Sansevieria: Ako vam treba preporuka za samo 1 tolerantnu biljku, onda je to ova - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Sansevieria: Ako vam treba preporuka za samo 1 tolerantnu biljku, onda je to ova

Tekst:

Emina Smaka

INTERIJERI
8.7.2022.

Dom ispunjen zelenim biljkama daje poseban ugođaj, ali da je održavanje istih lagan zadatak i nije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


S toga smo u stalnoj potrazi za biljkama koje će obogatiti naš životni prostor te koje u isto vrijeme ne zahtijevaju stalnu njegu i brigu. Zbog ubrzanog tempa življenja ponekad mnogo biljaka u stanu može postati samo još jedan od zadataka koje trebate obaviti u toku dana i tako izgubiti svoju svrhu koja je da vam unesu ljepotu, mir i prirodno okruženje u život.  

 

 


Na svu sreću postoje zeleni prijatelji koji se lako uklapaju u vaš stil života, a prva na listi takvih je i snake plant ili Sansevieria. Odlikuju je upečatljivi duguljasti listovi koji podsjećaju na oštrice mača ili zmiju, najčešće zelene boje za bijelim ili žutim obrubom. Tvrdi listovi mogu narasti od 70cm pa i do 5m u visinu. Budući da se radi o biljci koja podnosi mnoge uslove, idealna je za početnike ili one kojima manjka vremena za brigu o istim. Gdje je držati u stanu

Ohrabrit će vas činjenica da će ova biljka živjeti i u tamnom hladnijem prostoru ali i na direktnoj sunčevoj svjetlosti. Ako dnevno bude izložena nekoliko sati na suncu ubrzat će joj se rast, dok će u tamnijim dijelovima rast biti usporen. 

 Njega Sansevierie 

Presađivanje se može izvršiti na nekoliko načina, dok je najpopularnije razdvajanje u korijenu ili propagiranjem listova u vodi. Kada govorimo o zalijevanju ove biljke bitno je znati da je su prevelike količine vode najštetnije za nju, gdje lako može doći do truljenja korijena. Dopustite da se tlo osuši između svakog zalijevanja, a zimi to možete činiti 1 mjesečno. 

 

* * * 
Naslovna fotografija: @antisocial.plantclub  

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno