Amela, vlasnica novootvorenog kafića u Gračanici nam otkriva sve o ispunjenju ovog sna
Tekst:Ilda Lihić-Isović
GOURMETŠta se dogodi kad se ostvare dugogodišnji snovi možete vidjeti u novootvorenom kafiću Dnevna soba.
Naime, coffee ponuda u Gračanici od ovog proljeća je bogatija za novu lokaciju u ulici Branilaca grada bb gdje ćete se osjećati opušteno, skriveno od užurbanosti grada, bez obzira radilo li se o jutru ili večeri.
Ovaj kafić je našu pažnju privukao zanimljivim uređenjem interijera, a da se ne radi o jednostavnom kafiću svjedoči činjenica da se u prvih nekoliko sedmica rada nižu samo pohvale i odlične preporuke. Saznali smo da osim u kafi ovdje možete uživati i u prefinim kroasanima, mljac doručku i muffinima, ali više detalja otkrijte u nastavku razgovora sa Amelom.
Amela Ćurić-Šabić
***
Ime kafića je jednostavan, a opet originalan i upečatljiv. Čija je to bila ideja i zašto baš Caffebar Dnevna Soba kao naziv?
Dugo sam razmišljala koji bi naziv bio adekvatan da u potpunosti dočara ono što sam zamislila. To vam je ono kao kad svom djetetu pokušavate dati ime…nijedno nije dovoljno dobro (haha). Dnevna soba se nekako prirodno nametnula kao pobjednica, jer opisuje osjećaj koji ćete doživjeti onog momenta kada zakoračite u nju. Baš kao u svoju dnevnu sobu.
Koliko je izazovno u BiH, posebice u manjem mjestu poput Gračanice pokrenuti bussiness?
Lagala bih kada bih rekla da sam u ovo ušla bez imalo straha. Ipak, nisam imala nikakvog iskustva u ugostiteljstvu a moji kriteriji, po mišljenjima iskusnijih ljudi u ovoj industriji, nisu baš obećavali.
Od prvog dana sam znala da želim napraviti mjesto gdje pušenje neće biti dozvoljeno, gdje ću služiti zdravu hranu i malo drugačija pića. Ja sam znala i od prvog momenta bila čvrsto ubijeđena i vjerovala u uspjeh i evo…dva mjeseca kasnije avokado tost sa dimljenim lososom nam je jedan od najprodavanijih proizvoda.
Šta vam je bila inspiracija za uređenje restorana i ko potpisuje uređenje prostora? Možete li nam reći više detalja o samom prostoru?
Dnevna soba je ostvarenje mojih snova. Već petnaest godina maštam o otvaranju jednog ovakvog mjesta tako da je uređenje bilo vrlo jednostavno. Tačno sam znala gdje će šta stajati, kakav namještaj želim, koje boje će zidovi biti i kako će šank izgledati.
Trebala mi je pomoć da tu svoju viziju pretočim u sliku pa sam tražila pomoć dvije divne arhitektice koje su pomno ispratile svaki detalj i sve to isprojektovale da se uklopi u moju zamisao.
U vašem prostoru krije se mnoštvo zanimljivih detalja, zid od cigle, drveni namještaj i statement rasvjeta u industrijskom stilu. Šta je po vama ključno za postizanje ugodne atmosfere u interijeru?
Mislim da je zapravo kombinacija svega toga, ali i šta zapravo želite postići. Ja sam htjela toplinu doma i domaćinski ugođaj…osjećaj “kao kod kuće” i mislim da sam kombinacijom rasvjete, boja, zidova i namještaja, uspjela dobiti baš takav efekat.
Čime ste se vodili pri kreiranju menija? Koje slano i slatko jelo sa menija svakako preporučujete da isprobamo? A kada su u pitanju pića?
Ja sam neko ko je odrastao u kuhinji. Moja mama je vrsna kuharica pa sam valjda taj talenat i ljubav prema kuhanju od nje “naslijedila”. Nakon što sam i sama postala majka, primijetila sam da mi je jako važno šta moja djeca jedu. Vrlo često sam im za doručak pravila zobene pahuljice, a muž i ja jako volimo salate sa avokadom pa se tako na meniju nalaze zobene pahuljice pod nazivom “Mamine pahuljice” jer sam im na jedan način pravila ja, a na drugi muž.
Tatine pahuljice ćemo uvesti kada u Dnevnoj kupimo mikrovalnu (haha). Apsolutni hit među našom gostimaje Slani kroasan - integralni kroasan sa namazom od avokada i feta sira sa kuhanim jajetom i salatom od rukole i cherry paradajza.
Ako pričamo o slatkišima, onda mafin sa borovnicama definitivno morate probati.
Što se tiče pića, pored standardnih izdanja kofeinskih napitaka, u ponudi imamo i one malo neobičnije varijante poput pink latte-a, hladnu kafu sa bijelom čokoladom, ali je karamel latte ubjedljivi pobjednik.
Iako ste relativno na samom početku šta biste rekli da je, osim same kafe, „ono nešto“ što ovaj kafić čini mjestom u koji se ljudi rado vraćaju?
Konstantan kvalitet kao i vrhunska usluga. Imamo visoke standarde kada je kvaliteta u pitanju. Vrlo često se dešava da kvaliteta u ugostiteljskim objektima nije konstantna niti svako jelo uvijek isto.
Ono što je nama prioritet je pruštiti našim gostima užitak ispijanja kafe na jedinstven način i omogućiti im zdraviji izbor za doručak, a tako što će svaki proizvod uvijek biti istog kvaliteta i uvijek isti. Svi uposlenici su prošli niz edukacija da bismo postigli taj efekat… i mislim da to gosti primijete.
***
Naslovna fotografija: @dnevnasoba.cafebar