TEKST: Bonjour.kolumnist

DATUM OBJAVE: 17.8.2021.

Uz dan ispunjen odličnim filmovima, radnim obvezama i drugim sadržajima, mnogi od nas vrijeme u gradu koriste i za posjetu omiljenim gastro adresama na kojima uz slana jela, uživamo i u osvježavajućim pićima te kvalitetnim vinima.

Ako ste u potrazi za novim restoranima u kojima ćete u posebnoj atmosferi isprobati recepture koje će vas ugodno iznenaditi, onda imamo foodie šalabahter za vas.

U razgovoru s Amirom Beširevićem, sommelierom i osnivačem kompanije Fina Vina, saznali smo koji su to restorani i jela u Sarajevu koja će vam pokazati raskoš i višeslojnost pojedinih sastojaka. Uz preporuke restorana, izdvojili su i vina za koja smatraju da će razveseliti vaše nepce.

Foto: unsplash.com

Kompanija Fina Vina bavi se distribucijom renomiranih vina i vinarija za koje vjeruju da njihova priča treba biti ispričana. Smatraju da svatko od nas treba uživati u finom spektru okusa i mirisu domaćih i regionalnih vina i upravo zbog toga je Amir bio odličan sugovornik na ovu temu.

Restorani u nastavku su nasumično poredani i svakako vas pozivamo da istražite, kako sami kažu 'mjesta u kojima se dobro jede i pije'. :)

***

Restoran Kibe Mahala

Vrbanjuša 106, Sarajevo, 033/441-936

Preporuka: Janjetina s ražnja, Riba neretva, Tartar kadaif.

Sve namirnice za naša jela se nabavljaju od lokalnih dobavljača u radijusu od 100 kilometara od restorana.

***

Restoran Libertas

Logavina 9, Sarajevo, 033/447-830

Preporuka: Morska riba zapečena u soli, riba i jadranski plodovi mora

***

Trattoria Uno

Zmaja od Bosne 45, Sarajevo, 033/875-014

Preporuka: Tagliatelle al salmone, Spaghetti Frutti di mare, Penne peperoncini e prosciutto

***

Restoran Monarh

Fra Filipa Lastrića 2A, Sarajevo, 062/968-444

Preporuka: Ribeye dry age odrezak, razna rižota, tjestenina sa gamberima

Foto: @monarchsarajevo

Foto: @monarchsarajevo

***

Aquarius Vills

Zmaja od Bosne 13, Sarajevo, 033/713-320

Preporuka: Piletina wok, Biftek Verdura

Foto: @aquariusvilsfood

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by aquariusvils (@aquariusvils)

***

Restoran Apetit

Asima Ferhatovića bb, Sarajevo, 062/868-131

Preporuka: Veliki izbor tradicionalnih jela kao i Mediteranske kuhinje

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fiona Feng (@fionasticlife)

***

Coloseum Club

Terezije bb, Sarajevo, 033/250-860

Preporuka: Biftek na chefov način, Black Jack burger, Hladna plata Coloseum, Soufflé od bijele čokolade sa borovnicom i sladoledom

Foto: @coloseumclubcasinos

***

Restoran Baoli

Avde Sumbula 3, Sarajevo, 033/214-318

Preporuka: Biftek sa škampima i pireom od cvekle, Riba Gof sa prilogom rižota od šparoga i ribizle

Foto: @baoli_sarajevo

Foto: @baoli_sarajevo

***

Restoran Tišina

Džemala Bijedića st37, Sarajevo, 033/677-224

Preporuka: Specijaliteti od ribe

Foto: @konobatisina.official

Foto: @konobatisina.official

***

Konoba Luka

Obala Maka Dizdara 8, Sarajevo, 033/209-303

Preporuka: sva jela od hobotnice

Foto: @luka.sarajevo

***

Barsa Restoran & Pizzeria

Sime Milutinovića 12, Sarajevo, 033/848-913

Preporuka: Vitello Tonnato (pečena teletina na niskoj temperaturi sa sosom od tune i kapara; Pistazzica (napolitanska pizza sa domaćim pestom sa pinjolama, mocarelom, purećom šunkom i slanim pistacijama)

Foto: @barsa.restaurantandpizzeria

***

Golf Klub Restoran

Betanija bb, Sarajevo, 066/581-444

Preporuka: biftek sa žara

Foto: @golfklubrestaurant

Foto: @golfklubrestaurant

***

Restoran Tavola

Maršala Tita 50, Sarajevo, 033/222-207

Preporuka: Insalata di Branzino

Foto: @restauranttavola

Foto: @restauranttavola

***

Restoran Noovi

Tina Ujevića 13, Sarajevo, 033/222-242

Preporuka: Pizza Italia

Foto: @nooviwine

Foto: @nooviwine

***

Terra Bar & Restoran

Radičeva 4c, Sarajevo, 060/3266-530

Foto: @terra_sarajevo

Foto: @terra_sarajevo

***

Restoran Dos Hermanos

Radičeva 4c, Sarajevo, 062/927-921

Preporuka: Steak I'm on fire, Green salmon

Foto: @doshermanossarajevo

Foto: @doshermanossarajevo

***

Restoran 4 sobe g. Safije

Čekaluša 61, Sarajevo, 033/202-745

Preporuka: Specijalitet od goveđeg filea s umakom od šumskih gljiva sa prilogom

Foto: @4sgs

Foto: @4sgs

***

Restoran Toplik

Vuka Karadžića, Lukavica, 057/321-455

Preporuka: Sva jela pripremljena sa domaćom pastrmkom

Foto: @restoran_toplik

Foto: @restoran_toplik

***

Restoran Paper Moon

Hamdije Čemerlića 45, Sarajevo, 033/956-939

Preporuka: Biftek u umaku od crnog tartufa, Pureći file u limun sosu

Foto: @papermoon_sarajevo

Foto: @papermoon_sarajevo

***

Restoran Bašća kod Ene

Prvi batajon Sedrenika 22, Sarajevo, 033/864-257

Preporuka: Ljuta pljeskavica, Mučkalica

Foto: @bascakodene

Foto: @bascakodene

***

Delikatesna radnja (ponajbolja ponuda vrhunskih vina)

Obala Kulina bana 10, Sarajevo, 033/208-855

Preporuka: Domaći pršut i sir

Foto: @delikatesnaradnja

Foto: @delikatesnaradnja

***

Restoran Mala Kuhinja

Tina Ujevića 13, Sarajevo, 033/841-076

Preporuka: Wok Fusion

Foto: @eat_theroad

Foto: @mala_kuhinja

***

Restoran Vapiano

Vranca Lehara 2, Sarajevo, 033/956-954

Preporuka: Sve vrste tjestenina

Foto: @vapiano_sarajevo

Foto: @vapiano_sarajevo

***

Restoran Začin

Tina Ujevića 13, Sarajevo, 033/445-565

Preporuka: Biftek sa tartufima

Foto: @restoranzacin

Foto: @restoranzacin

***

Gastro PUB 13

Stupska 6a, Sarajevo, 033/833-335

Preporuka: Ramsteak in hot plate

Foto: @pubtrinaest

Foto: @pubtrinaest

***

Tekst: Bonjour.ba/Fina Vina
Naslovna fotografija: @monarchsarajevo


Bonjour

Brownie kakav do sada niste probali: Desert koji nestaje brže nego što se ohladi

TEKST: Bonjour.ba

Brownie kakav do sada niste probali: Desert koji nestaje brže nego što se ohladi Brownie kakav do sada niste probali: Desert koji nestaje brže nego što se ohladi

Danas smo ustali s onim poznatim osjećajem da nam se jede nešto slatko, ali bez jasne ideje šta bi to moglo biti.

Ne klasičan kolač, ne suhi biskvit, ali ni onaj standardni brownie koji uvijek spašava stvar kad želimo nešto brzo i sigurno. Htjeli smo nešto s notom kokosa, ali ne klasične kokos kocke, više onaj tip deserta koji spaja čokoladu i kremastu teksturu.
 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela2-bonjour-ba
 

Između kafe i prvog gutljaja vode, odlučili smo da jednostavno pomiješamo sve što volimo: čokoladu, kokos i Dolcela brownie smjesu. I tako je nastao naš “eksperiment iz dosade” koji se pretvorio u pun pogodak: Dolcela brownie smjesa i jednostavna kokos krema kao kombinacija koja spašava dan kad ne znate šta vam se jede, ali znate da mora biti dobro.
 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela5-bonjour-ba
 

Jeste li znali? U nekim zemljama kokos se smatra “voćem sreće” jer simbolizira obilje i slatkoću života. Nama je, realno, dovoljan i jedan sloj kokos kreme da dan odmah bude bolji.
 

Čokoladni brownie sa kokos kremom


Brownie:

- 1 Dolcela smjesa za čokoladne brownie

- 2 jaja

- 100g putera

- 200ml mlijeka

- 80g tamne čokolade 
 

Jeste li znali? Tamna čokolada ima više antioksidansa nego borovnice. Znači da praktično ako jedete brownie, to je skoro smoothie.
 

Kokos krema:

- 1 Dolcela puding okus vanilija

- 400ml mlijeka

- 200g kokosovog brašna

- 80g šećera

- 1 Dolcela vanilin šećer
 

Jeste li znali? Miris vanilije dokazano snižava nivo stresa i potiče dobro raspoloženje. Da, zato nas svaki puding, kolač ili krema s tom aromom automatski vrati u djetinjstvo i podsjeti na sigurnost domaće kuhinje.

Priprema:

Prvo pripremite kokos kremu: u dubljoj šerpici skuhajte Dolcela puding okus vanilija u mlijeku, kao i obično, dok ne postane gust i kremast. 
 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela3-bonjour-ba


Zatim umiješajte kokosovo brašno, dodajte 80g šećera i Dolcela vanilin šećer i lagano promiješajte špatulom ili mutilicom dok se sve lijepo ne poveže. Ostavite kremu sa strane da se malo ohladi i stegne.

Dok se krema odmara, prelazimo na brownie. U dubokoj posudi pomiješajte Dolcela smjesu za čokoladne brownie, mlijeko i jaja.
 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela4-bonjour-ba
 

Posebno otopite puter s tamnom čokoladom (miris će vas već tada podsjetiti da ste na dobrom putu) i dodajte ga u smjesu. Miješajte dok ne nestanu sve grudvice i dok ne dobijete onu glatku, sjajnu teksturu po kojoj znate da će kolač uspjeti.

Jeste li znali? Kažu da je prvi brownie nastao kada je kuharica u Chicagu zaboravila prašak za pecivo. Rezultat je bio gustiji, čokoladniji kolač koji su svi obožavali. Iako nije potvrđeno, priča ostaje dio šarma brownija.

Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup obložen papirom za pečenje. Zatim preko nje nježno dodajte kokos kremu. Kašikom ili drvenim štapićem lagano “prošarajte” slojeve da se čokolada i kokos malo spoje. To će kasnije dati onaj mramorni efekt.

Pecite 20 minuta na 180°C, taman dovoljno da rubovi postanu hrskavi, a sredina ostane sočna i mekana.

 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela7-bonjour-ba


Mini savjeti i brze varijacije


Ako volite malo eksperimentisati, ne morate se držati samo vanilije. Probajte Dolcela puding okus jagoda ili maline za voćnu notu. Volite jači čokoladni sloj? Umjesto vanilije možete koristiti Dolcela puding okus čokolada za “double chocolate” efekat. Zamijenite dio mlijeka u brownie smjesi s 50 ml kafe jer i to pojača aromu čokolade.

Za brzu prazničnu tacnu: ispecite Dolcela Muffins ili Dolcela Muffins čokoladni pa ih punite kašikom ove kokos kreme. Rezultat? Snježni cupcake.

Ako volite lava-centar, probajte i Dolcela Lava Muffins i servirajte uz kašiku kokos kreme sa strane.

Na kraju, pustite mašti da se malo igra. Upravo iz takvih improvizacija često nastanu najbolji deserti, oni koji mirišu na toplinu doma i malo hrabrosti da promijenite nešto po svom ukusu.

 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela6-bonjour-ba


Dolcela slatka praznična čarolija uskoro počinje…


Ako ste među onima koji već u novembru prave prve liste kolača i traže “onaj jedan novi recept” koji će osvojiti sve, imamo mali spoiler. Od 1. decembra, Dolcela pokreće slatku prazničnu čaroliju, online kutak u kojem ćete moći podijeliti svoje trenutke iz kuhinje, fotografije, mirise i onu posebnu prazničnu energiju koju donose kolačići.

Na web stranici vas čeka Djed Mraz gdje mu samo trebate navesti koga biste voljeli obradovati ove godine sa Dolcela poklonom.

A šta se dogodi nakon toga? Nećemo vam sve otkriti… samo ćemo reći da će vas rezultat sigurno nasmijati i ugrijati, baš kao i prva tura brownie iz rerne.

Tokom decembra Dolcela će svakog dana birati dobitnike iznenađenja jer ovaj mjesec je stvoren za dijeljenje, slatkoću i trenutke koji mirišu na vaniliju.
 

 
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravka BiH
 
Kreativni koncept: Bonjour.ba
Foto i video za Bonjour.ba: Hajrudin Šišić (Harry Cooper)


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!