TEKST: Bonjour.ba/PR

DATUM OBJAVE: 21.6.2024.

Vikend u prvoj polovini juna mjeseca je zaista bio uzbudljiv, a nakon sumiranja utisaka tim Fina vina nam donosi detalje poslije već dobro poznatog proljetnog festivala - Portfolio tasting.


U četvrtak, 06.06.2024. godine, nakon osam godina od premijere dokumentarnog filma “Terra Magica”, Fina Vina d.o.o. sa partnerima u Pozorištu mladih Sarajevo, su sarajevskoj publici imali priliku ponovo prikazati projekciju filma i vratiti je na ekrane.

Prisutni su uživali slušajući i gledajući trud nekolicine ljudi koji su svojom strašću prema vinovoj lozi i zalaganjem vratili na scenu potpuno prirodnu proizvodnju vrhunskih vina, beskompromisno se držeći tradicije i služeći, a ne gospodarenju vinogradima.




Poslije projekcije filma, publici su se obratili zamjenik Ambasadora Republike Slovenije, Zvone Žigon, naš Wine Father, Stojan Ščurek i direktor kompanije Fina Vina d.o.o. i organizator festivala Sarajevo Wine Weekend, Amir Beširević.

Amir nam je otkrio i jednu tajnu, gdje nam je kazao:

“Najbolji Sauvignon dolazi sa Novog Zelanda, Chardonnay iz Francuske, ali najbolja vina dolaze iz Brda.”




Prisutni gosti su nakon filma imali priliku degustirati ponajbolja vina vinarija Ščurek, Movia, Marjan Simčič, Edi Simčič i Zanut.

07.06.2024. godine festival Portfolio tasting otvara vrata za sve ljubitelje vina, koji je održan u Hotelu Bosnia, Kulovića 9.




“Velika čast nam je bila ugostiti vinsku elitu u naš grad te pružiti posjetiocima i gostima nezaboravnu noć, jer ovo je mjesto gdje se susreću ljubitelji vina i gastronomije” – rekli su nam iz kompanije Fina Vina.




Događaj koji definitivno spaja tradiciju, kulturu i luksuzno uživanje u vinu i hranu, pruža posjetiocima nezaboravno iskustvo.

“Naši vinari, dugogodišnji partneri, a prije svega prijatelji, predstavili su svoje vinske etikete koje će ove sezone biti “must have” na tržištu BiH” – tim Fina Vina.

Benvenuti uvijek oduševi publiku sa svojom svježom Malvazijom, a pratila ju je nova linija vina Livio Benvenuti Malvazija i Teran. Garažisti (Chichateau) su predstavili svoje dobro poznate unikatne nazive, boce i etikete i potvrdili da je Pink Punk pankersko vino, a dok je direktno iz “Dinastije” stigao Sauvignon Blake, praćen neodoljivim vinima ChiChardonnay i Fabula Mala.

Sauvignon o kojem je pisao Hugh Johnson je bio tražen kod Edi Simčiča, ali također Chardonnay Fojana iz linije single vineyard, te Duet i Duet Lex koja su opaka kombinacija terroira i strastvenog vinarstva.




Karakter Shiraza vinarije Erdevik prepoznat je kao bogat, raskošan i masivan.

Geržinić je bio tu da posjetioci zaslade sa Muškatom. Marjan Simčič je dokazao da je svjetski, a naš, a must have ovog ljeta je itekako dobro poznati Chardonnay Classic, dok je linija Opoka bila sami vrhunac večeri koja je prepoznata na vinskim kartama BH gastro scene i u svjetskim poznatim restoranima.




Visoka vinska moda je stigla u Sarajevo i očarala neodoljivim pjenušcem koji je otvoren pod vodom. Uvjerili smo se da su Veliko belo i Veliko rdeče vinarije Movia stvarno VELIKA vina. Shvatili smo da volimo Ščureka više od bureka, jer Wine Father je došao naoružan dobrim raspoloženjem, ali i vrhunskim vinima poput Sivog Pinota, te dobro poznate Stare Brajde.

Zanut je oduševio sa svojim neponovljivim Sauvignonom, posebno sa poslasticama Merlot Brjač koji se pije u najpoznatijim Manhattan restoranima i Jamom koja je prošle godine bila nagrađena sa 2 crvene čaše u najjačem vinskom vodiču Italije, Gambero Rosso.




Na festivalu, publika je imala priliku degustirati i vina naših novih prijatelja, vinarija Stina, Bura - Mrgudić i ST.Michael - Eppan koji su predstavili sarajevskoj publici svoja ponajbolja vina.

