TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 12.2.2016.
Blogovi posvećeni kvaliteti življenja, zdravoj prehrani i originalnosti u pripremi hrani, stiječu sve veću popularnost. Lakoća izvedbe i popratne fotografije zajedno sa orginalnim sastojcima čine gastro blogove sve popularnijim mjestom za inspiraciju.
Ukoliko ste i vi u potrazi za ukusnim i zdravim receptima spravljenim bez namirnica životinjskog porijekla, onda ćete u svoje bookmarkse sigurno spremiti i blog GreenHead, Ibrahima Huskića.
„Ovaj blog sam pokrenuo jer želim ljude upoznati sa veganskim tipom prehrane i pokazati im mnoga šarolika i ukusna jela. Želim da vide da ovakav tip prehrane uopće nije ograničavajući, a da ne govorim o tome da je vrlo zdrav, te ne ugrožava okolinu i životinje.“ – komentirao je Ibrahim.
„Bavim se sa svim i svačim, a veganstvo je nešto što već par godina prakticiram i u čemu uživam. Za nekog je to samo faza, dijeta, a za mene je to životni stil i nešto što je postalo nezamjenjivi dio mog života.“ - nadodao je.
Najbolji savjet o zdravoj prehrani koji si dobio je...
Najbolji savjet koji sam dobio je na jednoj web stranici na internetu NutritionFacts.org, a to je da jedem što vise zelenog lisnatog povrća, tipa špinat, blitva, salate, kupus, kelj, brokule itd. Definitivno nešto što malo ko od nas unosi u dovoljnim količinama. Drugi savjet je da jedem voća u neograničenim količinama.
A tko su tvoji kulinarski uzori, odakle crpiš inspiraciju za kuhanje?
Moji najveći kulinarski uzori su javnosti nešto manje poznati, čisto zbog toga što je našim ljudima veganski tip ishrane poprilično nepoznat. Uzor su mi poznati veg youtuberi, Happy Healthy Vegan, Durianrider, Freelee the Banana Girl, Fully Raw Kristina, Potato Strong, The Vegan Zombie, Vegan Gains itd. Inspiraciju za kuhanje vidim u ljudima koji uživaju u mojoj hrani i receptima i radi njih kuham i fotkam za društvene mreže.
Foto: GreenHead
TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak
Posjetili smo gastro market Crvena jabuka i oduševili smo se ponudom, a posebno njihovom Super BONbonjerom koja će sigurno biti odličan dodatak vašoj kupovini i prilika za uštedu.
Naša shopping ekspedicija otkrila je niz poslastica koje će vas osvojiti, fokus je na proizvodima iz Super BONbonjere, a pripremili smo i foto vodič kako biste imali pravu sliku o njihovoj čaroliji.
Šta je to Super BONbonjera?
Svakog mjeseca, nova Super BONbonjera donosi vam kupone sa popustom na 20 sjajnih artikala u gastro marketu Crvena jabuka. Svoj primjerak knjižice s kuponima možete preuzeti u marketu i tako uživati u uštedi, ali pronaći i inspiraciju za kuhanje te saznati zanimljivosti o određenim namirnicama. Sve što je potrebno jeste da odaberete kupone sa popustima i da ih prilikom plaćanja na kasi predate kasiru/-ki.
Sunčani dan 11. mjeseca smo započeli na 1. spratu marketa, krenuvši od odjela sa vinima. Sve ljubitelje istih neće razočarati vinska ponuda ovog marketa. U zasebnom dijelu koji podsjeća na pravi mini vinski podrum, zbog BONbonjere odabrali smo crveno vino Malbec, Terra Argenta. Nije loš početak ove shopping pustolovine, zar ne?
Pratimo gourmet savjete iz BONbonjere pa saznajemo da je Terra Argenta Malbec pikantno i voćno vino, sa dozom vanilije, a za potpuni užitak preporuka je služiti ga uz sir. Logičan slijed kupovine je bio delikates i potraga za Parmigiano Reggiano Zanetti – remek djelom talijanske umjetnosti proizvodnje sira.
U novembarskoj Super BONbonjeri nisu zaboravili ni ljubitelje piva. Craft piva brenda Maisel and Friends – Ipa, Hoppy Hell i Pale Ale nude dovoljno raznolike arome koje će sigurno zadovoljiti vaša nepca. U prvim gutljajima svi obiluju dominantnom aromom hmelja, dok se u podtonovima aroma mogu osjetiti razlike. Pale Ale svježi i voćni okus s jasnom notom citrusa, dok IPA bakarne boje osvaja čula crvenim bobicama, citrusima i daškom šljive, a za ljubitelje laganih piva preporučujemo Hoppy Hell kojim vladaju suptilne arome limuna i malo breskve.
Slastice kojima je izazov odoljeti
U BONbonjeri vas čekaju i odlični popusti na slatki asortiman, od palačinki i sirupa do autentičnih švedskih čokolada.
Palačinke su uvijek dobra ideja, bilo da je u pitanju sladak početak dana ili filmski maraton s najmilijima, s palačinkama nećete pogriješiti. Zahvaljujući artiklima iz BONbonjere možemo se pohvaliti da ćemo pripremiti zdraviju verziju palačinki jer uzimamo Dr. Oetker high protein smjesu za palačinke i sirup od javora.
I dolazimo do najslađeg dijela, a u pitanju su Villars čokolade koje se pripremaju tik do Alpa, s njihovim mlijekom poznate kvalitete. Od bijele čokolade sa sjemenkama vanilije do mliječne čokolade sa komadićima lješnjaka, ovdje ćete pronaći nešto za svakog ljubitelja čokolade.
Osim sniženih proizvoda, Super BONbonjera će vam donijeti i zanimljive tekstove, savjete te promocije gastro odjela Crvene Jabuke. Uskoro vam javljamo i nešto više o tome. Stay tuned!
* * *
Foto: Sanela Babić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!