Bonjour.ljubimac mjeseca: Fleky koja će vas uvjeriti da je pudlica idealna pasmina - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Bonjour.ljubimac mjeseca: Fleky koja će vas uvjeriti da je pudlica idealna pasmina

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

LJUBIMCI
28.4.2023.

Ako živite u Bosni i Hercegovini velike su šanse da ste ovog simpatičnog psića vjerovatno vidjeli na Instagramu jer ova pudlica polako, ali sigurno, šapicu po šapicu, postaje omiljeni ljubimac zbog kojeg se mnogi odluče upravo za ovu pasminu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnici Fleky-a otkrili su nam da je prava maza, dodajući da je uz to i pravi mali šarmer. Također, otkrili su nam više detalja o pudlicama kao pasmini, kako se slažu sa drugim psima i djecom, ali smo saznali i super savjete za pet friendly mjesto u Sarajevu.

 Više informacija donosimo u nastavku.

 

Promatrajući fotografije na Instagram profilu možemo zaključiti da ste pronašli najboljeg četveronožnog prijatelja. Kako biste opisali Fleky-a?

Fleky je naš drugi-prvi mezimac obzirom da je njegova mama, Lea, uz nas od 2019. Fleky je pravi mali razigrani šarmer koji je uvijek spreman za igru i umiljavanje. Pravi primjer maze.

 


 

U prošlom mjesecu Fleky je napunio godinu dana. Možete li se sjetiti dana kada ste prvi put vidjeli i doveli Fleky-a kod sebe?


Kada je Lea očekivala malene, nismo ni pretpostavljali šta nas očekuje. Prije godinu dana, 19.03. dočekala su nas tri malena Leina nasljednika. Prvjenac, Fleky je odmah prirastao k srcu sa svojom neodoljivom, posebnom šarom. To je bila ljubav na prvi pogled.

 


 

Nakon iskustva od godinu dana možete li nam reći koliko je izazovno imati psa?


Kako Leu, čistokrvnu pudlu imamo već četiri godine, Fleky je tu stigao već na spreman teren. U ušuškani dom, prilagođen njima. Svaka pasmina je izazovna na svoj način, ali ova vrsta psa je malo posebnija. Jako su privrženi vlasnicima te su laki za održavanje. Pružaju ogromnu ljubav. Jedini veći izazov je odvojiti se od njih kada je u pitanju posao, a na putovanjima su uvijek uz nas.

 

 

 

Kako ste se odlučili baš za ovu pasminu? 


Pudle su izuzetno društvene, hiperalergene pasmine. Idealna vrsta za dom jer nemate potrebu za svakodnevnim usisavanjem jer se ne linja. Spada među pasmine pasa koje treba češljati jednom sedmično i kupati jednom mjesečno, a kovrdže se lijepo oblikuju sušenjem. Njih dvoje smo razmazili kod našeg groomer-a za ljubimce, Anesa, te unaprijed imaju zakazane self-time termine.

 

 

 

Kako se Fleky slaže sa drugim psima i djecom?

Fleky, kao i svako mladunče, razigran i voli djecu. Od samog starta je tandem sa svojom mamom u našem domu, te je naviknut na konstantno društvo. Često je u posjeti svojoj braći širom BiH te je i u parku jako druželjubiv. Pravi mali šarmer i zavodnik.

 Koja je bila vaša najpamtljivija zajednička avantura u ovoj godini dana, ona u kojoj ste najviše uživali sa Fleky-em?
 

Na prvu mogu reći da je to naš odlazak na more i upoznavanje Fleky-ja sa Jadranom. Kafić u Dubrovniku nam je pokazao da je Fleky pravi mali hedonista među psima, a i turisti unaokolo su bili opčinjeni njegovom pojavom i umiljatošću.

 

 

 

Kako izgleda tipičan dan sa vašim ljubimcem?

Šetnja uz jutarnji Namaste yoga ritual u prirodi, doručak te odmaranje dok se omiljeni prijatelji ne vrate sa posla. Popodnevna šetnja, igra uz glodalice, odlazak do grada ili na planinu te noćno druženje pred spavanje uz omiljene tv kanale.

 

Ima li neke posebne poslastice koje voli?


Uglavnom je vežu za majmune, ali, vjerovali ili ne, BANANA.

 


 

Šta za vas znači biti odgovoran vlasnik?

Velika je odgovornost biti vlasnik pasa. Svaki slobodan momenat od posla, žurim domu kod njih da nisu sami. Društvo im je jako bitno i prisutnost ljudi u okruženju. Redovna njega u kojoj obostrano uživamo te igra koja na ljude djeluje antidepresivno i umirujuće.Kad biste morali izdvojiti jednu, omiljenu lokaciju na koju najviše volite ići sa Fleky-em, koja bi to bila lokacija i zašto?

Svakodnevni odlazak na dnevnu dozu kofeina i slatkiša, u omiljeni nam, pet friendly, Sweets&Co kafić na Otoci. Posebno kad je sunčano i lijepo vrijeme.

  

Koja je najbolja stvar u vezi Fleky-a?

Njegov razigrani karakter i osjećajnost. Uvijek spreman za igru, a i za ljenškarenje vikendima. Svaki momenat uz njega vas nasmije i razveseli.***
Naslovna fotografija: @enida.kajevic

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno