TEKST: Bonjour.kolumnist

DATUM OBJAVE: 17.8.2021.

Uz dan ispunjen odličnim filmovima, radnim obvezama i drugim sadržajima, mnogi od nas vrijeme u gradu koriste i za posjetu omiljenim gastro adresama na kojima uz slana jela, uživamo i u osvježavajućim pićima te kvalitetnim vinima.

Ako ste u potrazi za novim restoranima u kojima ćete u posebnoj atmosferi isprobati recepture koje će vas ugodno iznenaditi, onda imamo foodie šalabahter za vas.

U razgovoru s Amirom Beširevićem, sommelierom i osnivačem kompanije Fina Vina, saznali smo koji su to restorani i jela u Sarajevu koja će vam pokazati raskoš i višeslojnost pojedinih sastojaka. Uz preporuke restorana, izdvojili su i vina za koja smatraju da će razveseliti vaše nepce.

Foto: unsplash.com

Kompanija Fina Vina bavi se distribucijom renomiranih vina i vinarija za koje vjeruju da njihova priča treba biti ispričana. Smatraju da svatko od nas treba uživati u finom spektru okusa i mirisu domaćih i regionalnih vina i upravo zbog toga je Amir bio odličan sugovornik na ovu temu.

Restorani u nastavku su nasumično poredani i svakako vas pozivamo da istražite, kako sami kažu 'mjesta u kojima se dobro jede i pije'. :)

***

Restoran Kibe Mahala

Vrbanjuša 106, Sarajevo, 033/441-936

Preporuka: Janjetina s ražnja, Riba neretva, Tartar kadaif.

Sve namirnice za naša jela se nabavljaju od lokalnih dobavljača u radijusu od 100 kilometara od restorana.

***

Restoran Libertas

Logavina 9, Sarajevo, 033/447-830

Preporuka: Morska riba zapečena u soli, riba i jadranski plodovi mora

***

Trattoria Uno

Zmaja od Bosne 45, Sarajevo, 033/875-014

Preporuka: Tagliatelle al salmone, Spaghetti Frutti di mare, Penne peperoncini e prosciutto

***

Restoran Monarh

Fra Filipa Lastrića 2A, Sarajevo, 062/968-444

Preporuka: Ribeye dry age odrezak, razna rižota, tjestenina sa gamberima

Foto: @monarchsarajevo

Foto: @monarchsarajevo

***

Aquarius Vills

Zmaja od Bosne 13, Sarajevo, 033/713-320

Preporuka: Piletina wok, Biftek Verdura

Foto: @aquariusvilsfood

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by aquariusvils (@aquariusvils)

***

Restoran Apetit

Asima Ferhatovića bb, Sarajevo, 062/868-131

Preporuka: Veliki izbor tradicionalnih jela kao i Mediteranske kuhinje

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fiona Feng (@fionasticlife)

***

Coloseum Club

Terezije bb, Sarajevo, 033/250-860

Preporuka: Biftek na chefov način, Black Jack burger, Hladna plata Coloseum, Soufflé od bijele čokolade sa borovnicom i sladoledom

Foto: @coloseumclubcasinos

***

Restoran Baoli

Avde Sumbula 3, Sarajevo, 033/214-318

Preporuka: Biftek sa škampima i pireom od cvekle, Riba Gof sa prilogom rižota od šparoga i ribizle

Foto: @baoli_sarajevo

Foto: @baoli_sarajevo

***

Restoran Tišina

Džemala Bijedića st37, Sarajevo, 033/677-224

Preporuka: Specijaliteti od ribe

Foto: @konobatisina.official

Foto: @konobatisina.official

***

Konoba Luka

Obala Maka Dizdara 8, Sarajevo, 033/209-303

Preporuka: sva jela od hobotnice

Foto: @luka.sarajevo

***

Barsa Restoran & Pizzeria

Sime Milutinovića 12, Sarajevo, 033/848-913

Preporuka: Vitello Tonnato (pečena teletina na niskoj temperaturi sa sosom od tune i kapara; Pistazzica (napolitanska pizza sa domaćim pestom sa pinjolama, mocarelom, purećom šunkom i slanim pistacijama)

