TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 12.2.2016.
Blogovi posvećeni kvaliteti življenja, zdravoj prehrani i originalnosti u pripremi hrani, stiječu sve veću popularnost. Lakoća izvedbe i popratne fotografije zajedno sa orginalnim sastojcima čine gastro blogove sve popularnijim mjestom za inspiraciju.
Ukoliko ste i vi u potrazi za ukusnim i zdravim receptima spravljenim bez namirnica životinjskog porijekla, onda ćete u svoje bookmarkse sigurno spremiti i blog GreenHead, Ibrahima Huskića.
„Ovaj blog sam pokrenuo jer želim ljude upoznati sa veganskim tipom prehrane i pokazati im mnoga šarolika i ukusna jela. Želim da vide da ovakav tip prehrane uopće nije ograničavajući, a da ne govorim o tome da je vrlo zdrav, te ne ugrožava okolinu i životinje.“ – komentirao je Ibrahim.
„Bavim se sa svim i svačim, a veganstvo je nešto što već par godina prakticiram i u čemu uživam. Za nekog je to samo faza, dijeta, a za mene je to životni stil i nešto što je postalo nezamjenjivi dio mog života.“ - nadodao je.
Najbolji savjet o zdravoj prehrani koji si dobio je...
Najbolji savjet koji sam dobio je na jednoj web stranici na internetu NutritionFacts.org, a to je da jedem što vise zelenog lisnatog povrća, tipa špinat, blitva, salate, kupus, kelj, brokule itd. Definitivno nešto što malo ko od nas unosi u dovoljnim količinama. Drugi savjet je da jedem voća u neograničenim količinama.
A tko su tvoji kulinarski uzori, odakle crpiš inspiraciju za kuhanje?
Moji najveći kulinarski uzori su javnosti nešto manje poznati, čisto zbog toga što je našim ljudima veganski tip ishrane poprilično nepoznat. Uzor su mi poznati veg youtuberi, Happy Healthy Vegan, Durianrider, Freelee the Banana Girl, Fully Raw Kristina, Potato Strong, The Vegan Zombie, Vegan Gains itd. Inspiraciju za kuhanje vidim u ljudima koji uživaju u mojoj hrani i receptima i radi njih kuham i fotkam za društvene mreže.
Foto: GreenHead
TEKST: Adelisa Mašić
Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.
Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala.
Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.
A kako ga obilježiti?
Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati.
Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.
Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.
Potrebno vam je:
200 g tamne čokolade,
100 g putera,
100 g šećera, 2 jaja
80 g brašna.
Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.
Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.
Foto: @manon.dbn
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!