taj način signalizirati našem podsvjesnom umu da se trebamo usredotočiti na naše želje, snove i ciljeve. Pronađite opuštajuću muziku na YouTubeu i fokusirajte se na disanje.

TUŠIRANJE

Prilikom tuširanja postepeno smanjujte temperaturu vode s tople na hladnu. Hladan tuš razbudit će naš organizam i dati nam energiju za dan koji slijedi.

DORUČAK

Da biste izbjegli previše vremena za pripremu doručka, stvorite tjedni meni koji ćete slijediti. Na taj način možete pripremiti svoje obroke ili sastojke za užurbano jutro unaprijed. Kvalitetan doručak će osigurati da tijelodobije sve potrebne namirnice za funkcioniranje, a osjećat ćemo se spremniji i fokusiraniji na obaveze koje su pred nama.

Foto: unsplash.com

NAPRAVITE POPIS OBAVEZA U PLANERU

Prije dolaska na posao, prođite kroz sve obaveze koje vas čekaju tog dana. Preispitujući dnevni raspored najbolje ćete naći načina kako se organizirati da sve obavite što brže i efikasnije.

NAUČITE NEŠTO NOVO DOK SE SPREMATE ZA OSTATAK DANA

Pronađite zanimljive Youtube klipove ili možda audioknjigu koju ćete slušati dok stavljate šminku i spremate se za posao. Nahranite um kako biste podigli svoj duh i dobili inspiraciju za dan koji je pred vama.
 

 ***
Naslovna fotografija: @balance_byme
Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno