TEKST: Bonjour.ba/PR

DATUM OBJAVE: 28.11.2022.

Ritual uživanja u bogatim aromama mnogima omiljenog napitka potaknuo nas je da tijekom hladnijih dana istražimo neka nova mjesta za pauzu. 


Osim što nam to vrijeme posluži kao predah od svakodnevnih obveza, odlazak u kafe često označava i druženje s bliskim osobama uz smijeh i zanimljive razgovore. Stoga, novootvorena mjesta u gradu ili na mjestima koja planiramo uskoro posjetiti često privuku našu pažnju. Jedan od takvih je i Fuka specialty kafe, lociran na adresi Ferhadija 1 koji predstavlja nešto drugačiji koncept kafea.

Naime, uz zanimljivu ponudu toplih napitaka i jedinstveni odabir zrna kave, ova lokacija nudi i ukusna jela. Upravo zato, kako bismo saznali o čemu je riječ iz Fuka kafea kroz pitalicu otkrili su nam više detalja o samoj lokaciji, ponudi ali i konceptu. 

 

 


Šta je specialty kafa?

Specialty kafa su ručno probrana zrna najkvalitetnije kafe po internacionalnim standardima. U ovu selekciju ulazi svega 2 do 5% kafe dostupne širom svijeta. Klasifikaciju kvaliteta određuju stručni ocjenjivači, degustatori određeni i ovlašteni od strane Instituta za kvalitetu kafe da objektivno probaju, procijene i potom ocijene zrna kafe prema utvrđenom sistemu bodovanja krovne svjetske organizacije za promociju kvalitete kafe i certificiranje Specialty Coffee Association (SCA)", odgovorili su nam iz Fuka kafea, nadodavši, „Kod svake kafe ocjenjuje se prisustvo i jačina kiselosti, osjećaj u ustima, ukus, ukus koji ostane nakon ispijanja, uravnoteženost kvaliteta, ‘čista kafa’ i slatkost.

Rezultat zatim određuje cijenu kafe na berzi specialty kafe, a kafa ocijenjena ispod 80 bodova pripada komercijalnom segmentu i ne ulazi u ovu top selekciju. Pretežno se dobija od biljke Arabica koja nudi kvalitetnije arome. Ima visokokvalitetno zrno i daje manje ploda sa većom mogućnošću privlačnih ukusnih sjedinjenja, što rezultira nježnim cvjetnim i voćnim notama, koje se tokom procesa prženja mogu razviti sa pojačanom slatkoćom i strukturom."





Nakon što smo saznali nešto više o specialty kafi, poželjeli smo otkriti i što je kraft kafa?

„Poseban blend koji se, od zrna koja pripadaju rangu specialty kafe, namjenski pravi za specialty kafee, kakav je Fuka koncept. Proces razvijanja kraft kafe nalikuje procesu kojim se razvijaju, primjerice, vina, gin ili pivo. Prethodi mu istraživanje posebnih zahtjeva tržišta, ukusa koji se preferiraju na određenoj geo-lokaciji za koju se razvija blend i sa potpisom je specifičnog prostora za koji je blend dizajniran, odnosno upisuje se u poseban pasoš specialty kafea.

Recepture je za Fuka dizajnirao i napravio Hug&Punch iz Matulja u Istri, prvi centar za edukaciju i certificiranje barista u ovom dijelu Evrope, čiji rad direktno podržava SCA. Hug&Punch osigurava drugačiji pristup kafi, i to kroz HoReCa kanal i promoviše razvoj sistema nabave certificiranih sirovina. Ovakvim pristupom Hug&Punch u fokus stavlja proizvođače kafe, farmere i konzumente, a ne brendove."





Možete li nam reći riječ više o Fuka kafeu, te o samom konceptu?

„Hug&Punch je, temeljeno na svojoj ekspertizi u pomicanju granica svijeta kafe sa komercijalnih brendova na single origin kafe, posebno za Fuka napravio recepture za blendove. Prvi je Crochet, čija zrna dolaze Brazila, Indije i Perua, a drugi blend u pasošu Fuka koncepta je Uppercut, sa zrnima iz spektra specialty kafe uzgojenim u Brazilu, Meksiku i Kolumbiji.

Posebno za brewing obučeni baristi u Fuka ove blendove pripremaju na specijalnim kafe aparatima koji koriste tehnologije pete generacije, specifično razvijene isključivo za specialty kafe.”, otkrili su nam iz Fuka kafea, te nadodali „Fuka predstavlja prostor na dvije etaže je smješten u gradskom epicentru, na adresi Ferhadija 1. Uz specialty kafu, Fuka tim je razvio i poseban meni koji će pratiti ovaj koncept, smart food. Gastro filozofija Fuka smart fooda je temeljena na odabiru lokalnih namirnica uzgojenih od malih proizvođača, uz minimalne termičke obrade i prilagođenih konceptu u kojem je kafa apsolutni prioritet i zvijezda ovog koncepta.”


 

 

* * *
Foto: Fuka, belma_sarac


Bonjour

Brownie kakav do sada niste probali: Desert koji nestaje brže nego što se ohladi

TEKST: Bonjour.ba

Brownie kakav do sada niste probali: Desert koji nestaje brže nego što se ohladi Brownie kakav do sada niste probali: Desert koji nestaje brže nego što se ohladi

Danas smo ustali s onim poznatim osjećajem da nam se jede nešto slatko, ali bez jasne ideje šta bi to moglo biti.

Ne klasičan kolač, ne suhi biskvit, ali ni onaj standardni brownie koji uvijek spašava stvar kad želimo nešto brzo i sigurno. Htjeli smo nešto s notom kokosa, ali ne klasične kokos kocke, više onaj tip deserta koji spaja čokoladu i kremastu teksturu.
 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela2-bonjour-ba
 

Između kafe i prvog gutljaja vode, odlučili smo da jednostavno pomiješamo sve što volimo: čokoladu, kokos i Dolcela brownie smjesu. I tako je nastao naš “eksperiment iz dosade” koji se pretvorio u pun pogodak: Dolcela brownie smjesa i jednostavna kokos krema kao kombinacija koja spašava dan kad ne znate šta vam se jede, ali znate da mora biti dobro.
 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela5-bonjour-ba
 

Jeste li znali? U nekim zemljama kokos se smatra “voćem sreće” jer simbolizira obilje i slatkoću života. Nama je, realno, dovoljan i jedan sloj kokos kreme da dan odmah bude bolji.
 

Čokoladni brownie sa kokos kremom


Brownie:

- 1 Dolcela smjesa za čokoladne brownie

- 2 jaja

- 100g putera

- 200ml mlijeka

- 80g tamne čokolade 
 

Jeste li znali? Tamna čokolada ima više antioksidansa nego borovnice. Znači da praktično ako jedete brownie, to je skoro smoothie.
 

Kokos krema:

- 1 Dolcela puding okus vanilija

- 400ml mlijeka

- 200g kokosovog brašna

- 80g šećera

- 1 Dolcela vanilin šećer
 

Jeste li znali? Miris vanilije dokazano snižava nivo stresa i potiče dobro raspoloženje. Da, zato nas svaki puding, kolač ili krema s tom aromom automatski vrati u djetinjstvo i podsjeti na sigurnost domaće kuhinje.

Priprema:

Prvo pripremite kokos kremu: u dubljoj šerpici skuhajte Dolcela puding okus vanilija u mlijeku, kao i obično, dok ne postane gust i kremast. 
 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela3-bonjour-ba


Zatim umiješajte kokosovo brašno, dodajte 80g šećera i Dolcela vanilin šećer i lagano promiješajte špatulom ili mutilicom dok se sve lijepo ne poveže. Ostavite kremu sa strane da se malo ohladi i stegne.

Dok se krema odmara, prelazimo na brownie. U dubokoj posudi pomiješajte Dolcela smjesu za čokoladne brownie, mlijeko i jaja.
 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela4-bonjour-ba
 

Posebno otopite puter s tamnom čokoladom (miris će vas već tada podsjetiti da ste na dobrom putu) i dodajte ga u smjesu. Miješajte dok ne nestanu sve grudvice i dok ne dobijete onu glatku, sjajnu teksturu po kojoj znate da će kolač uspjeti.

Jeste li znali? Kažu da je prvi brownie nastao kada je kuharica u Chicagu zaboravila prašak za pecivo. Rezultat je bio gustiji, čokoladniji kolač koji su svi obožavali. Iako nije potvrđeno, priča ostaje dio šarma brownija.

Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup obložen papirom za pečenje. Zatim preko nje nježno dodajte kokos kremu. Kašikom ili drvenim štapićem lagano “prošarajte” slojeve da se čokolada i kokos malo spoje. To će kasnije dati onaj mramorni efekt.

Pecite 20 minuta na 180°C, taman dovoljno da rubovi postanu hrskavi, a sredina ostane sočna i mekana.

 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela7-bonjour-ba


Mini savjeti i brze varijacije


Ako volite malo eksperimentisati, ne morate se držati samo vanilije. Probajte Dolcela puding okus jagoda ili maline za voćnu notu. Volite jači čokoladni sloj? Umjesto vanilije možete koristiti Dolcela puding okus čokolada za “double chocolate” efekat. Zamijenite dio mlijeka u brownie smjesi s 50 ml kafe jer i to pojača aromu čokolade.

Za brzu prazničnu tacnu: ispecite Dolcela Muffins ili Dolcela Muffins čokoladni pa ih punite kašikom ove kokos kreme. Rezultat? Snježni cupcake.

Ako volite lava-centar, probajte i Dolcela Lava Muffins i servirajte uz kašiku kokos kreme sa strane.

Na kraju, pustite mašti da se malo igra. Upravo iz takvih improvizacija često nastanu najbolji deserti, oni koji mirišu na toplinu doma i malo hrabrosti da promijenite nešto po svom ukusu.

 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela6-bonjour-ba


Dolcela slatka praznična čarolija uskoro počinje…


Ako ste među onima koji već u novembru prave prve liste kolača i traže “onaj jedan novi recept” koji će osvojiti sve, imamo mali spoiler. Od 1. decembra, Dolcela pokreće slatku prazničnu čaroliju, online kutak u kojem ćete moći podijeliti svoje trenutke iz kuhinje, fotografije, mirise i onu posebnu prazničnu energiju koju donose kolačići.

Na web stranici vas čeka Djed Mraz gdje mu samo trebate navesti koga biste voljeli obradovati ove godine sa Dolcela poklonom.

A šta se dogodi nakon toga? Nećemo vam sve otkriti… samo ćemo reći da će vas rezultat sigurno nasmijati i ugrijati, baš kao i prva tura brownie iz rerne.

Tokom decembra Dolcela će svakog dana birati dobitnike iznenađenja jer ovaj mjesec je stvoren za dijeljenje, slatkoću i trenutke koji mirišu na vaniliju.
 

 
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravka BiH
 
Kreativni koncept: Bonjour.ba
Foto i video za Bonjour.ba: Hajrudin Šišić (Harry Cooper)


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!