Fuka: Zavirili smo u novootvoreni kafe u Sarajevu gdje ćete rado uživati u omiljenom napitku - Bonjour.ba - bh.lifestyle...

Fuka: Zavirili smo u novootvoreni kafe u Sarajevu gdje ćete rado uživati u omiljenom napitku

Tekst:

Bonjour.ba/PR

GOURMET
27.11.2022.

Ritual uživanja u bogatim aromama mnogima omiljenog napitka potaknuo nas je da tijekom hladnijih dana istražimo neka nova mjesta za pauzu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Osim što nam to vrijeme posluži kao predah od svakodnevnih obveza, odlazak u kafe često označava i druženje s bliskim osobama uz smijeh i zanimljive razgovore. Stoga, novootvorena mjesta u gradu ili na mjestima koja planiramo uskoro posjetiti često privuku našu pažnju. Jedan od takvih je i Fuka specialty kafe, lociran na adresi Ferhadija 1 koji predstavlja nešto drugačiji koncept kafea.

Naime, uz zanimljivu ponudu toplih napitaka i jedinstveni odabir zrna kave, ova lokacija nudi i ukusna jela. Upravo zato, kako bismo saznali o čemu je riječ iz Fuka kafea kroz pitalicu otkrili su nam više detalja o samoj lokaciji, ponudi ali i konceptu. 

 

 


Šta je specialty kafa?

Specialty kafa su ručno probrana zrna najkvalitetnije kafe po internacionalnim standardima. U ovu selekciju ulazi svega 2 do 5% kafe dostupne širom svijeta. Klasifikaciju kvaliteta određuju stručni ocjenjivači, degustatori određeni i ovlašteni od strane Instituta za kvalitetu kafe da objektivno probaju, procijene i potom ocijene zrna kafe prema utvrđenom sistemu bodovanja krovne svjetske organizacije za promociju kvalitete kafe i certificiranje Specialty Coffee Association (SCA)", odgovorili su nam iz Fuka kafea, nadodavši, „Kod svake kafe ocjenjuje se prisustvo i jačina kiselosti, osjećaj u ustima, ukus, ukus koji ostane nakon ispijanja, uravnoteženost kvaliteta, ‘čista kafa’ i slatkost.

Rezultat zatim određuje cijenu kafe na berzi specialty kafe, a kafa ocijenjena ispod 80 bodova pripada komercijalnom segmentu i ne ulazi u ovu top selekciju. Pretežno se dobija od biljke Arabica koja nudi kvalitetnije arome. Ima visokokvalitetno zrno i daje manje ploda sa većom mogućnošću privlačnih ukusnih sjedinjenja, što rezultira nježnim cvjetnim i voćnim notama, koje se tokom procesa prženja mogu razviti sa pojačanom slatkoćom i strukturom."

Nakon što smo saznali nešto više o specialty kafi, poželjeli smo otkriti i što je kraft kafa?

„Poseban blend koji se, od zrna koja pripadaju rangu specialty kafe, namjenski pravi za specialty kafee, kakav je Fuka koncept. Proces razvijanja kraft kafe nalikuje procesu kojim se razvijaju, primjerice, vina, gin ili pivo. Prethodi mu istraživanje posebnih zahtjeva tržišta, ukusa koji se preferiraju na određenoj geo-lokaciji za koju se razvija blend i sa potpisom je specifičnog prostora za koji je blend dizajniran, odnosno upisuje se u poseban pasoš specialty kafea.

Recepture je za Fuka dizajnirao i napravio Hug&Punch iz Matulja u Istri, prvi centar za edukaciju i certificiranje barista u ovom dijelu Evrope, čiji rad direktno podržava SCA. Hug&Punch osigurava drugačiji pristup kafi, i to kroz HoReCa kanal i promoviše razvoj sistema nabave certificiranih sirovina. Ovakvim pristupom Hug&Punch u fokus stavlja proizvođače kafe, farmere i konzumente, a ne brendove."

Možete li nam reći riječ više o Fuka kafeu, te o samom konceptu?

„Hug&Punch je, temeljeno na svojoj ekspertizi u pomicanju granica svijeta kafe sa komercijalnih brendova na single origin kafe, posebno za Fuka napravio recepture za blendove. Prvi je Crochet, čija zrna dolaze Brazila, Indije i Perua, a drugi blend u pasošu Fuka koncepta je Uppercut, sa zrnima iz spektra specialty kafe uzgojenim u Brazilu, Meksiku i Kolumbiji.

Posebno za brewing obučeni baristi u Fuka ove blendove pripremaju na specijalnim kafe aparatima koji koriste tehnologije pete generacije, specifično razvijene isključivo za specialty kafe.”, otkrili su nam iz Fuka kafea, te nadodali „Fuka predstavlja prostor na dvije etaže je smješten u gradskom epicentru, na adresi Ferhadija 1. Uz specialty kafu, Fuka tim je razvio i poseban meni koji će pratiti ovaj koncept, smart food. Gastro filozofija Fuka smart fooda je temeljena na odabiru lokalnih namirnica uzgojenih od malih proizvođača, uz minimalne termičke obrade i prilagođenih konceptu u kojem je kafa apsolutni prioritet i zvijezda ovog koncepta.”


 

 

* * *
Foto: Fuka, belma_sarac

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno