TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 5.12.2020.
Uz užurbani tempo, balans između poslovnih i obiteljskih obveza, sve veći izazov postaje priprema ukusnih i hranjivih jela.
Zbog toga u pripremi težimo ka sastojcima koji će obogatiti naš meni i pripomoći da u kratkom periodu pripremimo jela koja će nahraniti naš organizam i pružiti mu potrebne nutrijente.
Dvije prijateljice, točnije Leila i Emina prepoznale su važnost dobrog temeljca kao osnove svakog dobro kuhanog jela (što ćete često dobiti potvrdu u svakoj kulinarskoj emisiji ili kuharici) te su kreirali proizvod koji će svakoj osobi osigurati prirodan obrok. Obzirom da vode računa o kvaliteti ishrane, njihov FooDish temeljac ne sadrži aditive i gluten, a zapakirani su u staklenu ambalažu kako bi se osigurala prirodnost proizvoda.
Foto: Ines Selimović
"Leila Šeta (27) i Emina Ćatić (25) upoznale su se prije par godina kada se Emina zbog ljubavi seli u Sarajevo i upravo zbog te ljubavi postaju i dio jedne porodice. Leila je po zanimanju marketing menadžer. Nakon završenog master studija u Istanbulu, Turskoj vratila se u Bosnu i Hercegovinu jer je smatrala da je ipak na svom terenu, gdje poznaje tržište lakše može predstaviti nešto novo i započeti svoju priču. Emina je po zanimanju građevinski inženjer i ona kao mnogi drugi nakon pronalaska posla nije sebe pronašla u svom zvanju. Neprestano je maštala o novim prilikama i o načinu na koji može pridonijeti pozitivnoj promjeni u društvu. Ideja za proizvodnjom goveđeg i kokošjeg temeljca nastala je u trenutku silnog haosa i zbrke kada Leila postaje mama i ne stiže jesti zdrav kuhani obrok svakodnevno, a upravo on je bio ključan faktor za imunitet i dojenje.
Emina je opet ta koja je u tom trenutku uz posao brinula o domaćinstvu i isto tako nije pronalazila dovoljno vremena za kuhanje. Ideja nas je povezala jer smo zaista odmah znale da je to ono što može olakšati svakom domaćinstvu, ma u kakvoj situaciji se nalazili. Goveđi temeljac je prirodni domaći proizvodi, spremljen po tradicionalnoj recepturi koristeći visokokvalitetne namirnice domaćeg porijekla. Samim načinom pripreme, iskuhavanjem kostiju 8h na tihoj vatri, izvlači se maksimalna nutritivna vrijednost iz namirnica te se postiže visoka hranjivost i obilovanje prirodnim proteinima. S obzirom na to da je Emina spretnija u kuhinji, ona radi na razvoju proizvoda dok je Leila ta koja predstavlja kompaniju i proizvode tržištu kroz promociju." - otkrivaju nam dame u razgovoru.
Njihove FooDish proizvode detaljnije istražite klikom na njihovu Facebook i Instagram stranicu.
***
Tekst: BONJOUR.ba
Foto: Ines Selimović
TEKST: Bonjour.ba/PR
Perutnina Ptuj, vodeća peradarska industrija u regiji, prva je u Bosni i Hercegovini dobila certifikat “uzgojeno bez upotrebe antibiotika” koji joj je dodijeljen za liniju proizvoda “Piletina Natur”, dostupnu na policama širom Bosne i Hercegovine od juna ove godine.
Iz kompanije navode kako ova inovativna ponuda dolazi kao odgovor na sve veću potražnju potrošača za zdravijim i prirodnijim prehrambenim opcijama.
Naime, iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) navode kako ubrzan razvoj antimikrobne rezistencije predstavlja vodeću zdravstvenu prijetnju. Na brzi razvoj bakterijske rezistencije uveliko utječe neprimjereno i prekomjerno propisivanje antibiotika, njihova nepravilna upotreba kao i upotreba u preventivne svrhe u veterinarskoj medicini.
Najsavremenija tehnologija koja osigurava zdravlje pilića
Na zvaničnoj promociji nove linije, certifikat koji garantira da pilići ni u jednoj fazi tova nisu primili antibiotike, Perutnini Ptuj dodijelila je certifikacijska kuća DNV Adriatica.
„Napravili smo iskorak koji mijenja standarde domaće proizvodnje i tržišta. S ponosom potvrđujemo da smo prvi proizvođač u Bosni i Hercegovini koji svojim kupcima nudi certificiranu piletinu - uzgojenu bez upotrebe antibiotika. Ovo je rezultat višegodišnjeg rada, od kontrolisanog uzgoja do primjene najsavremenijih tehnologija koje osiguravaju zdravlje životinja.
Perutnina Ptuj Natur linija s Antibiotic Free certifikatom dokaz je da se i u domaćim uslovima može proizvoditi po najvišim evropskim standardima ako postoji vizija, stručnost i hrabrost da se ide ispred vremena. Ovo je naš odgovor na pitanje - šta želimo staviti na porodični sto. Zbog toga sa sigurnošću kažemo – Bliže prirodi. Bliže ljudima,” izjavio je Adnan Hodžić, direktor kompanije Perutnina Ptuj BH d.o.o.
Certifikaciji je prethodio temeljiti pregled ukupne vertikalno integrisane proizvodnje.
“Perutnina Ptuj je pionir na ovim prostorima kada je uzgoj bez upotrebe antibiotika u pitanju. Već dvije godine radimo na projektu Antibiotic Free u Bosni i Hercegovini što dovoljno govori koliko je opsežan i kompleksan. Naši auditori jedini imaju pravo uzimanja uzoraka, gdje proizvođač ne zna na kojim farmama će se vršiti uzorkovanje, a uzorkuju se stelja, voda na kraju linije i hrana iz usipnog koša.
I zaista samo firme koje imaju sisteme upravljanja kvalitetom, koje i same imaju vrlo rigoroznu kontrolu farmi i dobavljača, mogu proći ovu zahtjevnu proceduru koja prethodi izdavanju certifikata”, izjavila je Renata Preložnjak, direktorica prodaje i odjela edukacije za Adriatik regiju u Certifikacijskoj kući DNV Adriatica.
Domaći uzgoj
Na farmi Perutnine Ptuj u Bosni i Hercegovini, ali i u saradnji s više od 100 domaćih kooperanata, pokrenut je tehnološki najsavremeniji način uzgoja pilića. Poseban značaj pridaje se kvalitetu ishrane i higijenskim mjerama. U strogo kontrolisanom okruženju, u kojem se redovno uzorkuju voda, hrana i stelja, omogućen je zdrav život i pravilan razvoj pilića.
“Proizvodnja piletine s deklaracijom - uzgojeno bez antibiotika dobija sve veći značaj u svijetu jer doprinosi zaštiti potrošača, dobrobiti životinja i očuvanju životne sredine. Ovaj pristup je važan korak ka odgovornijoj i etičnijoj proizvodnji hrane i borbi protiv antimikrobne rezistencije.
Za potrošače to znači sigurniju hranu, bez ostataka antibiotika u proizvodima životinjskog poriјekla, koji mogu ugroziti zdravlje, izazvati alergije i povećati rizik od rezistencije“, pojasnio je prof. dr. Drago Nedić iz JU VIRS “Dr. Vaso Butozan” Banja Luka, dodavši kako ovakav uzgoj potrošačima pruža veću sigurnost i povјerenje u kvalitet hrane koјu konzumiraјu.
Kvalitet, sigurnost, sljedivost
Ukupni proizvodni lanac temelji se na integrisanom sistemu KSS (kvalitet, sigurnost, sljedivost), gdje su svi procesi proizvodnje strogo kontrolisani. Hrana za piliće, koja je nutritivno i energetski izbalansirana za svaku fazu njihova rasta i razvoja, garantuje i meso boljeg kvaliteta, odnosno većih nutritivnih vrijednosti za čovjeka.
Ovom linijom proizvoda Perutnina Ptuj potvrdila je svoju predanost najvišim standardima sigurnosti hrane i održivosti. Dodatno je učvrstila poziciju lidera u prehrambenoj industriji, pružajući kupcima proizvode koji zadovoljavaju ne samo njihove prehrambene potrebe, već i njihove ekološke i etičke vrijednosti.
Foto: PR
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!