TEKST: Bonjour.kolumnist
DATUM OBJAVE: 17.8.2021.
Uz dan ispunjen odličnim filmovima, radnim obvezama i drugim sadržajima, mnogi od nas vrijeme u gradu koriste i za posjetu omiljenim gastro adresama na kojima uz slana jela, uživamo i u osvježavajućim pićima te kvalitetnim vinima.
Ako ste u potrazi za novim restoranima u kojima ćete u posebnoj atmosferi isprobati recepture koje će vas ugodno iznenaditi, onda imamo foodie šalabahter za vas.
U razgovoru s Amirom Beširevićem, sommelierom i osnivačem kompanije Fina Vina, saznali smo koji su to restorani i jela u Sarajevu koja će vam pokazati raskoš i višeslojnost pojedinih sastojaka. Uz preporuke restorana, izdvojili su i vina za koja smatraju da će razveseliti vaše nepce.

Foto: unsplash.com
Kompanija Fina Vina bavi se distribucijom renomiranih vina i vinarija za koje vjeruju da njihova priča treba biti ispričana. Smatraju da svatko od nas treba uživati u finom spektru okusa i mirisu domaćih i regionalnih vina i upravo zbog toga je Amir bio odličan sugovornik na ovu temu.
Restorani u nastavku su nasumično poredani i svakako vas pozivamo da istražite, kako sami kažu 'mjesta u kojima se dobro jede i pije'. :)
***
Restoran Kibe Mahala
Vrbanjuša 106, Sarajevo, 033/441-936
Preporuka: Janjetina s ražnja, Riba neretva, Tartar kadaif.
Sve namirnice za naša jela se nabavljaju od lokalnih dobavljača u radijusu od 100 kilometara od restorana.
***
Restoran Libertas
Logavina 9, Sarajevo, 033/447-830
Preporuka: Morska riba zapečena u soli, riba i jadranski plodovi mora
***
Trattoria Uno
Zmaja od Bosne 45, Sarajevo, 033/875-014
Preporuka: Tagliatelle al salmone, Spaghetti Frutti di mare, Penne peperoncini e prosciutto
***
Restoran Monarh
Fra Filipa Lastrića 2A, Sarajevo, 062/968-444
Preporuka: Ribeye dry age odrezak, razna rižota, tjestenina sa gamberima

Foto: @monarchsarajevo

Foto: @monarchsarajevo
***
Aquarius Vills
Zmaja od Bosne 13, Sarajevo, 033/713-320
Preporuka: Piletina wok, Biftek Verdura

Foto: @aquariusvilsfood
***
Restoran Apetit
Asima Ferhatovića bb, Sarajevo, 062/868-131
Preporuka: Veliki izbor tradicionalnih jela kao i Mediteranske kuhinje
***
Coloseum Club
Terezije bb, Sarajevo, 033/250-860
Preporuka: Biftek na chefov način, Black Jack burger, Hladna plata Coloseum, Soufflé od bijele čokolade sa borovnicom i sladoledom

Foto: @coloseumclubcasinos
***
Restoran Baoli
Avde Sumbula 3, Sarajevo, 033/214-318
Preporuka: Biftek sa škampima i pireom od cvekle, Riba Gof sa prilogom rižota od šparoga i ribizle

Foto: @baoli_sarajevo

Foto: @baoli_sarajevo
***
Restoran Tišina
Džemala Bijedića st37, Sarajevo, 033/677-224
Preporuka: Specijaliteti od ribe

Foto: @konobatisina.official

Foto: @konobatisina.official
***
Konoba Luka
Obala Maka Dizdara 8, Sarajevo, 033/209-303
Preporuka: sva jela od hobotnice

Foto: @luka.sarajevo
***
Barsa Restoran & Pizzeria
Sime Milutinovića 12, Sarajevo, 033/848-913
Preporuka: Vitello Tonnato (pečena teletina na niskoj temperaturi sa sosom od tune i kapara; Pistazzica (napolitanska pizza sa domaćim pestom sa pinjolama, mocarelom, purećom šunkom i slanim pistacijama)

Foto: @barsa.restaurantandpizzeria
***
Golf Klub Restoran
Betanija bb, Sarajevo, 066/581-444
Preporuka: biftek sa žara

Foto: @golfklubrestaurant

Foto: @golfklubrestaurant
***
Restoran Tavola
Maršala Tita 50, Sarajevo, 033/222-207
Preporuka: Insalata di Branzino

Foto: @restauranttavola

Foto: @restauranttavola
***
Restoran Noovi
Tina Ujevića 13, Sarajevo, 033/222-242
Preporuka: Pizza Italia

Foto: @nooviwine

Foto: @nooviwine
***
Terra Bar & Restoran
Radičeva 4c, Sarajevo, 060/3266-530

Foto: @terra_sarajevo

Foto: @terra_sarajevo
***
Restoran Dos Hermanos
Radičeva 4c, Sarajevo, 062/927-921
Preporuka: Steak I'm on fire, Green salmon

Foto: @doshermanossarajevo

Foto: @doshermanossarajevo
***
Restoran 4 sobe g. Safije
Čekaluša 61, Sarajevo, 033/202-745
Preporuka: Specijalitet od goveđeg filea s umakom od šumskih gljiva sa prilogom

Foto: @4sgs

Foto: @4sgs
***
Restoran Toplik
Vuka Karadžića, Lukavica, 057/321-455
Preporuka: Sva jela pripremljena sa domaćom pastrmkom

Foto: @restoran_toplik

Foto: @restoran_toplik
***
Restoran Paper Moon
Hamdije Čemerlića 45, Sarajevo, 033/956-939
Preporuka: Biftek u umaku od crnog tartufa, Pureći file u limun sosu

Foto: @papermoon_sarajevo

Foto: @papermoon_sarajevo
***
Restoran Bašća kod Ene
Prvi batajon Sedrenika 22, Sarajevo, 033/864-257
Preporuka: Ljuta pljeskavica, Mučkalica

Foto: @bascakodene

Foto: @bascakodene
***
Delikatesna radnja (ponajbolja ponuda vrhunskih vina)
Obala Kulina bana 10, Sarajevo, 033/208-855
Preporuka: Domaći pršut i sir

Foto: @delikatesnaradnja

Foto: @delikatesnaradnja
***
Restoran Mala Kuhinja
Tina Ujevića 13, Sarajevo, 033/841-076
Preporuka: Wok Fusion

Foto: @eat_theroad

Foto: @mala_kuhinja
***
Restoran Vapiano
Vranca Lehara 2, Sarajevo, 033/956-954
Preporuka: Sve vrste tjestenina

Foto: @vapiano_sarajevo

Foto: @vapiano_sarajevo
***
Restoran Začin
Tina Ujevića 13, Sarajevo, 033/445-565
Preporuka: Biftek sa tartufima

Foto: @restoranzacin

Foto: @restoranzacin
***
Gastro PUB 13
Stupska 6a, Sarajevo, 033/833-335
Preporuka: Ramsteak in hot plate

Foto: @pubtrinaest

Foto: @pubtrinaest
***
Tekst: Bonjour.ba/Fina Vina
Naslovna fotografija: @monarchsarajevo
TEKST: Bonjour.ba
Da se razumijemo, kod nas kafa nikada nije samo kofein. Ona je izgovor da nekoga saslušaš, pauza između dva velika koraka, mala dnevna ceremonija koja se ponavlja godinama. U zemlji u kojoj se dan planira oko kafe, a ne obrnuto, postoji nešto posebno u načinu na koji čuvajmo ovaj ritual.
Upravo zato, kada Bonjour.ba tim osmišljava nova iskustva, postoji jedno pravilo: ako radimo nešto o kafi onda to ne može biti površno. Mora biti osjećaj. Mora biti blisko. Mora biti naše.

A ko je prirodniji partner u tome od Grand kafe, domaće kafe uz koju smo odrasli, koju pijemo sa prvom tišinom jutra dok još niko ne šalje poruke, u razgovoru s prijateljicom koji traje duže nego što smo planirali.




Zato je ovo okupljanje bilo zamišljeno kao putovanje kroz svijet kafe od gotove šoljice Grand Gold, Grand Aroma, Grand Strong ili Grand Black’n’Easy My Way, koje su bile izložene na postamentima i servirane u sklopu cateringa, sve do toga kako izgleda zrno, kako se mijenja jačina, šta određuje aromu, i kako svaki od tih elemenata postaje dio ličnog ukusa.

Na početku programa uzvanike su pozdravili Ana Ćavar, vlasnica Bonjour.ba portala i Srđan Dabić, Senior Brand Building Manager za Grand kafu, uvodeći ih u koncept događaja i iskustva koje će, kroz aktivnosti tokom dana, rezultirati stvaranjem njihovog personaliziranog coffee blend-a.
Ana Ćavar, vlasnica Bonjour.ba portala

Srđan Dabić, Senior Brand Building Manager za Grand kafu
Ali, evo iskrenog pitanja: znamo li zapravo šta pijemo? Znamo li prepoznati note koje volimo, razliku između blendova, zašto nam je jedna kafa “ona prava”, a druga “nekako nije to to”?
Zato smo kreirali intimno okupljanje ljudi koji razumiju važnost tih rituala i pozvali ih da prođu kroz nešto što obično uzimamo zdravo za gotovo: svijet kafe.


