TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 20.3.2023.

Nije tajna da našu pažnju privuku nešto drugačiji okusi toplih napitaka. Stoga, ovog puta naš gourmet radar nije mogao zaobići upečatljivi napitak u prepoznatljivom Fuka kafeu u Sarajevu.


Posljednjih mjeseci prethodne godine zavirili smo u kafe na adresi Ćemaluša 12, a koji je već postao prepoznatljivo cosy mjesto raznim generacijama. Riječ je o Fuka kafeu koji u svojoj ponudi krije zanimljive tople napitke među kojima se nalazi zanimljivi pink latte. Nešto drugačiji okus prepoznatljive kave postao je vodeći razlog da naše druženje s prijateljicama, ali i pauze od radnog vremena rezerviramo upravo na ovoj lokaciji.





Stoga, ako ste poželjeli kušati posebnu verziju mliječnog napitka i kreirati foto uspomene za vaše društvene mreže, sigurni smo da će pink latte biti idealan saveznik za malu gourmet avanturu.


* * *
Foto: Fuka 


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!