Foto: @barsa.restaurantandpizzeria

***

Golf Klub Restoran

Betanija bb, Sarajevo, 066/581-444

Preporuka: biftek sa žara

Foto: @golfklubrestaurant

Foto: @golfklubrestaurant

***

Restoran Tavola

Maršala Tita 50, Sarajevo, 033/222-207

Preporuka: Insalata di Branzino

Foto: @restauranttavola

Foto: @restauranttavola

***

Restoran Noovi

Tina Ujevića 13, Sarajevo, 033/222-242

Preporuka: Pizza Italia

Foto: @nooviwine

Foto: @nooviwine

***

Terra Bar & Restoran

Radičeva 4c, Sarajevo, 060/3266-530

Foto: @terra_sarajevo

Foto: @terra_sarajevo

***

Restoran Dos Hermanos

Radičeva 4c, Sarajevo, 062/927-921

Preporuka: Steak I'm on fire, Green salmon

Foto: @doshermanossarajevo

Foto: @doshermanossarajevo

***

Restoran 4 sobe g. Safije

Čekaluša 61, Sarajevo, 033/202-745

Preporuka: Specijalitet od goveđeg filea s umakom od šumskih gljiva sa prilogom

Foto: @4sgs

Foto: @4sgs

***

Restoran Toplik

Vuka Karadžića, Lukavica, 057/321-455

Preporuka: Sva jela pripremljena sa domaćom pastrmkom

Foto: @restoran_toplik

Foto: @restoran_toplik

***

Restoran Paper Moon

Hamdije Čemerlića 45, Sarajevo, 033/956-939

Preporuka: Biftek u umaku od crnog tartufa, Pureći file u limun sosu

Foto: @papermoon_sarajevo

Foto: @papermoon_sarajevo

***

Restoran Bašća kod Ene

Prvi batajon Sedrenika 22, Sarajevo, 033/864-257

Preporuka: Ljuta pljeskavica, Mučkalica

Foto: @bascakodene

Foto: @bascakodene

***

Delikatesna radnja (ponajbolja ponuda vrhunskih vina)

Obala Kulina bana 10, Sarajevo, 033/208-855

Preporuka: Domaći pršut i sir

Foto: @delikatesnaradnja

Foto: @delikatesnaradnja

***

Restoran Mala Kuhinja

Tina Ujevića 13, Sarajevo, 033/841-076

Preporuka: Wok Fusion

Foto: @eat_theroad

Foto: @mala_kuhinja

***

Restoran Vapiano

Vranca Lehara 2, Sarajevo, 033/956-954

Preporuka: Sve vrste tjestenina

Foto: @vapiano_sarajevo

Foto: @vapiano_sarajevo

***

Restoran Začin

Tina Ujevića 13, Sarajevo, 033/445-565

Preporuka: Biftek sa tartufima

Foto: @restoranzacin

Foto: @restoranzacin

***

Gastro PUB 13

Stupska 6a, Sarajevo, 033/833-335

Preporuka: Ramsteak in hot plate

Foto: @pubtrinaest

Foto: @pubtrinaest

***

Tekst: Bonjour.ba/Fina Vina
Naslovna fotografija: @monarchsarajevo


Bonjour

Otišli smo u ovaj restoran zbog pogleda na Sarajevo, a pravi razlog povratka otkrili kasnije.

TEKST: Adelisa Mašić

Otišli smo u ovaj restoran zbog pogleda na Sarajevo, a pravi razlog povratka otkrili kasnije. Otišli smo u ovaj restoran zbog pogleda na Sarajevo, a pravi razlog povratka otkrili kasnije.

Postoje restorani u koje dolazimo zbog pogleda i oni u koje se vraćamo zbog hrane. City View Sarajevo uspijeva spojiti oboje, ali ono što ga zaista izdvaja je osjećaj s kojim gost odlazi.

Osjećaj zbog kojeg ne gledate na sat i shvatite da vam je zapravo bilo jako lijepo.

 



Od prvog koraka na ulazu, preko pažljivo osmišljenog menija, pa sve do pogleda koji se otvara prema Sarajevu, ovaj restoran je zamišljen kao kompletno iskustvo, a ne samo kao mjesto za obrok. 

Kako nam u razgovoru otkriva chef Antonio Radoš, filozofija restorana od početka je jasna: gost nije potrošač, već osoba kojoj se želi biti dobar domaćin.


sarajevo_city_view14bonjour_ba
 

„Kada sjednu za sto, želimo da osjete opuštenost, toplinu i sigurnost da su na mjestu gdje se svaki detalj radi s namjerom, pažnjom i ljubavlju“, objašnjava Radoš.

