Pitate se kako ublažiti izgled finih linija na licu? Obratite pozornost na ove anti-age sastojke. - Bonjour.ba - bh.life...

Pitate se kako ublažiti izgled finih linija na licu? Obratite pozornost na ove anti-age sastojke.

Tekst:

Marija Perić

BEAUTY SAVJETI
24.11.2021.

Već krajem svojih dvadesetih godina pitamo se koje anti-age sastojke dodati u svoju rutinu i kako spriječiti preuranjeno starenje kože i pojavu finih linija na licu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnji svijet beauty mazalica nudi mnogo mogućnosti i rješenja i svaki od tih rješenja dolazi s jako kompleksnim nazivima koji zahtijevaju detaljno istraživanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I samo kreiranje prave beauty rutine od nas iziskuje vrijeme i posvećenost, kao i testiranje, jer znamo da nešto što odgovara jednoj osobi, ne mora nužno odgovarati nama.

Foto: Unsplash

Kako biste znali gdje započeti i kojim proizvodima dati prednost i što zapravo znače svi oni anti-age sastojci zapisani na etiketi omiljenih nam beauty proizvoda, u nastavku donosimo maleni vodič koji će vam pomoći.

Retinoid

Pod ovim terminom misli se na spojeve vitamina A, kao što su retinol i retinoična kiselina. Ovi sastojci se već duže vremena koriste kako bi popravili stanja kože oštećene suncem i kako bi smanjili fine linije i bore. Oni također smanjuju upale, povećavaju proizvodnju prokolagena, odčepljuju začepljene pore i reguliraju stanice na površini kože.

Foto: Unsplash

Kada je korištenje retionida u pitanju, preporučuje se da ga stavljate na lice navečer kako bi smanjili izloženost suncu. Na lice nanosite dozu veličine graška u tankom sloju, retinoid koristite svaki drugi dan, a nakon nanošenja lice nahranite hidratantnom kremom koja ne začepljuje pore.

Vitamin C

Vitamin C je snažan antioksidans, što znači da štiti kožu od slobodnih radikala - nestabilnih molekula kisika koje razgrađuju stanice kože i uzrokuju bore. Vitamin C može pomoći u zaštiti kože od oštećenja od sunca i smanjiti fine linije i bore.

Foto: Unsplash

Preporučuje se ujutro kako bi tanki sloj vitamina C zaštitio vaše lice, ali je važno da nakon što nanesete vitamin C ujedno lice namažete i hidratantnom kremom kao i kremom sa visokim SPF faktorom.

Hidroksi kiseline (AHA i BHA)

AHA označava alfa-hidroksi kiselinu odnosno vrstu kiseline koja se ponaša kao kemijski piling i djeluje tako što uklanja odumrle stanice kože na površini.

BHA označava beta-hidroksi kiselinu i također predstavlja kemijski piling koji omekšava i rastvara keratin, protein koji je dio strukture kože.

Foto: Unsplash

Obje kiseline povećavaju gustoću kolagena što znači da pripomažu u smanjenju sitnih linija i bora. AHA i BHA kiseline također mogu pomoći u blijeđenju tamnih tragova i ujednačavanju tena.

Čine našu kožu osjetljivom na sunce zbog čega se preporučuje njihova primjena u hladnijim mjesecima te korištenje krema sa SPF zaštitom nakon pilinga, a svakako biste trebali izbjegavati ih ukoliko imate tanku kožu, kao i pripaziti na kožu na području oko očiju te područja koja imaju madeže i tetovaže.

Foto: Unsplash

Važno je napomenuti i da biste kemijske pilinge trebali primjenjivati isključivo u kozmetičkim salonima i u dermatološkim poliklinikama.

Koenzim Q10

Popularan sastojak anti age krema za lice svakako je i koenzim Q10 koji može pomoći smanjiti fine bore oko očiju i zaštititi kožu od oštećenja od sunca. On se prirodno stvara u našem tijelu, no vremenom ga silom prilika i s obzirom na našu prehranu i način života, pomalo gubimo. Zato moramo unositi više koenzima Q10 u svoje tijelo kroz prehranu i njegu kože.

Foto: Unsplash

Koenzim Q10 možete koristiti i tijekom vaše poslijepodnevne ili jutarnje beauty rutine, no važno je da ga nanesete na lice prije teške hidratantne kreme.

Peptidi

Peptidi kao kratki lanci aminokiselina predstavljaju jedan od najnovijih otkrića. Prepoznati su zbog sposobnosti ponovnog pokretanja proizvodnje kolagena, a time i usporavanja starenja. Zahvaljujući našem načinu života, prehrani, izloženosti suncu i slobodnim radikalima iz zraka naša koža vremenom gubi svoju čvrstoću i elastičnost. Uključivanjem beauty proizvoda koji imaju peptide kao glavni sastojak u svoju rutinu struktura i čvrstoća vaše kože biti će bolja, a imati ćete i svježiji izgled lica.   

Foto: Unsplash

Niacinamid

Posljednji na listi, ali ne manje važan, niacinamid također efektno umanjiva preuranjene znakove starenja. On osvjetljuje kožu i popravlja oštećenu kožnu barijeru.

Možete ga nanositi ujutro ili navečer. Kako je većina seruma sa niacinamidom na bazi vode, najbolje ih je nanositi nakon čišćenja i toniranja te prije seruma na bazi ulja ili hidratantnih krema. Na taj način osiguravate najveću moguću apsorpciju i učinkovitost.

Foto: Unsplash

*** 
Foto: Unsplash
Tekst: Marija Perić

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno