TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 12.2.2016.
Blogovi posvećeni kvaliteti življenja, zdravoj prehrani i originalnosti u pripremi hrani, stiječu sve veću popularnost. Lakoća izvedbe i popratne fotografije zajedno sa orginalnim sastojcima čine gastro blogove sve popularnijim mjestom za inspiraciju.
Ukoliko ste i vi u potrazi za ukusnim i zdravim receptima spravljenim bez namirnica životinjskog porijekla, onda ćete u svoje bookmarkse sigurno spremiti i blog GreenHead, Ibrahima Huskića.
„Ovaj blog sam pokrenuo jer želim ljude upoznati sa veganskim tipom prehrane i pokazati im mnoga šarolika i ukusna jela. Želim da vide da ovakav tip prehrane uopće nije ograničavajući, a da ne govorim o tome da je vrlo zdrav, te ne ugrožava okolinu i životinje.“ – komentirao je Ibrahim.
„Bavim se sa svim i svačim, a veganstvo je nešto što već par godina prakticiram i u čemu uživam. Za nekog je to samo faza, dijeta, a za mene je to životni stil i nešto što je postalo nezamjenjivi dio mog života.“ - nadodao je.
Najbolji savjet o zdravoj prehrani koji si dobio je...
Najbolji savjet koji sam dobio je na jednoj web stranici na internetu NutritionFacts.org, a to je da jedem što vise zelenog lisnatog povrća, tipa špinat, blitva, salate, kupus, kelj, brokule itd. Definitivno nešto što malo ko od nas unosi u dovoljnim količinama. Drugi savjet je da jedem voća u neograničenim količinama.
A tko su tvoji kulinarski uzori, odakle crpiš inspiraciju za kuhanje?
Moji najveći kulinarski uzori su javnosti nešto manje poznati, čisto zbog toga što je našim ljudima veganski tip ishrane poprilično nepoznat. Uzor su mi poznati veg youtuberi, Happy Healthy Vegan, Durianrider, Freelee the Banana Girl, Fully Raw Kristina, Potato Strong, The Vegan Zombie, Vegan Gains itd. Inspiraciju za kuhanje vidim u ljudima koji uživaju u mojoj hrani i receptima i radi njih kuham i fotkam za društvene mreže.
Foto: GreenHead
TEKST: Dragana Rauš
Evo šta smo prvo primijetili… Besprijekorno postavljeni stolovi. Tim mladih, složnih ljudi. Logo izvezen na platnenoj salveti. Nenametljiv i uredan enterijer. Ukratko: sklad koji naslućuje da je Milunka mjesto na kojem stvari funkcionišu baš kako treba.
Prvi predstavnik ovog pozitivnog primjera ugostiteljstva je mladi chef Saša Stanivuković. Donio je znanje iz inostranstva, ali ono što je još važnije - vratio ga je kući. Slovenija ga je naučila koliko je važno da sve što izađe iz kuhinje bude jednako iskreno i precizno. Ono što je već imao u sebi su kreativnost, hrabrost i ljubav prema ovom poslu.
Mi smo uživali u večeri u slijedovima. Jela su na meniju dostupna i pojedinačno, ali zajedno pričaju posebnu priču.
Evo kako je to izgledalo: carpaccio s mikrobiljem i biberom, zatim tatarski biftek s wasabi majonezom i uljem od vlasca. Ravioli, nestvarno bogatog ukusa, punjeni pistacijom i tijestom od čak 48 žumanaca. Glavno jelo i favorit mnogih: juneći obrazi, sporo pripremani 12 sati, na kremi od krompira, celera i mrkve. Hrskavo pecivo bez aditiva, sa divljim kvascem, detalj koji možda ni ne primijetiš, ali tvoje tijelo hoće.
Ako ste iz Banjaluke, velika je šansa da ste bar jednom probali neki desert iza kojeg stoji Stefan Ilić. Njegovi su prepoznatljivi po tome što izgledaju kao male skulpture, sa neočekivanim i interesantnim ukusima. Zbog tog posebnog, gotovo umjetničkog pristupa, bilo je prirodno da postane dio tima Milunke.
Enterijer jasno komunicira šta možeš očekivati na tanjiru. Moderan i uredan, čini da se gost osjeća ugodno, bez da pretjerano odvlači pažnju od glavne teme: kuhinje koja ostavlja najveći utisak.
Osvjetljenje poziva na romantičnu večeru u dvoje, a lokacija je takva da kad završiš, vrlo lako možeš prošetati jednim od najljepših banjalučkih šetališta pored Vrbasa. Dodatan savjet: za najbolji doživljaj rezerviši večeru i posmatraj zalazak sunca iz bašte.
Još jedna interesantna informacija - Milunka nije statična. Vole da uvode tematske večeri, da gosti probaju nešto novo, da svaka posjeta bude drugačija. Japan, Grčka, Španija… Dovoljno je da ih zapratite na Instagramu i uhvatite novo iznenađenje.
Takođe, kuhinja stalno osluškuje potrebe gostiju. Meni koji je sada aktuelan važi do kraja ljeta, a onda stiže novi, skrojen po sezoni i željama onih koji se vraćaju.
Jedino što se ovdje ne mijenja je tim koji dijeli iste vrijednost i ideja da ugostiteljstvo znači da se svako osjeća dobrodošlo.
Foto: Dragana Rauš za Bonjour
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!