Sve što će biti potrebno ovog ljeta – čaša dobrog Rose vina - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Sve što će biti potrebno ovog ljeta – čaša dobrog Rose vina

Tekst:

Bonjour.ba/PR

GOURMET
28.6.2024.

Rose vina su postala sve popularniji izbor među vinoljupcima širom svijeta. Svojom roskastom bojom, osvježavajućim okusom i širokim rasponom stilova osvaja srca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Svakog zadnjeg petka u 6. mjesecu se obilježava Internacionalni dan Rosea, a tim Fina Vina vam donosi nešto više o ovom vinu.


Iz koje regije nam dolazi Rose?

Prvi zapisi o proizvodnji vina u roskastim nijansama potiču iz starog Egipta, ali su i stari Grci i Rimljani cijenili ovo osvježavajuće piće. U srednjem vijeku su bila popularna širom Europe, a posebno su bila omiljena Provansi, regiji južne Francuske koja je i danas poznata po svom izvrsnom Roseu.

Danas se proizvodi u mnogim dijelovima svijeta. Provansa i dalje ostaje jedna od najuglednijih regija, međutim Italija, Španija, SAD, Portugal, Argentina i Novi Zeland također su postali poznati po izvrsnim Rose vinima. Svaka regija donosi svoj jedinstveni stil i okus, od svježih i voćnih do suhih i mineralnih vina.


Koje su karakteristike i kakav im je okus?

Dolaze u različitim nijansama rozih boja, od svijetle do tamnije i intenzivnije. Okus zavisi o sorti grožđa, regiji i načinu proizvodnje. Rose vina često imaju voćne arome poput jagode, maline, trešnje i citrusa. Njihova svježina, lagano tijelo i osvježavajuća kiselost čine ih idealnim izborom za tople ljetne dane ili kao aperitiv.
Na kojoj temperaturi ga poslužujemo?

Dobro ohlađeno, ali ne previše hladno. Idealna temperatura je od 9 do 12 °C. Ako se Rose pije previše hladan, arome se ne mogu u potpunosti osjetiti i propuštate ono najbolje. Ako je previše topao, alkohol dolazi do izražaja i gubi se svježina.


Uz koju hranu se preporučuje?

Rose vina su svestrani pratioci hrani i mogu se upariti s raznim jelima. Njihova lakoća i svježina čine ih odličnim izborom uz lagane salate, plodove mora, bijelo meso i sireve.


Koja vina preporučujete iz vašeg asortimana?

Naše preporuke su vinarije Chichateau, Erdevik, Ščurek i Louis Roederer. Idealan Rose možete pronaći na službenoj stranici Fina Vina ili u svim bolje opremljenim restoranima, vinotekama i shopovima, poput Šamon promet, Vinoteka Mostar, Neco Trade Supply, AKM Shop i King d.o.o.
Sretan Internacionalni dan Rose vina. Cheers!

* * *
Foto: Fina Vina PR

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno