TEKST: Bonjour.kolumnist
DATUM OBJAVE: 17.8.2021.
Uz dan ispunjen odličnim filmovima, radnim obvezama i drugim sadržajima, mnogi od nas vrijeme u gradu koriste i za posjetu omiljenim gastro adresama na kojima uz slana jela, uživamo i u osvježavajućim pićima te kvalitetnim vinima.
Ako ste u potrazi za novim restoranima u kojima ćete u posebnoj atmosferi isprobati recepture koje će vas ugodno iznenaditi, onda imamo foodie šalabahter za vas.
U razgovoru s Amirom Beširevićem, sommelierom i osnivačem kompanije Fina Vina, saznali smo koji su to restorani i jela u Sarajevu koja će vam pokazati raskoš i višeslojnost pojedinih sastojaka. Uz preporuke restorana, izdvojili su i vina za koja smatraju da će razveseliti vaše nepce.

Foto: unsplash.com
Kompanija Fina Vina bavi se distribucijom renomiranih vina i vinarija za koje vjeruju da njihova priča treba biti ispričana. Smatraju da svatko od nas treba uživati u finom spektru okusa i mirisu domaćih i regionalnih vina i upravo zbog toga je Amir bio odličan sugovornik na ovu temu.
Restorani u nastavku su nasumično poredani i svakako vas pozivamo da istražite, kako sami kažu 'mjesta u kojima se dobro jede i pije'. :)
***
Restoran Kibe Mahala
Vrbanjuša 106, Sarajevo, 033/441-936
Preporuka: Janjetina s ražnja, Riba neretva, Tartar kadaif.
Sve namirnice za naša jela se nabavljaju od lokalnih dobavljača u radijusu od 100 kilometara od restorana.
***
Restoran Libertas
Logavina 9, Sarajevo, 033/447-830
Preporuka: Morska riba zapečena u soli, riba i jadranski plodovi mora
***
Trattoria Uno
Zmaja od Bosne 45, Sarajevo, 033/875-014
Preporuka: Tagliatelle al salmone, Spaghetti Frutti di mare, Penne peperoncini e prosciutto
***
Restoran Monarh
Fra Filipa Lastrića 2A, Sarajevo, 062/968-444
Preporuka: Ribeye dry age odrezak, razna rižota, tjestenina sa gamberima

Foto: @monarchsarajevo

Foto: @monarchsarajevo
***
Aquarius Vills
Zmaja od Bosne 13, Sarajevo, 033/713-320
Preporuka: Piletina wok, Biftek Verdura

Foto: @aquariusvilsfood
***
Restoran Apetit
Asima Ferhatovića bb, Sarajevo, 062/868-131
Preporuka: Veliki izbor tradicionalnih jela kao i Mediteranske kuhinje
***
Coloseum Club
Terezije bb, Sarajevo, 033/250-860
Preporuka: Biftek na chefov način, Black Jack burger, Hladna plata Coloseum, Soufflé od bijele čokolade sa borovnicom i sladoledom

Foto: @coloseumclubcasinos
***
Restoran Baoli
Avde Sumbula 3, Sarajevo, 033/214-318
Preporuka: Biftek sa škampima i pireom od cvekle, Riba Gof sa prilogom rižota od šparoga i ribizle

Foto: @baoli_sarajevo

Foto: @baoli_sarajevo
***
Restoran Tišina
Džemala Bijedića st37, Sarajevo, 033/677-224
Preporuka: Specijaliteti od ribe

Foto: @konobatisina.official

Foto: @konobatisina.official
***
Konoba Luka
Obala Maka Dizdara 8, Sarajevo, 033/209-303
Preporuka: sva jela od hobotnice

Foto: @luka.sarajevo
***
Barsa Restoran & Pizzeria
Sime Milutinovića 12, Sarajevo, 033/848-913
Preporuka: Vitello Tonnato (pečena teletina na niskoj temperaturi sa sosom od tune i kapara; Pistazzica (napolitanska pizza sa domaćim pestom sa pinjolama, mocarelom, purećom šunkom i slanim pistacijama)

Foto: @barsa.restaurantandpizzeria
***
Golf Klub Restoran
Betanija bb, Sarajevo, 066/581-444
Preporuka: biftek sa žara

Foto: @golfklubrestaurant

Foto: @golfklubrestaurant
***
Restoran Tavola
Maršala Tita 50, Sarajevo, 033/222-207
Preporuka: Insalata di Branzino

Foto: @restauranttavola

Foto: @restauranttavola
***
Restoran Noovi
Tina Ujevića 13, Sarajevo, 033/222-242
Preporuka: Pizza Italia

Foto: @nooviwine

Foto: @nooviwine
***
Terra Bar & Restoran
Radičeva 4c, Sarajevo, 060/3266-530

Foto: @terra_sarajevo

Foto: @terra_sarajevo
***
Restoran Dos Hermanos
Radičeva 4c, Sarajevo, 062/927-921
Preporuka: Steak I'm on fire, Green salmon

Foto: @doshermanossarajevo

Foto: @doshermanossarajevo
***
Restoran 4 sobe g. Safije
Čekaluša 61, Sarajevo, 033/202-745
Preporuka: Specijalitet od goveđeg filea s umakom od šumskih gljiva sa prilogom

Foto: @4sgs

Foto: @4sgs
***
Restoran Toplik
Vuka Karadžića, Lukavica, 057/321-455
Preporuka: Sva jela pripremljena sa domaćom pastrmkom

Foto: @restoran_toplik

Foto: @restoran_toplik
***
Restoran Paper Moon
Hamdije Čemerlića 45, Sarajevo, 033/956-939
Preporuka: Biftek u umaku od crnog tartufa, Pureći file u limun sosu

Foto: @papermoon_sarajevo

Foto: @papermoon_sarajevo
***
Restoran Bašća kod Ene
Prvi batajon Sedrenika 22, Sarajevo, 033/864-257
Preporuka: Ljuta pljeskavica, Mučkalica

Foto: @bascakodene

Foto: @bascakodene
***
Delikatesna radnja (ponajbolja ponuda vrhunskih vina)
Obala Kulina bana 10, Sarajevo, 033/208-855
Preporuka: Domaći pršut i sir

Foto: @delikatesnaradnja

Foto: @delikatesnaradnja
***
Restoran Mala Kuhinja
Tina Ujevića 13, Sarajevo, 033/841-076
Preporuka: Wok Fusion

Foto: @eat_theroad

Foto: @mala_kuhinja
***
Restoran Vapiano
Vranca Lehara 2, Sarajevo, 033/956-954
Preporuka: Sve vrste tjestenina

Foto: @vapiano_sarajevo

Foto: @vapiano_sarajevo
***
Restoran Začin
Tina Ujevića 13, Sarajevo, 033/445-565
Preporuka: Biftek sa tartufima

Foto: @restoranzacin

Foto: @restoranzacin
***
Gastro PUB 13
Stupska 6a, Sarajevo, 033/833-335
Preporuka: Ramsteak in hot plate

Foto: @pubtrinaest

Foto: @pubtrinaest
***
Tekst: Bonjour.ba/Fina Vina
Naslovna fotografija: @monarchsarajevo
TEKST: Bonjour.ba
Većina nas kafu procijeni vrlo brzo, ili nam prija ili ne. Rijetko se zapitamo zašto. Šta se zapravo dešava u šoljici prije nego što mi damo svoju presudu?
Na Bonjour ba x Grand kafa Coffee Experience eventu imali smo priliku vidjeti drugu stranu tog procesa: onu u kojoj se kafa ne pije iz navike, nego analizira, mjeri i ocjenjuje prema preciznim kriterijima. Upravo tu počinje posao Ilije Đurića, profesionalnog degustatora i cup testera Grand kafe.
Ilija Đurić, profesionalni degustator kafe
Dok mi govorimo o jačini i aromi, Ilija govori o balansu, tijelu, kiselosti i mirisu i zna tačno objasniti zašto nam neka kafa odgovara, a neka nikada neće, bez obzira na to koliko je pijemo godinama.
Zato smo s njim razgovarali o onome što se rijetko čuje izvan stručnih krugova: kako se kafa profesionalno provjerava, šta čini dobar blend, gdje najčešće griješimo u pripremi i koliko zaista poznajemo napitak koji pijemo svaki dan.

Prije nego što kafa završi u našoj šoljici, ona prolazi kroz niz provjera koje nemaju veze s navikom, nego s preciznošću. Tu nema mjesta subjektivnom, nego se traži balans, čistoća ukusa i dosljednost.
Upravo taj prvi korak često ostaje nevidljiv krajnjem konzumentu, ali je ključan za sve što kasnije prepoznajemo kao kvalitet.

Ilija objašnjava da se kvalitet kafe ne procjenjuje nasumično, nego po jasno definisanom redoslijedu: prvo se provjerava botanička vrsta zrna, zatim klasa, a tek onda dolaze ono što mi najčešće primijetimo, a to su ukus, miris i aroma. Taj stručni proces osigurava da kafa ima stabilan, prepoznatljiv karakter i prije nego što uopće dođe do šoljice.