Od bruncha koji je nedostajao gradu do cjelodnevne kuhinje  

City View, koji se nalazi na adresi Podcarina 1, je u startu zamišljen kao brunch mjesto kakvo je Sarajevu dugo nedostajalo. Fokus je bio na inovativnim jelima, lokalnim namirnicama te kvaliteti i prezentaciji, uz lagane obroke koji su jasno profilirani i lako prepoznatljivi.


sarajevo_city_view7bonjour_ba
 

„City View je primarno bio fokusiran na brunch, kakav nedostaje u gradu, s inovativnim jelima i hranom pripremljenom na unikatan način, uz fokus na lokalne namirnice, kvalitet i prezentaciju“, objašnjava chef Antonio Radoš.

S vremenom su, sasvim prirodno, počeli dolaziti i upiti za večeru. Gosti su željeli ostati duže i vratiti se i nakon radnog vremena koje je u početku bilo rezervisano za jutarnje i dnevne obroke. 


sarajevo_city_view13bonjour_ba

„Vremenom smo dobili dosta upita za služenje hrane i poslije našeg tadašnjeg radnog vremena, pa je prirodno došao sljedeći korak, a to je da služimo hranu cijeli dan“, dodaje Radoš.


sarajevo_city_view4bonjour_ba


Danas City View nudi hranu tokom cijelog dana, ali uz jasnu podjelu ritma:

„Jutro i rano popodne su posvećeni laganijim jelima koja se spremaju brzo, dok navečer pripremamo ozbiljnija i kompleksnija jela“, ističe Radoš, opisujući prelazak u večernji tempo u kojem, kako kaže, „nakon užurbanog dana sve pomalo usporava i nastupa čisti hedonizam“.


sarajevo_city_view10bonjour_ba

sarajevo_city_view5bonjour_ba

sarajevo_city_view2bonjour_ba

Pogled privuče, ali hrana zadrži  

Iako sam naziv restorana često prvo privuče pažnju, reakcije gostiju su, kako kaže chef, gotovo uvijek iste: dođu zbog pogleda, a vraćaju se zbog hrane.


sarajevo_city_view1bonjour_ba


Turisti posebno cijene priliku da uz prelijep panoramski pogled na Sarajevo probaju jela koja nisu generična, dok domaći gosti brzo prepoznaju kvalitet i dosljednost. Upravo ta kombinacija, doživljaj prostora i ozbiljna kuhinja, čini City View mjestom koje se pamti.

Mali meni, jasna priča  

Meni u City Viewu nije opširan i to je svjesna odluka. Devet jela za brunch i devet za večeru osmišljeni su tako da svako jelo nosi svoju priču i predstavlja restoran na poseban način.


sarajevo_city_view7bonjour_ba

Ako se mora izdvojiti favorit chefa, to je Meat the Chef, jelo koje okuplja njegove omiljene elemente i jasno se obraća ljubiteljima mesa. Kao apsolutni best seller, s druge strane, ističe se Eggsciting sataraš, jelo po kojem je City View već postao prepoznatljiv.

Gostoprimstvo kao suština koncepta  

Osim hrane, poseban naglasak stavljen je na ono što tim City Viewa smatra pravom razlikom između dobrog restorana i mjesta kojem se gosti vraćaju, a to je gostoprimstvo.


sarajevo_city_view3bonjour_ba

Za njih to nije samo korektan servis, već iskrena pažnja, toplina i energija koja se osjeti, ali se ne nameće. Kroz stalne treninge i rad s timom, gradi se kultura u kojoj svi razumiju da gost najduže pamti kako se osjećao.

„Upravo taj ljudski faktor, odnos osoblja prema gostima i energija prostora, uz prepoznatljive ukuse, razlog su zbog kojeg nam se ljudi vraćaju“, ističe Radoš.

 



Bez žurbe, bez pretencioznosti  

Kada je riječ o budućnosti, planovi su svjesno odmjereni. Širenje trenutno nije prioritet, jer je fokus na onome što se gradi ovdje i sada: kuhinji, iskustvu gosta i jasnom identitetu koji je smiren, dosljedan i iskren.

 



Kako ističe chef Antonio Radoš, City View ne teži buci ni velikim gestama. „Dobra večera ne mora biti bučna ni pretenciozna, nego smirena, topla i iskrena. Mjesto u koje se gosti vraćaju jer znaju šta mogu očekivati i jer im to prija.“

Ako ikada dođe do širenja, to je, prema njegovim riječima, nešto što može doći isključivo kao rezultat tog rada, a ne kao cilj sam po sebi.

Foto: Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!