TEKST: Bonjour.ba/PR

DATUM OBJAVE: 27.6.2024.

Rose vina su postala sve popularniji izbor među vinoljupcima širom svijeta. Svojom roskastom bojom, osvježavajućim okusom i širokim rasponom stilova osvaja srca.


Svakog zadnjeg petka u 6. mjesecu se obilježava Internacionalni dan Rosea, a tim Fina Vina vam donosi nešto više o ovom vinu.


Iz koje regije nam dolazi Rose?

Prvi zapisi o proizvodnji vina u roskastim nijansama potiču iz starog Egipta, ali su i stari Grci i Rimljani cijenili ovo osvježavajuće piće. U srednjem vijeku su bila popularna širom Europe, a posebno su bila omiljena Provansi, regiji južne Francuske koja je i danas poznata po svom izvrsnom Roseu.

Danas se proizvodi u mnogim dijelovima svijeta. Provansa i dalje ostaje jedna od najuglednijih regija, međutim Italija, Španija, SAD, Portugal, Argentina i Novi Zeland također su postali poznati po izvrsnim Rose vinima. Svaka regija donosi svoj jedinstveni stil i okus, od svježih i voćnih do suhih i mineralnih vina.


Koje su karakteristike i kakav im je okus?

Dolaze u različitim nijansama rozih boja, od svijetle do tamnije i intenzivnije. Okus zavisi o sorti grožđa, regiji i načinu proizvodnje. Rose vina često imaju voćne arome poput jagode, maline, trešnje i citrusa. Njihova svježina, lagano tijelo i osvježavajuća kiselost čine ih idealnim izborom za tople ljetne dane ili kao aperitiv.




Na kojoj temperaturi ga poslužujemo?

Dobro ohlađeno, ali ne previše hladno. Idealna temperatura je od 9 do 12 °C. Ako se Rose pije previše hladan, arome se ne mogu u potpunosti osjetiti i propuštate ono najbolje. Ako je previše topao, alkohol dolazi do izražaja i gubi se svježina.


Uz koju hranu se preporučuje?

Rose vina su svestrani pratioci hrani i mogu se upariti s raznim jelima. Njihova lakoća i svježina čine ih odličnim izborom uz lagane salate, plodove mora, bijelo meso i sireve.


Koja vina preporučujete iz vašeg asortimana?

Naše preporuke su vinarije Chichateau, Erdevik, Ščurek i Louis Roederer. Idealan Rose možete pronaći na službenoj stranici Fina Vina ili u svim bolje opremljenim restoranima, vinotekama i shopovima, poput Šamon promet, Vinoteka Mostar, Neco Trade Supply, AKM Shop i King d.o.o.




Sretan Internacionalni dan Rose vina. Cheers!

* * *
Foto: Fina Vina PR


Bonjour

Medo i realističko voće kao desert? Da, i probali smo ih u jednom sarajevskom kafiću.

TEKST: Adelisa Mašić

Medo i realističko voće kao desert? Da, i probali smo ih u jednom sarajevskom kafiću. Medo i realističko voće kao desert? Da, i probali smo ih u jednom sarajevskom kafiću.

Postoje mjesta kojima se rado vraćamo upravo zato što stalno donose nešto novo, a Backyard Sarajevo je jedno od tih.

Kafić koji je od samog otvaranja privukao pažnju svojim prepoznatljivom atmosferom i jasnom estetikom, ali i mjestom gdje se ponuda ne zaustavlja na 'standardnom'.

 



Ovog puta povod za dolazak bili su novi deserti, tačnije realistični kolači koji izgledom podsjećaju na voće, ali iznutra kriju slojevite, precizno balansirane okuse. 


backyard_sarajevo4bonjour_ba

Probali smo pistaciju i mango i upravo je taj momenat vizuelnog iznenađenja ono što vas prvo privuče. Na prvi pogled, desert izgleda gotovo identično pravom plodu: tekstura, boja i oblik su dovedeni do detalja. 

No, tek kada ga prerežete, postaje jasno zašto su ovi kolači postali pravi mali hit. 


backyard_sarajevo12bonjour_ba

backyard_sarajevo7bonjour_ba

Pistacija je kremasta, bogata, ali ne teška, dok mango donosi svježinu i blagu kiselkastu notu koja lijepo balansira slatkoću. Ovo su deserti koji se ne jedu na brzinu, već polako, uz kafu i razgovor.

 



Drugi desert koji smo probali je čokoladni medo: vizuelno razigran, ali okusom vrlo ozbiljan. Riječ je o čokoladnom mousseu preko kojeg se, neposredno prije posluživanja, prelije topla crna čokolada. 


backyard_sarajevo13bonjour_ba

Taj trenutak kada se čokolada razlije preko deserta čini cijelo iskustvo još zanimljivijim, a kombinacija tekstura i intenzivne čokolade čini ga savršenim izborom za one koji vole klasične, ali bogate okuse.


backyard_sarajevo15bonjour_ba

Backyard ovim desertima potvrđuje da nije riječ samo o lijepom prostoru, već o mjestu koje pažljivo gradi svoju ponudu i prati savremene gastro trendove.

 



Ako ste već bili u Backyardu, ovo je dobar razlog za novi dolazak. A ako niste, ovi deserti su sasvim dovoljan povod da ga konačno dodate na svoju listu mjesta koja vrijedi posjetiti u Sarajevu.

Foto: Bonjour


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!