Honorar neopterećen dodatnim troškovima za freelancere? Donosimo više detalja. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Honorar neopterećen dodatnim troškovima za freelancere? Donosimo više detalja.

Tekst:

Bonjour.ba

POSAO & ŽIVOT
30.9.2021.

Vjerojatno među najpozitivnije rezultate tehnološkog napretka i globalizacije bismo, između ostalog, mogli uvrstiti slobodu u kreiranju vlastitog radnog mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovu je, za naše prostore još uvijek relativno novu, disciplinu uvela X-generacija, ali je Gen Z - mladi rođeni od polovine devedesetih - podigla na potpuno novi nivo sveopće prihvatljivosti ovakvog načina rada.

Ubrzanim tehnološkim razvojem ubrzava se i ovaj segment, pa je sada već i u Bosni i Hercegovini uobičajeno angažirati freelancere.

No, još uvijek je daleko češća praksa da inozemne kompanije angažiraju freelance konzultante s naših prostora.

Prema dostupnim podacima, u posljednje dvije godine broj freelancera je porastao za gotovo 1500 onih koji su odlučili da ne čekaju zaposlenje, nego sami kreiraju radni ambijent.
Zvanične statistike kažu da se će se u narednih 5 godina broj freelancera povećati za 200%, u poređenju sa brojem prije Covid-19 pandemije, u svijetu jednako kao i u BiH gdje freelancing postaje sve poželjnija karijera. 

Izazov s kojim se freelanceri susreću u BiH je nedovoljna zaštita prava i jednako nedostatno objašnjenje obaveza koje imaju, a što je predmetom razgovora između vrlo aktivnog Udruženja freelancera i nadležnih institucija.
Zakon o porezu na dohodak je kreiran puno prije nego li je freelancing uhvatio ovako ozbiljan zamah i sada je vrijeme za promjene.


Ipak, ono što freelancerima u ovom trenutku ide na ruku svakako su dostupni servisi. Ako ste član zajednice vjerojatno ovo već znate, no ako se tek odlučujete na korak freelancinga ovo je informacija koju trebate imati.

Dakle, ako primate honorar ili drugi ugovoreni iznos preko banke, trenutno na tržištu banaka jedino u ProCredit Bank BH na ovaj iznos nećete platiti proviziju. Svejedno o kojoj se valuti ili iznosu radi, pored standardne konverzije ako iz druge valute iznos honorara prebacujete u KM, nećete imati ni jednu drugu vrstu troška.
„Vaš novac je vaša stvar, jednako kao i posao i ugovorena visina naknade za njega, i tako treba ostati. Sve uplate iz inostranstva jesu, i ostati će besplatne.“ – poručuju iz ProCredit Bank BH.


Pored ovoga, ProCredit Bank ima odlično razvijenu i korisnu aplikaciju mobilnog bankarstva koja nudi cijeli niz opcija namijenjenih olakšavanju upravljanja finansijama, s logičnim i user-friendly interfaceom

Započinjete li karijeru freelancera, ali i ako ste već s iskustvom na ovom polju, razmotrite opciju otvaranja računa u ovoj banci. Procedura je iznimno jednostavna, većinu možete uraditi i online, a donosi brojne olakšice ne samo u primanju sredstava, nego i na svakom drugom polju upravljanja bankarskim servisima. Za više informacija posjetite web, Facebook ili Instagram stranice ove banke.

***
Tekst: Bonjour.ba/Promotivni članak
Foto: Promo

Povezani članci

Najpopularniji članci