Savjet stilistica: Kakav modni stil i kakvo uređenje doma odgovara 20-ogodišnjakinjama? - Bonjour.ba - bh.lifestyle maga...

Savjet stilistica: Kakav modni stil i kakvo uređenje doma odgovara 20-ogodišnjakinjama?

Tekst:

Bonjour.ba

INTERIJERI
14.1.2015.

Dvadesete godine našeg života  su zabavne, turbulente, zbunjujuće, prepune mnogih izazova i  prilika koje nam se nude.  Ali ono što je većini nas zajedničko kada se prvi put osamostaljujemo i aktivno razmišljamo o tome ko smo mi i koja je naša uloga u svemu ovome, je to da su naša finansijska sredstva za odjeću i uređenje doma limitirana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ruku na srce, možda su nam i prohtjevi, da ne kažemo standardi  malo manji.  Vaše finansijske mogućnosti su suprotno proporcionalne vašoj životnoj energiji usmjerenoj ka stilističkom eksperimentisanju. Sreća, to sigurno pretvarate u kreativna rješenja između novog i starog,  trendy i bezvremenog.
Kada bi jednom rječju mogli opisati te dvadesete, onda bi to bila promjena. Mislim da ćete se složiti da stanje vašeg uma početkom dvadesetih i krajem dvadesetih je nešto sasvim drugo.  Jedan dan, probudili ste se bistriji, odlučniji, disciplinovaniji, znate šta želite, znate reći ne, i znate se kvalitetnije zabavljati.

Girls4

Girls5

Međutim, dvadesete su idealan poligon za eksperimentisanje, slijepo praćenje trendova, oblačenje trendy komada, pogrešne odabire, trošenje previše novca na stvari koje ćete jedenom, eventualno dva puta obući, itd.  I znate šta, zabavite se dok ste u tim dvadesetima. Isprobajte sve trendove, upoznajte svoje tijelo, ono što vama zaista pristaje i kroz sve to ćete nadoći na ono što najbolje odražava vaš stil. A znamo da stil nisu samo krpice koje navučete na sebe.
Navešćemo neke odjevne predmete  za koje mislimo da trebate isprobati u Vašim dvadesetima, malo se zabaviti sa istim, uslikati se za uspomenu i dugo sjećanje, te se pozdraviti  od njih kada se uozbiljte.
Top-veoma moderan već nekoliko sezona, recikliranje devedesetih na hiljadu chic načina. Probajte, isfurjate i ne pokušavajte iza 30te. Ultra kratke minice i ultra kratki šorcevi-to je zaista za djevojke, a ne za žene, ponovo moderni tregeršlus, kačketi,  tene uz sve-ma kako cool te tene bile, kosa u svim mogućim  pastelnim tonovima, izbrijano pola glave. Probajte sve. Budite ekstremni, budite modna žrtva svakog instagramskog trenda-možda ćete i dočekati nešto što ste oduvijek voljeli, a prestalo je biti cool. Nemojte ostati modno neiživljeni. U svemu tome isplivaće vaš pravi stil. A, ako ste zaista punkerka u duši, prihvatite to punim plućima i nikome se ne izvinjavajte.

Girls5

U drugoj polovini dvadesetih, shvatite da su vintage shopovi super, kao i high street brendovi gdje možete naći sve namodernije krojeve i modele, samo u mnogo jeftinijoj verziji materijala.  Tada nekada shvatite da su dvadesete godine idealne da počnete formirati pravi „ormar“  uspješne sebe koji se sastoji od uvijek isplativih investicija: Dobar kaput, dobre čizme, dobre cipele za svaki priliku, farmerke koje vam idealno pristaju i naglašavaju sve vaše atribute, bijela košulja, mala crna haljina, koktel haljina, dobra torba i da uvijek mirišite dobro.

Dizajniranje enterijera u dvadesetim godinama je veliki izazov, jer dok imate “brdo” ideja – budžet vam je ograničen, borite se sa nedostatkom prostora, jer možda živite sa cimerima ili jednostavno u malom stanu. Ali,  zapamtite,  uz sve ovo proces uređenja vašeg prvog stana može biti jako zabavan.

Girls1

Girls3

Stvaranje multifunkcionalnih prostora je sjajna ideja za ljude u dvadesetim, ako u stanu imate bar - neka vam posluži kao trpezarijski stol kada jedete, radni stol dok odgovarate na mailove i bar kada vam prijatelji uvečer dođu na piće. 
Kuhinja u vašem prvom stanu je u većini slučajeva mala ili ne baš onakva kakvom ste je zamišljali. Iako listajući časopise za uređenje enterijera zasigurno nailazite na fotografije super cool kuhinja koje  vam oduzimaju dah, ali u isto vrijeme koštaju brdo novca, zaboravite na to i uz par trikova staru ili malu kuhinju pretvorite u prostoriju u kojoj ćete svakodnevno uživati. Rješenje za ovakve prostorije leži u organizaciji i bojama. Otvorene police, na kojima je uredno složeno vaše posuđe, kao i različiti začini, daju osjećaj urednosti i nepretrpanosti, dok su zidovi u žutoj ili zelenoj boji ili pak funky tapeti odličan izbor za vašu “novu” kuhinju. Ako vam se ideja otvorenih polica ne dopada, fronte starih kuhinjskih elemenata možete i sami prefarbati ili prekriti tapetama, a nove cool ručkice možete naručiti preko eBaya.

kuhinja
kuhinja2


Kada je riječ o spavaćoj sobi, kupite sebi kvalitetan madrac, a krevet na kojem će vam mnogi zavidjeti možete napravit i sami. Palete su zaista savršen materijal  za  “uradi sam krevet“. Lako ih je nabaviti, a jos lakše montirati.  Sve što im je potrebno jeste  malo farbe i nešto osnovnog alata da se obrade i pričvrste. Još jedna pozitivna stvar je u tome što se kod  kreveta od paleta dobije dodatni prostor za slaganje garderobe, posteljine i sl. Na zid iza kreveta stavite tapetu čiji print imitira bijelu ciglu, nabavite blackout zavjese u tamoj boji i pretvorite vašu spavaću sobu u savršeno mjesto za odmor u kojem ćete zasigurno uživati.

tapet1

Vaš dom u dvadesetim je često društveni dom, zato pokušajte osmisliti gdje će sjesti vaši prijatelji kada opet dođu na “samo jedno piće”. Stolice, fotelje, taburei ne moraju biti iz iste linije namještaja, čak šta više- vašem novom domu najviše šarma će dati upravo različiti komadi namještaja. Ne odbijajte stare stolice koje vam nude vaši roditelji, ne bacajte stare bakine kofere, jer od njih, uz malo truda, uvijek možete napraviti vintage klub stolić ili komodicu.

kofer


Utoplite zidove vašeg dnevnog boravka tapetama ili bojama koje volite, za zavjese koristite jednostavne tkanine koje podsjećaju na lan ili jutu i ne zaboravite vaše Instagram fotke- isprintajte ih, uokvirite i stavite na jedan od vaših praznih zidova i napravite svoj vlastiti home Instagram wall, te samim tim zaboravote na kupovinu skupih umjetničkih djela.

tapeta
Vaš prvi dom najvjerovatnije neće biti i vaš posljednji, tako budite svjesni da sa odlukama koje donosite pri uređenju enterijera nećete živjeti zauvijek. Iako iz finansijskih i ekoloških razloga neke stvari valja sačuvati i prebaciti iz jednog stana u drugi, ne vežite se pretjerano za određene detalje, zapamtite da skupo ne znači uvijek i lijepo. S vremena na vrijeme posjetite lokalnu pijacu, antique store ili vašu omiljenu e-trgovinu i ne zaboravite da se zabavite dok uređujete svoj prvi dom, jer upravo to će vašem enterijeru dati dodatni, uvijek potrebni, šarm. 


Napisale: Dina Šiber i Gasha Miladinović vlasniceReDesign studija

redesign tim nsl

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno