Galliano resort 2012.

MODNE VIJESTI
24.6.2011.
Što je pokazao Gallianov dizajnerski tim?   Gallianovo suđenje poklopilo se s prezentacijom resort kolekcije kuće koja nosi njegovo ime. Tim ljudi koji je radio s posrnulim dizajnerom, među kojima i njegov bliski suradnik Bill Gaytten, predstavili su resort kolekciju kuće Galliano. Inspiraciju su pronašli u dvadesetim i tridesetim godinama prošlog stoljeća, u eri kada je jazz hvatao zamaha. Moramo priznati da viđeno dosta podsjeća na Gallianov rad za Dior, posebno ako promatramo siluete. Jakne i suknje od tvida, svilene haljine, cvjetni uzorci i "dvoslojni" sako i baloner posebno su se istaknuli u kolekciji koja slijedi Gallianovu ostavštinu. Nadamo se će uskoro iza imena stajati i sam dizajner. Naime, po pariškim modnim krugovima se šuška da će iz uprave LVMH-a, tvrtke koja je vlasnik kuća Dior i Galliano, dopustiti povratak dizajnera u kuću koja nosi njegovo ime. Naravno, tek nakon što završi njegova borba s ovisnostima.

U srijedu se John Galliano pojavio pred sucima, zbog optužbi koje ga terete za javne uvrede temeljene na podrijetlu, vjerskim uvjerenjima, rasi i etničkoj pripadnosti. Tužitelji su tražili odštetu od barem 10 000€, a konačna presuda će biti donesena osmog rujna.

U emotivnom svjedočenju dizajner je priznao da je za vrijeme sporne situacije bio pod utjecajem droga i alkohola, te da se ničega ne sjeća. "Nakon svakog kreativnog zanosa bih se raspao, u alkoholu sam tražio bijeg. Uz to sam uzimao i tablete za smirenje i spavanje. Tek na odvikavanju sam shvatio koja je to smrtonosna mješavina bila. Još uvijek se oporavljam, ali se osjećam mnogo bolje."
Galliano, kojeg smo navikli gledati kako se ponosno šepuri po završetku svojih revija, izgledao je slomljeno i iscrpljeno. Nakon što su prisutni pogledali video snimku jednog od njegovih ispada rekao je: "Ispričavam se zbog tuge koju je ovaj događaj izazvao, ispričavam se i sudu. Na toj snimci vidim nekoga kome treba pomoć, tko je ranjiv. To je samo ljuska Johna Galliana. To je osoba koju su natjerali na sam rub litice. Izrečeno nisu moja stajališta ni uvjerenja. Ja sam osoba koja prihvaća svaku kulturu, svakog čovjeka, svaku rasu i religiju. Ja slavim kulturalnu različitost... kroz couture, kroz modu."
Sucima je ispričao i kako je odrastao u sredini koja ga nije prihvaćala, te kako se i ranije borio s ovisnostima. Potresna je i bila njegova ispovijest o smrti oca 2005. godine i iznenadnoj smrti prijatelja i desne ruke Stephena Robinsona 2007. godine. Istaknuo je da, zbog neprestanog rada na kolekcijama za Dior i njegovu vlastitu tvrtku, nije imao vremena ni za oplakivanje najmilijih: "Odmah nakon sprovoda otišao bih raditi probe svojih kreacija." Bilo je samo pitanje dana kada i kako će nakupljeni stres izbiti iz njega.
Pritisak koji industrija vrši na dizajnere ostavio je traga i na Christopheu Decarninu, bivšem dizajneru kuće Balmain, koji je navodno doživio psihički slom.
Poslovna strana modne industrije u posljednje vrijeme je progutala onu njenu kreativnu stranu i bolno je gledati kako to nastavlja raditi, bez osvrtanja.
Nadamo se da će dizajneri ubuduće smoći hrabrosti svojim šefovima reći "ne", a da će ovi drugi shvatiti da oni jesu nezamjenjivi i jedinstveni, te da ih se ne može tretirati kao strojeve za proizvodnju novca.

Dotad, uživajte u radu dizajnerskog tima Johna Galliana.


PreviousNext
A.S.
Foto: WWD

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

  Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

  Povezani članci

  Članci iz rubrike

  Tekst by:

  Bonjour

  Podijeli:

  Posljednje objavljeno: