TEKST: Bonjour.kolumnist
DATUM OBJAVE: 17.8.2021.
Uz dan ispunjen odličnim filmovima, radnim obvezama i drugim sadržajima, mnogi od nas vrijeme u gradu koriste i za posjetu omiljenim gastro adresama na kojima uz slana jela, uživamo i u osvježavajućim pićima te kvalitetnim vinima.
Ako ste u potrazi za novim restoranima u kojima ćete u posebnoj atmosferi isprobati recepture koje će vas ugodno iznenaditi, onda imamo foodie šalabahter za vas.
U razgovoru s Amirom Beširevićem, sommelierom i osnivačem kompanije Fina Vina, saznali smo koji su to restorani i jela u Sarajevu koja će vam pokazati raskoš i višeslojnost pojedinih sastojaka. Uz preporuke restorana, izdvojili su i vina za koja smatraju da će razveseliti vaše nepce.

Foto: unsplash.com
Kompanija Fina Vina bavi se distribucijom renomiranih vina i vinarija za koje vjeruju da njihova priča treba biti ispričana. Smatraju da svatko od nas treba uživati u finom spektru okusa i mirisu domaćih i regionalnih vina i upravo zbog toga je Amir bio odličan sugovornik na ovu temu.
Restorani u nastavku su nasumično poredani i svakako vas pozivamo da istražite, kako sami kažu 'mjesta u kojima se dobro jede i pije'. :)
***
Restoran Kibe Mahala
Vrbanjuša 106, Sarajevo, 033/441-936
Preporuka: Janjetina s ražnja, Riba neretva, Tartar kadaif.
Sve namirnice za naša jela se nabavljaju od lokalnih dobavljača u radijusu od 100 kilometara od restorana.
***
Restoran Libertas
Logavina 9, Sarajevo, 033/447-830
Preporuka: Morska riba zapečena u soli, riba i jadranski plodovi mora
***
Trattoria Uno
Zmaja od Bosne 45, Sarajevo, 033/875-014
Preporuka: Tagliatelle al salmone, Spaghetti Frutti di mare, Penne peperoncini e prosciutto
***
Restoran Monarh
Fra Filipa Lastrića 2A, Sarajevo, 062/968-444
Preporuka: Ribeye dry age odrezak, razna rižota, tjestenina sa gamberima

Foto: @monarchsarajevo

Foto: @monarchsarajevo
***
Aquarius Vills
Zmaja od Bosne 13, Sarajevo, 033/713-320
Preporuka: Piletina wok, Biftek Verdura

Foto: @aquariusvilsfood
***
Restoran Apetit
Asima Ferhatovića bb, Sarajevo, 062/868-131
Preporuka: Veliki izbor tradicionalnih jela kao i Mediteranske kuhinje
***
Coloseum Club
Terezije bb, Sarajevo, 033/250-860
Preporuka: Biftek na chefov način, Black Jack burger, Hladna plata Coloseum, Soufflé od bijele čokolade sa borovnicom i sladoledom

Foto: @coloseumclubcasinos
***
Restoran Baoli
Avde Sumbula 3, Sarajevo, 033/214-318
Preporuka: Biftek sa škampima i pireom od cvekle, Riba Gof sa prilogom rižota od šparoga i ribizle

Foto: @baoli_sarajevo

Foto: @baoli_sarajevo
***
Restoran Tišina
Džemala Bijedića st37, Sarajevo, 033/677-224
Preporuka: Specijaliteti od ribe

Foto: @konobatisina.official

Foto: @konobatisina.official
***
Konoba Luka
Obala Maka Dizdara 8, Sarajevo, 033/209-303
Preporuka: sva jela od hobotnice

Foto: @luka.sarajevo
***
Barsa Restoran & Pizzeria
Sime Milutinovića 12, Sarajevo, 033/848-913
Preporuka: Vitello Tonnato (pečena teletina na niskoj temperaturi sa sosom od tune i kapara; Pistazzica (napolitanska pizza sa domaćim pestom sa pinjolama, mocarelom, purećom šunkom i slanim pistacijama)

Foto: @barsa.restaurantandpizzeria
***
Golf Klub Restoran
Betanija bb, Sarajevo, 066/581-444
Preporuka: biftek sa žara

Foto: @golfklubrestaurant

Foto: @golfklubrestaurant
***
Restoran Tavola
Maršala Tita 50, Sarajevo, 033/222-207
Preporuka: Insalata di Branzino

Foto: @restauranttavola

Foto: @restauranttavola
***
Restoran Noovi
Tina Ujevića 13, Sarajevo, 033/222-242
Preporuka: Pizza Italia

Foto: @nooviwine

Foto: @nooviwine
***
Terra Bar & Restoran
Radičeva 4c, Sarajevo, 060/3266-530

Foto: @terra_sarajevo

Foto: @terra_sarajevo
***
Restoran Dos Hermanos
Radičeva 4c, Sarajevo, 062/927-921
Preporuka: Steak I'm on fire, Green salmon

Foto: @doshermanossarajevo

Foto: @doshermanossarajevo
***
Restoran 4 sobe g. Safije
Čekaluša 61, Sarajevo, 033/202-745
Preporuka: Specijalitet od goveđeg filea s umakom od šumskih gljiva sa prilogom

Foto: @4sgs

Foto: @4sgs
***
Restoran Toplik
Vuka Karadžića, Lukavica, 057/321-455
Preporuka: Sva jela pripremljena sa domaćom pastrmkom

Foto: @restoran_toplik

Foto: @restoran_toplik
***
Restoran Paper Moon
Hamdije Čemerlića 45, Sarajevo, 033/956-939
Preporuka: Biftek u umaku od crnog tartufa, Pureći file u limun sosu

Foto: @papermoon_sarajevo

Foto: @papermoon_sarajevo
***
Restoran Bašća kod Ene
Prvi batajon Sedrenika 22, Sarajevo, 033/864-257
Preporuka: Ljuta pljeskavica, Mučkalica

Foto: @bascakodene

Foto: @bascakodene
***
Delikatesna radnja (ponajbolja ponuda vrhunskih vina)
Obala Kulina bana 10, Sarajevo, 033/208-855
Preporuka: Domaći pršut i sir

Foto: @delikatesnaradnja

Foto: @delikatesnaradnja
***
Restoran Mala Kuhinja
Tina Ujevića 13, Sarajevo, 033/841-076
Preporuka: Wok Fusion

Foto: @eat_theroad

Foto: @mala_kuhinja
***
Restoran Vapiano
Vranca Lehara 2, Sarajevo, 033/956-954
Preporuka: Sve vrste tjestenina

Foto: @vapiano_sarajevo

Foto: @vapiano_sarajevo
***
Restoran Začin
Tina Ujevića 13, Sarajevo, 033/445-565
Preporuka: Biftek sa tartufima

Foto: @restoranzacin

Foto: @restoranzacin
***
Gastro PUB 13
Stupska 6a, Sarajevo, 033/833-335
Preporuka: Ramsteak in hot plate

Foto: @pubtrinaest

Foto: @pubtrinaest
***
Tekst: Bonjour.ba/Fina Vina
Naslovna fotografija: @monarchsarajevo
TEKST: Bonjour.ba - PR
Brzi test, bez previše razmišljanja. Šta vam je ove godine draže: večer koja se završi kad vi kažete da je dosta, piće koje gasi žeđ i doček koji se pamti po osjećaju ili večer koja ostaje upamćena po umoru?
Ako ste se pronašli u prvoj opciji, velike su šanse da ste drugi tim. Ne onaj koji odustaje od dočeka, nego onaj koji bira MALTene drugačiji pristup.U ovoj opciji, čak i način serviranja postaje neizostavni dio dočeka, a ne samo detalj. 


Šta zapravo znači biti „drugi tim“?
To ne znači da ste protiv izlazaka, slavlja ili klasičnog dočeka.
Znači da vam je važnije kako se osjećate tokom večeri. Da birate tempo, a ne scenarij koji se mora ispoštovati. Tu dolazimo do tri načina kako „drugi tim“ dočekuje Novu godinu:
Opcija 1: Vani, ali u svom ritmu
Volite grad, energiju i onaj osjećaj da se nešto dešava. U BiH je to onaj decembarski miks: magla u zraku, hladnoća koja “štipa”, jakna zakopčana do kraja i poruke koje stižu sa svih strana: “Gdje ste?”, “Kad dolazite?”, “Ko je već tu?”…
Samo bez forsiranja. Bez potrebe da se ostane do kraja po svaku cijenu. Malo se prođe, malo se zastane, uđe se tamo gdje ima mjesta, stane se uz šank, naruči nešto osvježavajuće, jer žeđ jasno kaže da je vrijeme za pauzu.
Lagano, spontano, izlazak se pretvori u večer koja traje duže nego što ste planirali.
U takvim večerima izbor pića ide ruku pod ruku s ritmom. Tu se prirodno uklapa Laško Dark Malt, bezalkoholno piće s punim malt karakterom i istim osjećajem rituala.
Poslužen u čaši, s ledom i svježinom koja se vidi na prvi pogled, postaje dio večeri, ne samo još jedna narudžba.

Opcija 2: Kod kuće, ali s jasnom idejom
Kućni dočeci odavno nisu rezervna opcija. Ovo je onaj plan koji je trebao biti skroman, a završi kao večer koju prepričavate cijeli januar.
Nema dress code-a, ali ima dobra atmosfera. Stol koji se stalno puni, partija remija koja traje duže nego što je iko planirao i ono nepisano pravilo dočeka u BiH: uvijek se iznese još nešto, “da ne zafali”.
Laško Dark Malt ovdje dobija svoj kućni ritual. Možda ste navikli piti direktno iz flaše, ali ove godine su stvari mrvicu drugačije. Sipanje u čašu, po mogućnosti onu višu, s ledom i kriškom limuna postaje dio atmosfere.
Bez alkohola, ali s punim okusom koji gasi žeđ i zadržava osjećaj opuštenosti, a jutro poslije ostane lagano.

Opcija 3: Solo, ali namjerno
Nema plana, nema buke, nema obaveze da se bilo kome javite u ponoć. Samo vi, prigušena muzika ili ploča koja se vrti u pozadini, možda film koji ste odlagali cijelu godinu i želja da novu godinu ne započnete u trci, nego u miru.
Laško Dark Malt je tu kao mali, ali važan detalj… piće koje pijete polako, bez žurbe. Jer čak i kad ste sami, način na koji pijete govori da ste večer uzeli za sebe. Shvatili ste već: pravi osjećaj dolazi kad je hladno, posluženo u čaši, s ledom i limunom.
Onaj trenutak kad led zazvecka u čaši i znate da je večer službeno počela.


Kako prepoznati da ste ove godine „drugi tim“ (i šta to znači u praksi)?
Ako se još dvoumite oko plana za Novu godinu, odgovor je jednostavan:
Ako vam je važno da:
večer traje koliko vi želite, a ne koliko ‘’treba'',
imate slobodu da promijenite ‘’ritam'' svog dana,
onda ste, sasvim siguno, dio drugog tima.
Bez obzira gdje ste i s kim dočekujete praznike, jedno ostaje isto: ritual… Onaj trenutak pauze i novi okus Laško Dark Malta koji se prirodno uklapa u atmosferu.
Ove godine, kao i svake naredne, sve više biramo ono što nam omogućava da ostanemo prisutni i da se zabavimo u svom ritmu.
Najjednostavnije pravilo za ovu Novu godinu?
Ne mijenjajte večer. Samo joj prilagodite ritam.
Sretni praznici i sretna Nova godina, drugom timu!
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!