TEKST: Bonjour.kolumnist

DATUM OBJAVE: 17.8.2021.

Uz dan ispunjen odličnim filmovima, radnim obvezama i drugim sadržajima, mnogi od nas vrijeme u gradu koriste i za posjetu omiljenim gastro adresama na kojima uz slana jela, uživamo i u osvježavajućim pićima te kvalitetnim vinima.

Ako ste u potrazi za novim restoranima u kojima ćete u posebnoj atmosferi isprobati recepture koje će vas ugodno iznenaditi, onda imamo foodie šalabahter za vas.

U razgovoru s Amirom Beširevićem, sommelierom i osnivačem kompanije Fina Vina, saznali smo koji su to restorani i jela u Sarajevu koja će vam pokazati raskoš i višeslojnost pojedinih sastojaka. Uz preporuke restorana, izdvojili su i vina za koja smatraju da će razveseliti vaše nepce.

Foto: unsplash.com

Kompanija Fina Vina bavi se distribucijom renomiranih vina i vinarija za koje vjeruju da njihova priča treba biti ispričana. Smatraju da svatko od nas treba uživati u finom spektru okusa i mirisu domaćih i regionalnih vina i upravo zbog toga je Amir bio odličan sugovornik na ovu temu.

Restorani u nastavku su nasumično poredani i svakako vas pozivamo da istražite, kako sami kažu 'mjesta u kojima se dobro jede i pije'. :)

***

Restoran Kibe Mahala

Vrbanjuša 106, Sarajevo, 033/441-936

Preporuka: Janjetina s ražnja, Riba neretva, Tartar kadaif.

Sve namirnice za naša jela se nabavljaju od lokalnih dobavljača u radijusu od 100 kilometara od restorana.

***

Restoran Libertas

Logavina 9, Sarajevo, 033/447-830

Preporuka: Morska riba zapečena u soli, riba i jadranski plodovi mora

***

Trattoria Uno

Zmaja od Bosne 45, Sarajevo, 033/875-014

Preporuka: Tagliatelle al salmone, Spaghetti Frutti di mare, Penne peperoncini e prosciutto

***

Restoran Monarh

Fra Filipa Lastrića 2A, Sarajevo, 062/968-444

Preporuka: Ribeye dry age odrezak, razna rižota, tjestenina sa gamberima

Foto: @monarchsarajevo

Foto: @monarchsarajevo

***

Aquarius Vills

Zmaja od Bosne 13, Sarajevo, 033/713-320

Preporuka: Piletina wok, Biftek Verdura

Foto: @aquariusvilsfood

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by aquariusvils (@aquariusvils)

***

Restoran Apetit

Asima Ferhatovića bb, Sarajevo, 062/868-131

Preporuka: Veliki izbor tradicionalnih jela kao i Mediteranske kuhinje

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fiona Feng (@fionasticlife)

***

Coloseum Club

Terezije bb, Sarajevo, 033/250-860

Preporuka: Biftek na chefov način, Black Jack burger, Hladna plata Coloseum, Soufflé od bijele čokolade sa borovnicom i sladoledom

Foto: @coloseumclubcasinos

***

Restoran Baoli

Avde Sumbula 3, Sarajevo, 033/214-318

Preporuka: Biftek sa škampima i pireom od cvekle, Riba Gof sa prilogom rižota od šparoga i ribizle

Foto: @baoli_sarajevo

Foto: @baoli_sarajevo

***

Restoran Tišina

Džemala Bijedića st37, Sarajevo, 033/677-224

Preporuka: Specijaliteti od ribe

Foto: @konobatisina.official

Foto: @konobatisina.official

***

Konoba Luka

Obala Maka Dizdara 8, Sarajevo, 033/209-303

Preporuka: sva jela od hobotnice

Foto: @luka.sarajevo

***

Barsa Restoran & Pizzeria

Sime Milutinovića 12, Sarajevo, 033/848-913

Preporuka: Vitello Tonnato (pečena teletina na niskoj temperaturi sa sosom od tune i kapara; Pistazzica (napolitanska pizza sa domaćim pestom sa pinjolama, mocarelom, purećom šunkom i slanim pistacijama)

Foto: @barsa.restaurantandpizzeria

***

Golf Klub Restoran

Betanija bb, Sarajevo, 066/581-444

Preporuka: biftek sa žara

Foto: @golfklubrestaurant

Foto: @golfklubrestaurant

***

Restoran Tavola

Maršala Tita 50, Sarajevo, 033/222-207

Preporuka: Insalata di Branzino

Foto: @restauranttavola

Foto: @restauranttavola

***

Restoran Noovi

Tina Ujevića 13, Sarajevo, 033/222-242

Preporuka: Pizza Italia

Foto: @nooviwine

Foto: @nooviwine

***

Terra Bar & Restoran

Radičeva 4c, Sarajevo, 060/3266-530

Foto: @terra_sarajevo

Foto: @terra_sarajevo

***

Restoran Dos Hermanos

Radičeva 4c, Sarajevo, 062/927-921

Preporuka: Steak I'm on fire, Green salmon

Foto: @doshermanossarajevo

Foto: @doshermanossarajevo

***

Restoran 4 sobe g. Safije

Čekaluša 61, Sarajevo, 033/202-745

Preporuka: Specijalitet od goveđeg filea s umakom od šumskih gljiva sa prilogom

Foto: @4sgs

Foto: @4sgs

***

Restoran Toplik

Vuka Karadžića, Lukavica, 057/321-455

Preporuka: Sva jela pripremljena sa domaćom pastrmkom

Foto: @restoran_toplik

Foto: @restoran_toplik

***

Restoran Paper Moon

Hamdije Čemerlića 45, Sarajevo, 033/956-939

Preporuka: Biftek u umaku od crnog tartufa, Pureći file u limun sosu

Foto: @papermoon_sarajevo

Foto: @papermoon_sarajevo

***

Restoran Bašća kod Ene

Prvi batajon Sedrenika 22, Sarajevo, 033/864-257

Preporuka: Ljuta pljeskavica, Mučkalica

Foto: @bascakodene

Foto: @bascakodene

***

Delikatesna radnja (ponajbolja ponuda vrhunskih vina)

Obala Kulina bana 10, Sarajevo, 033/208-855

Preporuka: Domaći pršut i sir

Foto: @delikatesnaradnja

Foto: @delikatesnaradnja

***

Restoran Mala Kuhinja

Tina Ujevića 13, Sarajevo, 033/841-076

Preporuka: Wok Fusion

Foto: @eat_theroad

Foto: @mala_kuhinja

***

Restoran Vapiano

Vranca Lehara 2, Sarajevo, 033/956-954

Preporuka: Sve vrste tjestenina

Foto: @vapiano_sarajevo

Foto: @vapiano_sarajevo

***

Restoran Začin

Tina Ujevića 13, Sarajevo, 033/445-565

Preporuka: Biftek sa tartufima

Foto: @restoranzacin

Foto: @restoranzacin

***

Gastro PUB 13

Stupska 6a, Sarajevo, 033/833-335

Preporuka: Ramsteak in hot plate

Foto: @pubtrinaest

Foto: @pubtrinaest

***

Tekst: Bonjour.ba/Fina Vina
Naslovna fotografija: @monarchsarajevo


Bonjour

Nar stoji u zdjeli danima? Evo kako ga oguliti uz jednostavan trik bez nereda i fleka.

TEKST: Adelisa Mašić

Nar stoji u zdjeli danima? Evo kako ga oguliti uz jednostavan trik bez nereda i fleka. Nar stoji u zdjeli danima? Evo kako ga oguliti uz jednostavan trik bez nereda i fleka.

Nar je voće koje često kupimo s najboljom namjerom: zbog okusa, zdravlja i sezone, ali ga onda danima gledamo u zdjeli.

Razlog je gotovo uvijek isti: strah od nereda i fleka koje ostaju po rukama, radnoj površini i odjeći, a koje se ne skidaju baš tako lako. I tako nar stoji, odgađamo ga pojesti i na kraju često završi prezreo ili potpuno zaboravljen.

 



A zapravo, pitanje kako oguliti nar ne mora biti ni komplikovano ni neuredno. Uz jednostavan trik, cijeli proces postaje brz, čist i mnogo ugodniji.

Zašto se naru ipak vrijedi vratiti?  

Nar, poznat i kao šipak, posebno je cijenjen tokom zimskih mjeseci zbog svojih zdravstvenih benefita. Bogat je antioksidansima, vitaminom C i korisnim biljnim spojevima koji jačaju imunitet, pomažu organizmu u borbi protiv upala i doprinose zdravlju srca. 

 



Upravo zato često se preporučuje u periodima prehlada i viroza, ali i kao dio uravnotežene prehrane. Njegove sočne sjemenke lako se uklapaju u salate, jogurt, zobene kaše ili deserte, ali samo ako ih uspijemo izvaditi bez stresa.

 



Trik uz koji nar gulimo bez fleka  

Ako ste se ikada pitali kako oguliti nar bez nereda, odgovor je jednostavan: uz pomoć vode.

 



Nar najprije dobro operite, zatim nožem uklonite gornji dio i lagano ga razrežite na nekoliko većih dijelova. Umjesto da ga čistite na suho, potopite dijelove u veću zdjelu s hladnom vodom. Pod vodom prstima nježno razdvajajte koru i oslobađajte sjemenke.

 



Ono što ovu metodu čini posebno praktičnom jeste to što:

– sok ne prska i ne ostavlja fleke
– bijeli dijelovi kore isplivaju na površinu
– sjemenke same padaju na dno i ostaju čiste

Na kraju je dovoljno ukloniti koru s površine vode i procijediti sjemenke. Bez nereda, bez mrlja i bez gorkih dijelova.

 



Uz ovaj trik, pitanje kako oguliti nar više neće biti razlog da ga odgađate, posebno u sezoni kada nam njegovi benefiti najviše trebaju.

Foto: @pomwonderfuluk


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!