S barmenom smo osmislili BONJOUR.koktel kojeg ćete pripremati za svaki idući ljetni kućni party

GASTRO
9.7.2019.

Ljeto miriše na sunce, more, breskve, lubenicu i puno leda u šarenim bojama osvježavajućeg koktela. Dobra muzika, noćno kupanje i druženja do sitnih sati na omiljenim terasama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve veći trend među mladima (a ako nas pitate, pod mlade spadaju svi oni koji imaju bilo koji broj godina, no koji se još uvijek osjećaju kao da mogu osvojiti svijet svojom pozitivom), jeste pozvati društvo vikendom doma i večer provesti uz neku finu hranu, vino ili u slučaju vrele ljetne noći, uz dobar koktel. 
Inspirirani upravo tim osjećajem, kada želimo da druženje s ekipom na terasi upotpunimo lampicama (ne, neće vam trebati posebne lampice, one koje koristite za dekoriranje doma za Novu Godinu će biti sasvim dovoljne), i sočnim koktelom, dali smo si odvažan zadatak.

Naime, bacili smo se u malo istraživanje kako bismo kreirali BONJOUR.koktel ljeta, a pravila koja je koktel morao zadovoljiti su sljedeća:

  • Naravno, koktel mora biti ukusan 
  • Treba predstavljati pravi ljetni okus
  • Bitno je da za njegovu izradu nisu potrebni nikakvi 'koktelski' dodaci kao što su shaker i slično 
  • Da sve sastojke korištene u njemu možete naći u obližnjem dućanu 
  • Mora, baš kao i sve u BONJOUR.stilu, izgledati privlačno i neodoljivo kao da ga pijete u najboljem koktel baru


Kada radite koktel, posebice koktel koji mora zadovoljiti sve kriterije iznad, sasvim je sigurno da će vam biti potreban i stručni input koji smo ovog puta dobili od barmena i osnivača Bar Akademije, šarmantnog gospodina imena Nebojša Lazarević. S obzirom na Nebojšino desetogodišnje iskustvo rada kao barmen u vrhunskim barovima diljem Amerike, Rusije, ali i susjedne Srbije i Hrvatske, nismo mogli odoljeti, a da ga ne zamolimo da nam otkrije na što je posebno potrebno obratiti pažnju pri kreiranju koktela za drago društvo u udobnosti vlastite kuhinje? 

Najbolje bi bilo da se stvari pojednostave i da kreiramo klasične koktele za koje su sastojci dostupni i koktele kojima su mehanizmi kreacije poprilično jednostavni. Za neke koktele iz Tiki kulture ili kubanske koktel kulture treba dosta alata i neobičnih sastojaka koje je malo teže naći. A najvažnije je čitati, kako bi znali što uopće pijete. Svaki od klasičnih koktela ima istorijsku pozadinu, gastronomsku dimenziju i nekoliko legendi o nastanku. Kreator bi morao znati što radi i od čega. Razumijevanje destilata, koji su ključ, kostur koktela je esencijalno.“


Kada smo Nebojši predočili našu ideju, oduševljeno se primio zadatka i za nas kreirao dva osnovna koktela s dvije varijacije u odnosu na to koji okus više preferirate
U potrazi za lokacijom koja će biti naš mali BONJOUR.koktel.laboratorij, nismo previše dugo razmišljali prije nego smo se odlučili za koktel šank kojeg ćete naći na terasi puba Beer ti&ja u Mostaru. Njihov drveni koktel šank dekoriran svježim biljem i zanimljivim, humorističnim natpisima u prepoznatljivom Beer ti&ja stilu je bio sjajan poligon za testiranje naših koktel receptura. 
S obzirom na to da se naš stručni žiri, zajedno s Nebojšom, složio da je lubenica jedan od najprepoznatljivijih okusa ljeta, naša prva koktel receptura se zasniva upravo na ovom sočnom voću. 

BONJOUR.WATERMELON KOKTEL 


SASTOJCI: 

  • 1 shot gina (mi smo u receptu koristili rose gin, no za vas smo testirali i verziju s regular ginom i okus je jednako sjajan)
  • 1 Somersby s okusom lubenice 
  • Led, puno leda. :) 
  • Kriška lubenice
  • Bobice crvenog papra za dekoraciju (ako ne možete doći do crvenih bobica papra, možete koristiti crni papar u zrnu)


Razmišljajući o koktelu i načinu kako ga poslužiti svojim dragim gostima, inspiraciju smo pronašli u čaši sa stalkom. Mi smo za izradu našeg BONJOUR.WATERMELON koktela koristili ukrasnu koktelsku čašu, no ako takvu nemate doma, čaša za vino će biti sasvim dostojna zamjena. 


KORAK 1: 
Koktel započinjemo tako što ćemo u čašu staviti dosta leda preko kojeg ćemo sipati džin po izboru. Govoreći o mjernim jedincima, njih smo formirali tako da vam neće biti potrebna čaša s mjernim oznakama za mjerenje, nego ćemo reći da je za jedan koktel dovoljna mala shot čaša džina. 

KORAK 2:
Preko leda i džina sipajte do pola čaše Somersby s okusom lubenice. Bilo bi poželjno da je Somersby prethodno dobro ohlađen za dodatnu dozu osvježenja. 

KORAK 3: 
U limenu čašu ili keramičku šoljicu ubacite kockice leda. Vjerujemo da svi doma imate i drveni valjak za tijesto kojeg ćemo ovog puta iskoristiti kako bi zdrobili led.


Drobljeni led dodajte u čašu i na njega pažljivo dodajte bobice papra, a za dodatan ukus lubenice (i slastan zalogaj uz koktel) u čašu dodajte malu krišku lubenice. 


Prije serviranja na čašu dodajte i malu slamku, a za wow efekt preporučujemo da koktele pred drago društvo iznesete servirane na pladnju kojeg ćete ukrasiti kriškama lubenice uz malo bobica papra. Uz ovakvu prezentaciju, vaša terasa će postati najbolje mjesto u gradu za koktel zabavu. 

Kušajući BONJOUR.WATERMELON koktel, tražili smo Nebojšu da nam kaže zašto je odabrao baš ove sastojke koji su, iako veoma jednostavni, kreirali koktel sjajnog i pamtljivog okusa.

Manje je više, ponekad. Ne treba previše sastojaka da bi se napravilo dobro miješano piće, nazovimo koktel. Somersby Watermelon je sjajan. Osvježavajući. Aromatika koju smo dodali začinima i u formi Strawberry infused gina samo komplementuje ovom Cideru i upotpunjava doživljaj“.

Nebojša Lazarević

Koktele po Nebojšinoj recepturi možete svaku večer osim nedjeljom isprobati na terasi puba Beer ti&ja, a na naš upit što s onima koji pak nisu ljubitelji lubenice, nego više preferiraju jače okuse šumskog voća, Nebojša je spretno pripremio odgovor u formi novog koktela BONJOUR.BERRIES u kojem je okus lubenice zamijenio tako što je koristio Somersby s okusom borovnice, a umjesto lubenice i papra je koristio smrznute bobice šumskog voća i krišku limete. 

Sjajna kombinacija za ljubitelje nešto izraženijih voćnih okusa. 

BONJOUR.BERRIES KOKTEL

I dok smo romantično u zalazak sunca na Beer ti&ja terasi ispijali BONJOUR.koktele, s Nebojšom smo pričali i o njegovom radu u Rusiji, saznali smo sve o Bar Akademiji i edukacijama koje organizira, ali nam je otkrio i neke posebne trikove kako zadiviti uz koktel na prvom spoju. 

Uskoro vam donosimo i ovaj zanimljivi intervju, kao i još dva zanimljiva BONJOUR.koktela kojima ćemo se sladiti i osvježavati ovog ljeta, stoga, stay tuned. 

GASTRO , 9.7.2019.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

BONJOUR.ba

Foto by:

Marko Šotra za BONJOUR.ba

Podijeli:

Posljednje objavljeno