Kada kažemo domaća kafa, većina nas prvo pomisli na jačinu. (Da i Grand kafu!) Ali u stvarnosti, jačina je samo jedan mali dio mnogo složenije slike.
Od izbora zrna, preko prženja, do načina pripreme, svaki korak utiče na to kakva će kafa na kraju biti. A džezva, iako duboko ukorijenjena u našim navikama, u tom procesu nije samo simbol tradicije, nego aktivni dio ukusa i teksture kafe.
Upravo tu se lome razlike između kafe koja je samo jaka i one koja je zaista dobra.
„Za dobru pripremu kafe važna je džezva, jer nam ona služi da voda provri što prije. Ja kažem da se voda ne smije ‘patiti’. Ako treba dugo da provri, tvrda voda, koja je pogodna za kafu, pretvara se u meku i tada dobijamo bljutav ukus.“, pojasnio je Ilija Đurić.
Recimo da ste već pronašli svoju Grand kafu. Znate koja vam jačina odgovara, koja aroma vam „legne“ i u kojem dijelu dana je pijete s najvećim uživanjem. Razlika između dobre i zaista dobre šoljice često se krije u jednom, naizgled nevažnom detalju. Ne u novoj opremi, ne u komplikovanim pravilima i ne u dodatnom vremenu, nego u malim promjenama koje lako zanemarimo.

To su sitni trikovi koji ne traže poseban trud, ali mogu potpuno promijeniti doživljaj prve šoljice. Evo šta Ilija savjetuje:
„Nije dobro kafu zakuhati u kuhinji pa šoljicu nositi do mjesta gdje ćemo je piti. Prva ekstrakcija se dešava tokom zakuhavanja, ali ona fina, kada se talog odvaja i arome se razlivaju, dešava se u šoljici. Zato je važno da se kafa sipa tamo gdje se pije i da šoljica nekoliko trenutaka miruje prije prvog gutljaja.“
Kafa u BiH nije pauza između obaveza. Ona je često sama obaveza. Razgovor, dogovor, predah, znak pažnje.
U toj šoljici je i ono što zovemo ćejf, osjećaj da se Grand kafa pije polako, s razlogom i u tačno određenom trenutku. Taj odnos prema kafi čini ritual ispijanja u BiH drugačijim od mnogih drugih kultura, čak i kada se koristi isto zrno. Evo šta o tome kaže Ilija:
„Kod nas se koriste male džezve, što je ispravno: jedna džezva, jedna šolja. Piju se iz fildžana i uz kafu se služi nešto slatko, bilo šećer, rahat-lokum ili kockica čokolade. Upravo ti detalji nas izdvajaju.“
Zato smo Iliju pitali ono što zanima svakog ljubitelja kafe: kada vam je posao provjeravati, mirisati i ocjenjivati kafu, kakvu kafu bira za sebe. U tom pitanju se često najbolje vidi da i iza stručnosti stoji lična navika, dio dana koji vam je najdraži i mali ritual koji nema veze s pravilima ili teorijom, nego isključivo s užitkom.

Ilija kaže da ujutru najčešće pije kafu iz kategorije koja je u svijetu poznata kao turska kafa. Lično bira Grand kafu Gold, u većoj šolji, jer mu pruža pun i uravnotežen ukus. Onima koji vole mekši i zaokruženiji profil preporučuje Gold, dok će ljubitelji izraženije jačine posegnuti za Grand Strong.
Nakon što nam je otkrio kakvu kafu on bira za sebe, logičan nastavak razgovora bio je upravo ovaj: kako da svako od nas lakše prepozna svoj Grand ukus. Nisu svi dani isti, nisu ni navike, pa samim tim ni kafa ne mora biti ista za sve.
Postoje jasni signali koje nam nepce već daje u smislu da li više uživamo u aromi, pitkosti i zaokruženom ukusu, ili tražimo izraženiju jačinu koja ostaje duže i ostavlja trag. Upravo na tim razlikama, objašnjava Ilija, treba graditi izbor kafe, a ne na pukoj navici ili onome što smo godinama pili bez razmišljanja.

Možda je baš zato kafa u BiH toliko lična stvar. Ne pijemo je samo zbog jačine ili navike, nego zbog trenutka, razloga i osjećaja koji ide uz šoljicu. I često je pijemo isto godinama, bez pitanja da li nam zaista najviše prija.
Razgovor s Ilijom nas je podsjetio da ne treba mijenjati kafu, nego način na koji je pijemo. Mali detalji prave veliku razliku, a kad znaš šta tražiš, lakše pronađeš i onu Grand kafu koja ti stvarno prija.
Ako ste se već uhvatili kako razmišljate o sljedećoj šoljici Grand kafe… znamo da smo uspjeli.

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!