Evo koja biljka je idealna za vašu oazu prema horoskopskom znaku - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Evo koja biljka je idealna za vašu oazu prema horoskopskom znaku

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

INTERIJERI
22.5.2023.

Ako ste spremni da dodate malo zelenila u svoju oazu posmatranje vaših osobina prema horoskopu je zabavan način da se usmjerite prema biljci koja će sigurno uspjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, izgled biljke, energija i njega o njoj mogu biti povezani sa karakteristikama horoskopskog znaka stoga smo istražili koja je biljka najbolja za vaš znak, a vi provjerite da li ste je već uvrstili u zelenom kutku vaših domovima.

 

Ovan


Ovnovi su iskreni i direktni u pogledu toga što žele. Marble Pothos, vrsta bršljena je odličan izbor za svakog Ovna. Ovaj prelijepi dodatak zahtijeva malo pažnje što ga čini savršenim cimerom za ovaj vatreni znak. Zalijevanje Marble Pothosa je jednom sedmično i treba ga staviti na mjesto sa umjerenom do jakoj sunčevoj svjetlosti. Poput Ovnova, oni se udobno osećaju u domu ispunjenom ljubavlju i pažnjom.

 


 

Bik


Ovi pomalo tvrdoglavi znakovi vole stvari da su sigurne, jasne, bez prevelikih odstupanja, ali je i činjenica da nikada ne odbijaju avanturu, hranu ili dobar provod. Dok uživaju u udobnosti, vole da uživaju u životu. Najbolja biljka za Bika je biljka Sansevieria. Ova biljka ne zahtjeva puno pažnje i može uspijevati praktično bilo gdje. Znakovi Bika nemaju tendenciju da previše fokusa stavljaju na zelenu oazu pa je sansevieria koja traži vrlo malo njege odlična opcija.  


 

 

BlizanciOdličan pratilac stilu života Blizancima je Kalateja ili biljka molitve. Ne zahtijevaju puno pažnje, ali preferiraju jarko indirektno svjetlo i potrebno im je dosta vlage. U suštini, ovoj biljci je potrebna stalna pažnja iz vanjskog izvora, slično kao što Blizanci preferiraju pažnju svoje društvene grupe. Sve u svemu, ovo je vjerovatno najbolja biljka za Blizanca.


 

 

 

RakNajbolja biljka koja zauzima prostor u životu raka je Fittonia Albivenis. Rakovi imaju tendenciju da uživaju u udobnosti svoje zone i ne vole iznenađenja. Ova biljka može biti pomalo izazova za njegu, ali Rakovi su spremni za to. Potrebna joj je velika vlažnost sa veoma dobrim drenirajućim zemljištem. Kako su Rakovi vodeni znak, trebali bi razumjeti potrebu ovih biljaka za H2O. Fitonija uspijeva od jula do augusta i na kraju će vas obradovati sa prekrasnim zelenim listovima i rozim linijima koje podsjećaju na nervi po čemu je i dobila nadimak nervna biljka ili biljka živaca.

 

 

 

Lav


Vladajuća planeta ovog znaka je sunce sa elementarnim vatrenim znakom. Najbolja biljka za Lava je Monstera Deliciosa. Ova biljka je izuzetno popularna kao lijepa i dekorativna biljka za uljepšavanje prostora. Daje velike zelene listove sa zamršenim rupama što ju čini vizualno stimulirajućom biljkom. Lavovi su ambiciozni i elokventni, a Monstera biljke često ostavljaju upravo isti dojam. Oni rastu ambiciozno po pitanju svoga ega. Monstera Deliciosa uživa puno sunčeve svjetlosti i treba je zalijevati svake 1-2 sedmice kako bi se zemlja osušila između zalijevanja. Zauzvrat, ova biljka će vam pružiti nešto izvanredno za posmatranje.


 


 

Djevica


Djevice su vrlo poznate po svojim pomalo izbirljivim i perfekcionističkim stavovima. Element ovog znaka je zemlja i iako su pomalo introvertirani i skromni, vrlo su samosvjesni. Djevicama bi vjerovatno bilo dobro da dijele prostor sa biljkom Pitcherplant odnosno Biljkom mesožder koja pripada porodici Sarraceniacce. Ova jedinstvena biljka veoma je snalažljiva biljka koju je zapanjujuće posmatrati.


 

 

 

Vaga


Vaga je privržen ljubitelj zelenih oaza koji daje sve od sebe da mu biljke izgledaju zdravo i njegovano. Poznato je da su intuitivni i pronalaze ravnotežu u sebi i vanjskim elementima. Dok izbjegavaju sukobe, Vage će učiniti sve da pomognu onima koji su im najbliži. Najbolja biljka za Vagu je takozvana air plant ili Tillandsiu. Ove biljke zamršenog izgleda su neobične, ali pronalaze savršenu ravnotežu između vode i zraka. Mogu napredovati u mnogim uslovima, ali ne vole kada se suoče sa previše izazova.

  

Škorpija


Možda je dovoljno samo reći kaktus jer je izdržljiva biljka. Zahtijeva puno svjetla i malo vode. Zaista najbolja stvar koju možete učiniti za ovu biljku je da je ostavite na miru.

 

 

 

Strijelac


Strijelac je poznati istraživač poput biljke Philodendron monstera. Ova biljka, srodna Monstera Deliciosa, zahtijeva srednje do indirektno svjetlo uz zalijevanje svake sedmice. Istražuje svoju okolinu izvlačeći se i dalje od svojih korijena i može postati prilično velika. Iako je ova biljka vrlo avanturistička u pogledu rasta, ona je također prilično zapanjujuća sa svojim blago naboranim listovima.

 
Jarac


Jarac znak koji pokazuje takmičarske osobine i disciplinu stoga se često ovaj znak smatra radoholičarem. Najbolje biljke u koje Jarčevi mogu investirati su sukulenti

 


 

Vodolija


Ficus Macrocarpa je savršena biljka za vodoliju. Dio je porodice bonsai i veoma je poznata biljka po svojim jedinstvenim karakteristikama. Ovaj odličan dodatak oazi podsjeća na malo drvo s relativno debelim korijenskim sistemom. Zahtijeva jako indirektno svjetlo i traži zalijevanje otprilike svake sedmice. Ističe se u svakom prostoru, baš kao Vodolija. 

 

 

 

Ribe


Ribe su sanjari sa velikom maštom. Satin pothos je odlična opcija za njih. Iako pripada porodici Pothos, ova biljka ima prelijepe listove poput satena, što je čini nezaboravnom u svakom interijeru. Poput mnogih potosa, ova biljka voli da joj korijenje bude jako ograničeno i uspijeva na kompaktnim prostorima. Ova biljka i znak imaju mnogo zajedničkih karakteristika što ih čini odličnim parom. 

 

 

 

***
Naslovna fotografija: unsplash.com

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno