Ikone u svijetu interijera: Namještaj i ukrasi koje će obožavati svi ljubitelji bezvremenskog dizajna

INTERIJERI
23.1.2018.

Kad provodite sate i sate na portalima posvećenim interijerima, uočite da se često pojavljuju isti komadi. Ne samo stolica ili svjetiljka, nego često i dekoracija! Ovomjesečnom kolumnom ću pokušati otkriti neke od komada koje viđamo na Pinterestu i sličnim portalima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Često se radi o klasicima dizajna, pa ćemo ih ovom prilikom i upoznati. Svijet tzv „lažnjaka“ je osvojio i tržište namještaja, pa ćete možda neke od komada koje danas predstavim naći i u jeftinijim varijantama...


#AIM lampa by Flos

Aim lampa by Flos, u potpisu slavne braće Ronana & Erwana Bouroullec iz 2013. godine posljednjih godina je hit u stambenim prostorima. 1, 2, ili čak 6,7 visilica, crna ili bijela... Radi se o komadu rasvjete koji ima sposobnost transformirati prosječnu prostoriju u prostoriju za pamćenje. Kablovi su najčešće dio opreme koji se krije i pakira u nadi da ostane nevidljiv, međutim, kod Aim lampe šuma kablova predstavlja estetski iskorak i daje mogućnost različitog postavljanja, prema vašim potrebama i željama.


002 aimbyflos 1

002 aimbyflos 2

#'MRAV' stolica

Tragajući za reprezentativnim fotografijama Aim lampe, naiđem na fotografiju s još jednim komadom koji nerijetko osvaja ljubitelje dizajna. Radi se o stolici zanimljivog naziva Mrav. “Ant” je stolica koju je 1951. dizajnirao veliki danski dizajner Arne Jacobsen, a koja je dobila ime po suženom struku naslona i tankim, cjevastim čeličnim nogama.

mravchair 1

mravchair 2

#'TOLIX' stolica

1934. godine je nastala valjda najpoznatija stolica koju vežemo za industrijski stil, stolica Tolix. Dizajnirao ju je Xavier Pauchard, i prvobitno je planirana za bašte i općenito vanjske prostore. Danas je dio trpezarijskih setova, uredskih prostora, kafića i restorana, ali i stalna postavka MOMA-e u New Yorku, centra Pompidue u Parizu i Vitra design kolekcije u Njemačkoj.

 

tolixchair 2

tolixchair 1

 

# 'BEAT FAT' lampa

Beat fat viseća lampa je još jedna visilica nezaobilazna na popularnim fotografijama modernih interijera. Moguće ju je upotrijebiti samostalno ili u grupi od više istih ili različitih oblika. Vanjska površina je crna, što je kontrast unutarnjoj toploj, zlatnoj boji. Dizajn lampe potpisuje Tom Dixon.

05 tom 1

05 tom 3

 

# 'SMEG' hladnjaci

Ikona dizajna su svakako i Smeg hladnjaci. Osim što su tu da hranu i piće čuvaju hladnim, Smeg se potrudio da izgledom zadovolji i one najzahtjevnije i ljubitelje minimalizma i retro stila 50ih godina. Upravo hladnjaci retro izgleda savršen su dodatak modernim interijerima,i podižu i onaj najdosadniji kutak. Od pink i žute, do Union jack ili Modrian uzorka. I da napomenem da Smeg osim hladnjaka ima i sve ostale kuhinjske aparate, uključujući i kuhalo za vodu, mikser i toster.

06 smeg 1

06 smeg 2

# 'JUICY SALIF' cjediljka za limun

Cjediljka za limun. Da i to je popularni dio interijera. Juicy Salif lemon squeezer, čiji dizajn potpisuje slavni francuski dizajner Philippe Starck dio je postavke MOMA-e u NY. Visok je 29 centimetara, a izrađen od lijevanog i poliranog aluminija. Za cjediljku za limun neki kažu da i nije baš praktična i da napravi popriličan nered kod uporabe, dok je drugi slave kao komad čija je forma ispred funkcije.

007 juicy

# DRVENA RUKA

Kad sam već kod detalja, teško je ne primIjetiti drvenu ruku. Komad koji je zapravo model za crtanje, postao je nezaobilazan dio interijera. Namjenu s vremenom mijenja, pa postaje i stalak za nakit, ali i „samo“ ukras. :) 

08 ruka 2

08 ruka 3

 

Egg stolica, Arco by Flos podna svjetiljka... I još je tu puno komada koji savršeno pristaju stylish interijerima, ali negdje moram stati. Ako ste vlasnica/vlasnik nekog od predmeta koje sam spomenula, otkrijte nam to uz #modamozaviruje.ZA MODAMO.info piše: Martina Milićević

 

martina penava modamo kolumnistica

INTERIJERI , 23.1.2018.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

BONJOUR.kolumnistica

Foto by:

www.pinterest.com, www.archiproducts.com

Podijeli:

Posljednje objavljeno