TEKST: Bonjour.kolumnist
DATUM OBJAVE: 17.8.2021.
Uz dan ispunjen odličnim filmovima, radnim obvezama i drugim sadržajima, mnogi od nas vrijeme u gradu koriste i za posjetu omiljenim gastro adresama na kojima uz slana jela, uživamo i u osvježavajućim pićima te kvalitetnim vinima.
Ako ste u potrazi za novim restoranima u kojima ćete u posebnoj atmosferi isprobati recepture koje će vas ugodno iznenaditi, onda imamo foodie šalabahter za vas.
U razgovoru s Amirom Beširevićem, sommelierom i osnivačem kompanije Fina Vina, saznali smo koji su to restorani i jela u Sarajevu koja će vam pokazati raskoš i višeslojnost pojedinih sastojaka. Uz preporuke restorana, izdvojili su i vina za koja smatraju da će razveseliti vaše nepce.
Foto: unsplash.com
Kompanija Fina Vina bavi se distribucijom renomiranih vina i vinarija za koje vjeruju da njihova priča treba biti ispričana. Smatraju da svatko od nas treba uživati u finom spektru okusa i mirisu domaćih i regionalnih vina i upravo zbog toga je Amir bio odličan sugovornik na ovu temu.
Restorani u nastavku su nasumično poredani i svakako vas pozivamo da istražite, kako sami kažu 'mjesta u kojima se dobro jede i pije'. :)
***
Restoran Kibe Mahala
Vrbanjuša 106, Sarajevo, 033/441-936
Preporuka: Janjetina s ražnja, Riba neretva, Tartar kadaif.
Sve namirnice za naša jela se nabavljaju od lokalnih dobavljača u radijusu od 100 kilometara od restorana.
***
Restoran Libertas
Logavina 9, Sarajevo, 033/447-830
Preporuka: Morska riba zapečena u soli, riba i jadranski plodovi mora
***
Trattoria Uno
Zmaja od Bosne 45, Sarajevo, 033/875-014
Preporuka: Tagliatelle al salmone, Spaghetti Frutti di mare, Penne peperoncini e prosciutto
***
Restoran Monarh
Fra Filipa Lastrića 2A, Sarajevo, 062/968-444
Preporuka: Ribeye dry age odrezak, razna rižota, tjestenina sa gamberima
Foto: @monarchsarajevo
Foto: @monarchsarajevo
***
Aquarius Vills
Zmaja od Bosne 13, Sarajevo, 033/713-320
Preporuka: Piletina wok, Biftek Verdura
Foto: @aquariusvilsfood
***
Restoran Apetit
Asima Ferhatovića bb, Sarajevo, 062/868-131
Preporuka: Veliki izbor tradicionalnih jela kao i Mediteranske kuhinje
***
Coloseum Club
Terezije bb, Sarajevo, 033/250-860
Preporuka: Biftek na chefov način, Black Jack burger, Hladna plata Coloseum, Soufflé od bijele čokolade sa borovnicom i sladoledom
Foto: @coloseumclubcasinos
***
Restoran Baoli
Avde Sumbula 3, Sarajevo, 033/214-318
Preporuka: Biftek sa škampima i pireom od cvekle, Riba Gof sa prilogom rižota od šparoga i ribizle
Foto: @baoli_sarajevo
Foto: @baoli_sarajevo
***
Restoran Tišina
Džemala Bijedića st37, Sarajevo, 033/677-224
Preporuka: Specijaliteti od ribe
Foto: @konobatisina.official
Foto: @konobatisina.official
***
Konoba Luka
Obala Maka Dizdara 8, Sarajevo, 033/209-303
Preporuka: sva jela od hobotnice
Foto: @luka.sarajevo
***
Barsa Restoran & Pizzeria
Sime Milutinovića 12, Sarajevo, 033/848-913
Preporuka: Vitello Tonnato (pečena teletina na niskoj temperaturi sa sosom od tune i kapara; Pistazzica (napolitanska pizza sa domaćim pestom sa pinjolama, mocarelom, purećom šunkom i slanim pistacijama)
Foto: @barsa.restaurantandpizzeria
***
Golf Klub Restoran
Betanija bb, Sarajevo, 066/581-444
Preporuka: biftek sa žara
Foto: @golfklubrestaurant
Foto: @golfklubrestaurant
***
Restoran Tavola
Maršala Tita 50, Sarajevo, 033/222-207
Preporuka: Insalata di Branzino
Foto: @restauranttavola
Foto: @restauranttavola
***
Restoran Noovi
Tina Ujevića 13, Sarajevo, 033/222-242
Preporuka: Pizza Italia
Foto: @nooviwine
Foto: @nooviwine
***
Terra Bar & Restoran
Radičeva 4c, Sarajevo, 060/3266-530
Foto: @terra_sarajevo
Foto: @terra_sarajevo
***
Restoran Dos Hermanos
Radičeva 4c, Sarajevo, 062/927-921
Preporuka: Steak I'm on fire, Green salmon
Foto: @doshermanossarajevo
Foto: @doshermanossarajevo
***
Restoran 4 sobe g. Safije
Čekaluša 61, Sarajevo, 033/202-745
Preporuka: Specijalitet od goveđeg filea s umakom od šumskih gljiva sa prilogom
Foto: @4sgs
Foto: @4sgs
***
Restoran Toplik
Vuka Karadžića, Lukavica, 057/321-455
Preporuka: Sva jela pripremljena sa domaćom pastrmkom
Foto: @restoran_toplik
Foto: @restoran_toplik
***
Restoran Paper Moon
Hamdije Čemerlića 45, Sarajevo, 033/956-939
Preporuka: Biftek u umaku od crnog tartufa, Pureći file u limun sosu
Foto: @papermoon_sarajevo
Foto: @papermoon_sarajevo
***
Restoran Bašća kod Ene
Prvi batajon Sedrenika 22, Sarajevo, 033/864-257
Preporuka: Ljuta pljeskavica, Mučkalica
Foto: @bascakodene
Foto: @bascakodene
***
Delikatesna radnja (ponajbolja ponuda vrhunskih vina)
Obala Kulina bana 10, Sarajevo, 033/208-855
Preporuka: Domaći pršut i sir
Foto: @delikatesnaradnja
Foto: @delikatesnaradnja
***
Restoran Mala Kuhinja
Tina Ujevića 13, Sarajevo, 033/841-076
Preporuka: Wok Fusion
Foto: @eat_theroad
Foto: @mala_kuhinja
***
Restoran Vapiano
Vranca Lehara 2, Sarajevo, 033/956-954
Preporuka: Sve vrste tjestenina
Foto: @vapiano_sarajevo
Foto: @vapiano_sarajevo
***
Restoran Začin
Tina Ujevića 13, Sarajevo, 033/445-565
Preporuka: Biftek sa tartufima
Foto: @restoranzacin
Foto: @restoranzacin
***
Gastro PUB 13
Stupska 6a, Sarajevo, 033/833-335
Preporuka: Ramsteak in hot plate
Foto: @pubtrinaest
Foto: @pubtrinaest
***
Tekst: Bonjour.ba/Fina Vina
Naslovna fotografija: @monarchsarajevo
TEKST: Ada Ćeremida
Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje.
Ovdje je glavni detalj: miris.
I to onaj koji vas vraća nazad.
Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.
Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.
Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.
Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.
I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije.
To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.
Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.
Baščaršija ljeti tek se zahuktava.
Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
I… nešto neočekivano.
Produkcija: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!