Kroz ovo iskustvo nas vode stručnjaci, korak po korak, od prvog šota do personaliziranog blenda od prepoznavanja nota do razumijevanja onoga što u kafi zaista volimo.
Pa dobro… kako zapravo izgleda kafa koju volite?
Prvi dio druženja bio je mali reality check degustacija u šotovima. Da, dobro ste pročitali. U malim čašicama, bez mlijeka, bez šećera, bez dekoracije. Samo kafa i vi.
U ovom prvom koraku, Ilija Đurić, specijalista za kafu i Zorica Đorđević, rukovodilac razvoja Atlantic Grand, vodili su goste kroz cupping četiri različite vrste i jačine: Santos, Colombia, Rio Minas i robusta mix (Uganda i Vijetnam). Svaka od njih nosi drugačiji intenzitet arome, gorčine, tijela i kiseline, sve precizno prikazano kroz cupping “spidere” koje su gosti imali na stolovima.





Stručnjaci su vodili goste kroz kratko, ali precizno putovanje: kako blend nastaje, šta znači jača, aromatičnija, mekša, gdje se sve u ukusu kriju godine znanja i fine razlike koje nikada ne primijetiš dok ne znaš gdje gledati.
Ono što se desilo bilo je prekrasno, većina je otkrila da kafa koju pije godinama nije ista ona koju najviše voli po ukusu. To je onaj trenutak kada se svijet malo otvori, kada shvatite da i u kafi postoji lični potpis koji do sada niste umjeli prepoznati.










Umijeće mirisa: Gdje se zapravo krije karakter kafe?
Drugi korak bio je potpuno drugačiji: arome. Ako ste mislili da sve kafe mirišu isto, ovo je bio trenutak koji to razbije kao džezva kad se prevrne.
Vodila ga je Zorica Đorđević, koja je gostima otvorila svijet od 36 različitih aroma: zemljanih, cvjetnih, drvenastih, spicy, citrusnih… onih koje možda nikada ne imenujemo, ali ih uvijek osjetimo.

Gosti su kroz mirisne vježbe upoznavali note koje oblikuju karakter kafe: zemljane, cvjetne, citrusne i druge aroma-note koje se prirodno javljaju u kafi. Upravo te nijanse otkrivaju zašto jedna kafa djeluje toplije, druga svježije, treća punije.
U tišini koja nastaje kada svi pokušavaju uhvatiti nijanse, mogle su se čuti rečenice tipa: “Čekaj, ovo je ona nota koju stalno tražim…”
“Ja u životu nisam ovako razmišljala o kafi.” To je onaj momenat kada od obične navike nastane znanje.



Blend kao lična karta: Trenutak u kojem pravite svoju kafu
A onda finale. Ustajanje, odlazak do pulta koji izgleda kao mali laboratorij, ali s toplinom domaće kuhinje. Gdje je Mirjana Ševo, tehnolog razvoja, vodila goste kroz posljednji korak: kreiranje vlastitog blenda.
Miješali su note koje su najviše voljeli. Dodavali aromu koja im najviše “sjeda”. Određivali jačinu po svom osjećaju, a ne po tuđem receptu. 


Na osnovu odabranog zrna iz prvog koraka i omiljenih aroma iz drugog, svako je miješao omjere, određivao jačinu i kreirao kafu po svom osjećaju.
Na licu mjesta je mlinac meljao upravo taj, personalizirani blend, koji se pakovao u brendirane smeđe vrećice i dodavao u goody bags. Uz ovaj blend, gosti su dobili i Grand Single Origin Peru kafu, kao i Grand Black’n’Easy My Way, dva proizvoda koja su upotpunila priču o različitim svjetovima i karakterima kafe.

To je onaj dio iskustva u kojem se najbolje osjeti koliko znanja, strasti i stvarne stručnosti stoji iza tima koji ovo svijetom kafe vodi.
Detaljnije o njihovim procesima, metodama i filozofiji ćete čitati u posebnom članku uskoro.


Na kraju, dok su se papirići sa odabranim notama slagali u male vrećice, a gosti odlazili sa blendom koji su sami kreirali, desila se ona mala, tiha spoznaja koju može dati samo kafa: da su i najobičnije navike često najposebniji dijelovi našeg dana, samo ih ponekad treba vidjeti izbliza.








Ovo druženje nije promijenilo način na koji pijemo kafu ali jeste način na koji je razumijemo. Pokazalo je da iza svake šoljice stoji priča, proces, vještina i znanje, ali i da postoji nešto duboko lično u tome koju notu preferiramo, koju jačinu biramo i zašto nam baš ta kafa “legne”.




Možda je baš to najljepši dio ovog iskustva: činjenica da su gosti otišli kući ne samo sa blendom, nego i sa malim aha-momentom. Onim koji kaže da i svakodnevni ritual može biti bogatiji, svjesniji, topliji ako mu damo prostor.
Jer u svijetu koji stalno žuri, lijepo je znati da se neke stvari i dalje piju polako i da je kafa jedna od njih.
Behind the sips: Ko je sve popio kafu sa nama? 




















Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!