Degustirala su se visokonagrađivana ekstra djevičanska maslinova ulja Mate Oil i istarski proizvodi od tartufa, a naravno i ostale delicije naših gastro izlagača: Crvena Jabuka gastro market Marindvor, Coloseum Club, Sarajevski kiseljak, Sprind, Mak Zara, Alpino, Đukarić, Franck, a najnoviji aparati iz asortimana Alpeks su se također mogli vidjeti na festival.




Nakon završene oficijelne satnice druženje i slavlje nastavilo se u Coloseum Clubu uz odličnog Igor Simića koji je ovu noć začinio odličnom zabavom.




https://www.youtube.com/watch?v=yto_02kn3C0

 

Djelić atmosfere donosimo kroz fotografije u nastavku


* * *
Foto: Fina Vina


Bonjour

Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm

TEKST: Ada Ćeremida

Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm

Miris medenjaka, toplina cimeta i ona meka blagdanska svjetlost teško je zamisliti prazničnu sezonu bez tog osjećaja doma koji se pojavi čim upalimo prvu adventsku svijeću.

Ove godine, društvene mreže preplavio je jedan poseban trend: adventski vijenac napravljen u potpunosti od medenjaka. Jestiv, dekorativan i tako cozy, ovaj vijenac spaja sve ono što volimo u decembru: DIY, blagdansku kreativnost i mirise koji vraćaju najljepše uspomene.

Upravo takav jedan primjer stigao nam je od Nikoline, kreatorke iza Mart dizajn profila, čiji je mirisni, ručno rađeni vijenac odmah privukao pažnju.

Za sve koji žele unijeti još više topline u svoj dom, donosimo recept koji je Nikolina podijelila sa nama za medenjake i korak-po-korak upute kako pretvoriti jednostavno tijesto u najšarmantniju božićnu dekoraciju koju ćete staviti na sto.
 
 


 

Adventski vijenac od medenjaka: recept i koraci koje može svako pratiti


Potrebni sastojci za tijesto:

  • 150 g maslaca sobne temperature

  • 150 g smeđeg šećera

  • 1 jaje

  • 115 g meda

  • 1 kašičica arome vanilije

  • 400 g glatkog brašna

  • 1 kašičica sode bikarbone

  • 1 kašičica začina za medenjake


Za početak, u većoj posudi pomiješajte glatko brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake kako bi se mirisi ravnomjerno rasporedili kroz cijelo tijesto. U drugoj posudi izmutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodajte jaje i ponovo kratko izmutite. Kada se smjesa poveže, umiješajte med i aromu vanilije. 

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba3

Suhe sastojke potom lagano dodajte u ovu kremastu smjesu i umijesite mekano, pomalo ljepljivo tijesto, baš takvo treba biti, pa nemojte dodavati više brašna. 

Na kraju ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider najmanje dva sata da se lijepo stisne i bude lakše za oblikovanje.

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba4
 

Kako oblikovati adventski vijenac od medenjaka?


Kada se tijesto dovoljno ohladilo, razvaljajte ga na debljinu od oko 3–4 mm, idealno direktno na papiru za pečenje kako biste ga kasnije lakše prebacili. 

Zatim, pomoću okruglog rezača, manjeg tanjira ili bilo kojeg okruglog predmeta, izrežite veliki vanjski krug promjera oko 30 cm, a potom i manji unutarnji krug od približno 10 cm  tako dobijate bazu za svoj jestivi adventski vijenac. 

Od preostalog tijesta izrežite pahuljice, zvjezdice ili kombinaciju oblika koji vam se najviše sviđaju, jer će upravo oni dati volumen i slojevitost gotovom vjencu. Sve dijelove pecite 9–11 minuta na 180°C, dok rubovi ne poprime laganu zlatnu nijansu. 

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba1

Nakon što se ohlade, pripremite glazuru tako što ćete pomiješati šećer u prahu s nekoliko kapi limuna, prilagođavajući gustinu po potrebi. Prebacite glazuru u vrećicu za ukrašavanje i iscrtajte rubove pahuljica i zvjezdica, pa ih ostavite da se potpuno osuše oko pola sata. 

Kada je sve spremno, počnite slagati vijenac: na osnovni krug lijepite pahuljice malom količinom glazure i slažite ih u lagani preklop kako bi izgledale bogato, razigrano i dekorativno. Na kraju dodajte suhe naranče, anis, štapiće cimeta ili čipkaste mašnice za dodatnu teksturu i vintage šarm. 

Postavite četiri male svijeće i vaš cozy, mirisni i potpuno jestivi adventski centerpiece je spreman da ukrasi blagdanski stol.


medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba5

 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba

Foto: @martdizajn


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!