TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 27.3.2019.
Kultura ispijanja kave itekako je prisutna u našoj regiji, a cijeli ritual pripreme jednako je važan kao i samo ispijanje. Ona je povod za razgovor, potreban boost u sredini radnog dana i idealno društvo u trenutcima opuštanja i odmora.Ako se degustacija raznih aroma kave ubraja u vaše omiljene aktivnosti, a jutra su vam nezamisliva bez tradicije uživanja u jakoj crnoj kavi u toplom ambijentu doma – onda je ovaj mali DIY projekt idealan za vas.
SVE ŠTO VAM TREBA ZA ŠARMANTAN COFFEE BAR U UDOBNOSTI DOMA
Ovisno o prostornim ograničenjima, coffee bar možete kreirati uz pomoć otvorenih polica u kuhinji, koristeći neki od postojećih, manjih komada namještaja ili uz pomoć pokretnih kolica za interijer.
U samom procesu kreiranja vašeg coffee kutka, u epicentar cijele priče stavite kolekciju šalica, uređaj(e) za pripremu kave i vazu za cvijeće koja će dati toplinu cijeloj priči.
A ako imate i posebno prikupljenu kolekciju unikatnih aroma kave, iste pospremite u keramičke posudice i učinite ih zvijezdom vašeg coffee bara. Neka postanu izlog na koji ćete biti najviše ponosni. Uz to, na svaku posudicu možete dodati i samoljepljivu naljepnicu koja će odmah otkrivati aromu, podrijetlo i jačinu kave koja se krije unutra.
Dodatan šarm cijeloj priči dat će i posteri s natpisom koji će imati prigodnu poruku za sve kavoljupce. Još par simpa ideja za uređenje coffee bara izdvajamo u nastavku.
Foto: pinterest.com
TEKST: Adelisa Mašić
Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.
Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala.
Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.
A kako ga obilježiti?
Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati.
Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.
Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.
Potrebno vam je:
200 g tamne čokolade,
100 g putera,
100 g šećera, 2 jaja
80 g brašna.
Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.
Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.
Foto: @manon.dbn
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!