TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 3.6.2025.
Eames Lounge stolica je jedan od najprepoznatljivijih i najutjecajnijih komada namještaja 20. stoljeća.
Dizajnirana od strane Charlesa i Ray Eamesa 1956. godine, razvijena u suradnji s Herman Millerom, Eames Lounge stolica postala je simbol sofisticiranog i inovativnog pristupa oblikovanju namještaja.
Svojom elegantnom kombinacijom drvenih ploča i kožnih jastuka, Eames Lounge stolica privlači pažnju svojom estetikom te pruža i izniman komfor. Krivulje stolice su pažljivo oblikovane kako bi se prilagodile ljudskom tijelu, pružajući potporu i opuštanje na vrhunskom nivou. Drvene ploče, obično izrađene od drva oraha ili mahagonija, dodaju toplinu i prirodnu ljepotu koja se savršeno uklapa u različite interijere.
Originalni dizajn Eames Lounge stolice odlikuje se i sofisticiranim detaljima poput nikalnih metalnih spojeva i mehanizma za podešavanje nagiba, što omogućuje prilagodbu položaja prema vlastitim potrebama. Ova stolica nije samo komad namještaja, već i umjetnički izraz koji je ostao relevantan kroz desetljeća.
IKEA HAVBERG lounge stolica
U današnje vrijeme, zahvaljujući svojoj neprolaznoj privlačnosti, Eames Lounge stolica postala je pravi kolekcionarski komad. Međutim, za one koji žele postići sličan stil u svom prostoru po pristupačnijoj cijeni, IKEA nudi izvanrednu alternativu. Iako se ne radi o identičnoj kopiji, IKEA HAVBERG dizajn očituje sličnu eleganciju i udobnost, omogućujući svima da uživaju u stilu i komforu kakve pruža i Eames Lounge stolica.

U konačnici, bez obzira na to jeste li ljubitelj originala ili tražite prikladnu alternativu, Eames Lounge stolica ostaje vječna ikona koja oblikuje način na koji doživljavamo dizajn i udobnost u svakodnevnom životu.
* * *
Naslovna fotografija: @designwithinreach
TEKST: Ada Ćeremida
Iza nas je već deset dana malih promjena koje se nisu desile odjednom, nego polako kroz prostor, navike i ritam dana.
Kroz Interijer i Dizajn rubriku bavili smo se kutcima za pauzu, mikro-organizacijom i malim DIY momentima koji prostor čine ličnijim.
Danas, u 10. danu Bonjour Edit rituala, vraćamo se upravo toj ideji: prirodnom, netoksičnom mirisu doma koji ne prikriva prostor, nego ga polako mijenja.
Prije nego što su postojale mirisne svijeće, difuzori i sprejevi, domovi su se osvježavali na mnogo jednostavniji način. Mirisom iz šerpe.
Mi to zovemo purpur. Mješavina sušenog voća, začina i biljaka koja se koristila ne samo da prostor lijepo miriše, nego i da se dom simbolično očisti od ustajale, zimske energije i pripremi za novu sezonu.
Originalni naziv potpourri dolazi iz francuskog izraza pot-pourri i doslovno znači „izmješana šerpa“ što je slojevita kombinacija mirisa koja se vremenom mijenja i razvija.
Današnji zadatak: Domaći purpur za neodoljiv miris doma
Domaći purpur nije ništa novo. Ovakve mirisne mješavine koristile su se stoljećima širom Evrope, posebno u mediteranskim i srednjoevropskim domaćinstvima, mnogo prije industrijskih mirisa. Zimi, kada su domovi bili zatvoreni i zrak ustajao, citrusi, začini i grančice stavljali su se u vodu ili sušili kako bi prostor ponovo „prodisao“.
Osim što su služili da dom miriše toplo i čisto, purpur je imao i simboličnu ulogu: vjerovalo se da uklanja ustajalu, tešku energiju nakupljenu tokom zime i priprema prostor za novu sezonu i svjetliji period godine. No, što ga danas čini posebno privlačnim jeste činjenica da je potpuno netoksičan, prilagodljiv i spor.
Današnji zadatak traje 10 do 15 minuta pripreme, a onda može trajati cijeli dan. Sve što vam treba vjerovatno već imate u kuhinji.
1–2 narandže
1/2 šolje svježih ili sušenih brusnica
2–3 štapića cimeta
2–3 zvjezdasta anisa
1 kašika cijelih klinčića
1 grančica ruzmarina ili nekoliko grančica bora / cedra
voda
Narandže možete koristiti svježe ili, ako imate vremena unaprijed, narezati ih na tanke kolutove i lagano osušiti u rerni. U šerpu dodajte sve sastojke, prelijte vodom (otprilike 5 šolja) i stavite na laganu vatru. Kada voda zakuha, smanjite temperaturu i pustite da lagano krčka.
Miris će se širiti polako, prirodno i nenametljivo bez svijeća, bez sprejeva, bez teških nota.
Mali trik da miris traje duže
Ako imate lampu za grijanje svijeća ili mali grijač, dio tečnosti možete presuti u manju posudu i koristiti je kao izvor mirisa tokom večeri, čak i u spavaćoj sobi. Na taj način miris ostaje prisutan, ali još intimniji.
A ako vam nakon današnjeg zadatka ostane smjesa, prebacite je u staklenu teglu, dodajte čajnu krpu, zavežite traku i imate mali, lični poklon za prijatelje ili porodicu. To su pokločići koji ne stoje na polici, nego se koriste.
Za sve koji su dio ovog rituala
Ako želite učestvovati u našem Bonjour Edit giveaway, podsjećamo da je potrebno samo da popunite kratki forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala. Poklanjamo Bonjour notes i limitirano izdanje Bonjour tote torbe, kao mali znak pažnje svima koji su odlučili da ovih 15 dana posvete sebi.
A ako želite još jedan mali dodatak ovom ritualu, ne zaboravite na free mjesečni kalendar koji možete preuzeti i svaki dan ubaciti jednu fotografiju svog trenutka pauze. Na kraju decembra imat ćete mali vizualni dnevnik, vaš.
Dan 10 je završio! Na redu je sljedeći mini korak u našem ritualu, do tada, uživajte u prostoru koji ste organizovali.

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!