Evo kako je prošao proljetni Sarajevo Wine Weekend festival - Portfolio tasting - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Evo kako je prošao proljetni Sarajevo Wine Weekend festival - Portfolio tasting

Tekst:

Bonjour.ba/PR

GOURMET
21.6.2024.

Vikend u prvoj polovini juna mjeseca je zaista bio uzbudljiv, a nakon sumiranja utisaka tim Fina vina nam donosi detalje poslije već dobro poznatog proljetnog festivala - Portfolio tasting.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U četvrtak, 06.06.2024. godine, nakon osam godina od premijere dokumentarnog filma “Terra Magica”, Fina Vina d.o.o. sa partnerima u Pozorištu mladih Sarajevo, su sarajevskoj publici imali priliku ponovo prikazati projekciju filma i vratiti je na ekrane.

Prisutni su uživali slušajući i gledajući trud nekolicine ljudi koji su svojom strašću prema vinovoj lozi i zalaganjem vratili na scenu potpuno prirodnu proizvodnju vrhunskih vina, beskompromisno se držeći tradicije i služeći, a ne gospodarenju vinogradima.
Poslije projekcije filma, publici su se obratili zamjenik Ambasadora Republike Slovenije, Zvone Žigon, naš Wine Father, Stojan Ščurek i direktor kompanije Fina Vina d.o.o. i organizator festivala Sarajevo Wine Weekend, Amir Beširević.

Amir nam je otkrio i jednu tajnu, gdje nam je kazao:

“Najbolji Sauvignon dolazi sa Novog Zelanda, Chardonnay iz Francuske, ali najbolja vina dolaze iz Brda.”
Prisutni gosti su nakon filma imali priliku degustirati ponajbolja vina vinarija Ščurek, Movia, Marjan Simčič, Edi Simčič i Zanut.

07.06.2024. godine festival Portfolio tasting otvara vrata za sve ljubitelje vina, koji je održan u Hotelu Bosnia, Kulovića 9.
“Velika čast nam je bila ugostiti vinsku elitu u naš grad te pružiti posjetiocima i gostima nezaboravnu noć, jer ovo je mjesto gdje se susreću ljubitelji vina i gastronomije” – rekli su nam iz kompanije Fina Vina.
Događaj koji definitivno spaja tradiciju, kulturu i luksuzno uživanje u vinu i hranu, pruža posjetiocima nezaboravno iskustvo.

“Naši vinari, dugogodišnji partneri, a prije svega prijatelji, predstavili su svoje vinske etikete koje će ove sezone biti “must have” na tržištu BiH” – tim Fina Vina.

Benvenuti uvijek oduševi publiku sa svojom svježom Malvazijom, a pratila ju je nova linija vina Livio Benvenuti Malvazija i Teran. Garažisti (Chichateau) su predstavili svoje dobro poznate unikatne nazive, boce i etikete i potvrdili da je Pink Punk pankersko vino, a dok je direktno iz “Dinastije” stigao Sauvignon Blake, praćen neodoljivim vinima ChiChardonnay i Fabula Mala.

Sauvignon o kojem je pisao Hugh Johnson je bio tražen kod Edi Simčiča, ali također Chardonnay Fojana iz linije single vineyard, te Duet i Duet Lex koja su opaka kombinacija terroira i strastvenog vinarstva.
Karakter Shiraza vinarije Erdevik prepoznat je kao bogat, raskošan i masivan.

Geržinić je bio tu da posjetioci zaslade sa Muškatom. Marjan Simčič je dokazao da je svjetski, a naš, a must have ovog ljeta je itekako dobro poznati Chardonnay Classic, dok je linija Opoka bila sami vrhunac večeri koja je prepoznata na vinskim kartama BH gastro scene i u svjetskim poznatim restoranima.
Visoka vinska moda je stigla u Sarajevo i očarala neodoljivim pjenušcem koji je otvoren pod vodom. Uvjerili smo se da su Veliko belo i Veliko rdeče vinarije Movia stvarno VELIKA vina. Shvatili smo da volimo Ščureka više od bureka, jer Wine Father je došao naoružan dobrim raspoloženjem, ali i vrhunskim vinima poput Sivog Pinota, te dobro poznate Stare Brajde.

Zanut je oduševio sa svojim neponovljivim Sauvignonom, posebno sa poslasticama Merlot Brjač koji se pije u najpoznatijim Manhattan restoranima i Jamom koja je prošle godine bila nagrađena sa 2 crvene čaše u najjačem vinskom vodiču Italije, Gambero Rosso.
Na festivalu, publika je imala priliku degustirati i vina naših novih prijatelja, vinarija Stina, Bura - Mrgudić i ST.Michael - Eppan koji su predstavili sarajevskoj publici svoja ponajbolja vina.

Degustirala su se visokonagrađivana ekstra djevičanska maslinova ulja Mate Oil i istarski proizvodi od tartufa, a naravno i ostale delicije naših gastro izlagača: Crvena Jabuka gastro market Marindvor, Coloseum Club, Sarajevski kiseljak, Sprind, Mak Zara, Alpino, Đukarić, Franck, a najnoviji aparati iz asortimana Alpeks su se također mogli vidjeti na festival.
Nakon završene oficijelne satnice druženje i slavlje nastavilo se u Coloseum Clubu uz odličnog Igor Simića koji je ovu noć začinio odličnom zabavom.
 

Djelić atmosfere donosimo kroz fotografije u nastavku


* * *
Foto: Fina Vina

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno