TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 15.7.2019.

Ovaj vikend, točnije u petak i subotu, u parku Sajmište, uz šetnicu rijeke Lištice u Širokom Brijegu, održan je Street Food Fest.

Posjetitelji festivala, čiju organizaciju potpisuju Mario Mandić i Marko Ćavar, mogli su isprobati i posebno pripremljene steakove, burgere i sendviče, ali i u uživati u specijalitetima japanske kuhinje, sladoledima, kao i craft pivima, vinima i koktelima. Bio je to festival koji je kroz ponudu hrane i pića, sve posjetitelje poveo na gastro turneju po Hercegovini, ali i kroz kuhinje svijeta. Uz ambijent koji savršeno dočarava ljetnu bezbrižnost i chill vibe, raznolik sadržaj koji je nudio nešto za baš svaki uzrast, kao i toplu, obiteljsku atmosferu, nametnuo se kao destinacija svih onih koji su željeli vikend započeti uz fine zalogaje, osvježavajuća pića i dobro društvo. 


Jedan od voditelja samog festivala, Veljko Barbieri, prokomentirao je da ne trebamo odustajati od naše tradicionalne kuhinje samo je trebamo interpretirati na moderan način te upravo kroz druženja ove vrste brendirati eno-gastro ponudu koju Hercegovina ima. 

Veljko Barbieri

Dašak atmosfere koja je vladala, ali i malenu gastro turu po štandovima za BONJOUR.ba je pripremila Stanislava Borovac, dama koje je vlasnica Facebook stranice Hodopisi & Slikopisi i jedna od projekt koordinatorica Turističkog klastera Hercegovine koji se također predstavio u sklopu Festivala. Njene utiske, kao i fotografije s Festivala koje je pripremala za BONJOUR. čitatelje donosimo u nastavku.

Stanislava Borovac

***

Jeste li znali da umjereno konzumiranje poznatog tradicionalnog japanskog jela – sushija, stimulira neurone te poboljšava vizualnu percepciju, motoričke sposobnosti ruku, pamćenje i druge važne funkcije? U festivalskoj kućici Freyja Restaurant, imali smo priliku uživati u raznim vrstama ovog jela, koje je kod nas slabo zastupljeno, no blagodati i nutritivne vrijednosti sushija su u svijetu jako dobro poznate. 

Na jednom od štandova nalazila se ekipa iz Širokog Brijega sastavljena oko projekta B.W.A. – Burgers with attitude.
Kao što ste i sami možete pretpostaviti, radi se o referenci na legendarni hip hop sastav iz osamdesetih – N.W.A, tako je i sam štand bio u skladu s hip hop kulturom, a obožavatelji dobre hrane i rap glazbe – Domagoj i Ana, za nas su pripremali tri vrste posebno spravljenih burgera.

Hotel Park Široki Brijeg, sa svojim novim vodstvom i chefom, za  sve posjetitelje je pripremao vrhunske beefsteak sendviče te kobasice punjene sirom, umotane u slaninu. Na slatkom štandu Hotel Park Široki Brijeg mogli smo birati između sladoleda zdravih voćnih okusa manga, šumske jagode, trešnje, borovnice, koji su izrađeni po posebnoj recepturi na bazi maslinovog ulja, bez dodatnih šećera. Ovaj štand je dobio i nagradu za najbolji štand po broju glasova u konkurenciji festivala. 

Na festivalu se predstavila i  kompanija, Selekcija d.o.o., koja je pripremala meso koje je odležalo nekoliko tjedana u specijalnim komorama s unaprijed određenom vlažnosti zraka i temperaturom.
Uz takozvanu metodu suhog zrenja, junetina dobiva posebnu mekoću, punoću okusa i dodatnu nutricionističku vrijednost, a dečki iz Selekcije su na OFYR roštilju za sve posjetitelje pripremali T-bone, Ribeye, Rumpsteak i dry aged burger.

Za koktel barom dočekao nas je uvijek odlično raspoložen barmen Nebojša Lazarević. Nebojša za sebe kaže da želi biti dio onoga što je izvan običnog, svega što je avangardno i smjelo, a takvi su i njegovi kokteli.

BONJOUR.preporuka: S barmenom smo osmislili BONJOUR.koktel kojeg ćete pripremati za svaki idući ljetni kućni party

Street food festival ponudio je i sadržaj za sve ljubitelje craft piva te su posjetitelji mogli isprobati pive u potpisu Cooltura pivovara, Lovac craft pivovara i Trojansko pivo

Turistički klaster Hercegovina pobrinuo se da kušamo i vina u potpisu sljedećih vinarija: Podrumi Andrija, Vinarija Anđelić, Vina Zadro i Podrumi Ostojić. Prepoznatljiv okusi i miris Blatine i Žilavke u potpisu ovih vinarija dodatno su obogatili cijelo druženje.


 
Druženje na Festivalu je potrajalo do dugo u noć, a svi posjetitelji su doma otišli obogaćeni novim gastro iskustvima, ali i novim favoritima kada su u pitanju craft pive i hercegovačka vina. Naposljetku, organizatori su poručili da već marljivo rade na sadržaju za naredno izdanje koje bi moglo potrajati i dan duže. Veselimo se detaljima...


 


Bonjour

Visoko krije gastro adresu zbog koje smo se zadržali duže nego što smo očekivali.

TEKST: Adelisa Mašić

Visoko krije gastro adresu zbog koje smo se zadržali duže nego što smo očekivali. Visoko krije gastro adresu zbog koje smo se zadržali duže nego što smo očekivali.

Ako ste u potrazi za mjestom koje spaja ugodan ambijent, raznovrsnu ponudu i ozbiljno dobar slatki meni, restoran Nafaka u Visokom je adresa koju vrijedi upamtiti

Smješten u mirnijem dijelu grada, ovaj restoran već na prvi pogled osvaja toplim interijerom i opuštenom atmosferom, a ono što se dešava na tanjirima dodatno potvrđuje zašto se o njemu sve češće priča.

 



Nafaka nudi širok izbor jela: od klasičnih comfort opcija, preko bogatih porcija koje su idealne za ručak, do pizza, pasti i raznih specijaliteta koji se lako uklapaju i u porodične ručkove i u opuštena večernja druženja. 

 


 



Posebno se ističu jela s piletinom u različitim varijantama, ali i ponuda koja jasno pokazuje da se ovdje razmišlja o raznolikim ukusima.

 



Ipak, dio koji nas je posebno privukao i zbog kojeg bismo se vrlo lako vratili jeste slatki meni. 

 



Palačinke i vafli u Nafaki zauzimaju važno mjesto na meniju: pažljivo osmišljeni, bogato servirani i zamišljeni kao desert kojem se vrijedi posvetiti. Kombinacije se kreću od čokolade i pistacija do voćnih varijanti i hrskavih dodataka.

 



Vrijedi spomenuti i da Nafaka radi catering, što je odlična opcija za sve one koji žele provjerenu ponudu i van restorana, bilo da je riječ o privatnim proslavama, poslovnim događajima ili manjim okupljanjima.

 



Ako planirate posjetu, restoran se nalazi na adresi Šareni Hanovi bb i lako je dostupan svima koji traže mjesto za opušten obrok ili slatku pauzu.


nafaka_visoko4bonjour_ba

nafaka_visoko3bonjour_ba

Foto: @nafaka_cafe_restaurant

Upravo spoj ugodnog prostora, raznovrsnih jela i pažljivo pripremljenih deserata čini Nafaku mjestom kojem se vrijedi vratiti.

Foto: @nafaka_cafe_restaurant


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!