Otkrivamo kako razlikovati i odabrati idealno pjenušavo vino - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Otkrivamo kako razlikovati i odabrati idealno pjenušavo vino

Tekst:

Bonjour.ba/PR

GOURMET
21.12.2022.

Kroz posljednje dane u godine volimo napraviti presjek svega što se dogodilo tijekom proteklih mjeseci i na poseban način proslaviti uspjehe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Upravo zato bez obzira je li riječ o poslovnim domjencima, obiteljskim zabavama ili nekim drugim svečanim događajima mnogi će ovih dana nazdraviti uz kapljicu vrhunskog pjenušavog vina.

Tako kako bismo se na najbolji način pripremili za navedene događaje, ali i kako bismo riješili nedoumice koje se često provlače među gurmanima kada je riječ o razlici između pjenušca i šampanjca, razgovarali smo s djelatnicima iz kompanije Fina Vina koji su nam podijelili brojne zanimljivosti, ali i savjete koje ćemo rado zabilježiti.


Foto: pexels.com


Koja je uopće razlika između šampanjca i pjenušca?

Fina Vina: Pjenušac, samo njegovo ime je sinonim za luksuz. Bilo da se pije uz dobru hranu ili samostalno, pjenušac je uvijek odlična ideja za sve prilike.
Šampanjci su kao i pjenušci, ali s jednom geografskom razlikom.

Šampanjci dolaze isključivo iz francuske pokrajine Champagne i proizvode se po strogo određenim pravilima i od lokalnih sorti grožđa. Niti jedno pjenušavo vino izvan Champagne regije neće biti istovjetno i ne može nositi taj zaštićeni naziv.

Šampanjac povezujemo sa proslavama, osvajanjem titula, pobjedama, jer se prosto čini kako je on samim pakovanjem do otvaranja i odvezivanja žičanog omota pa preko „malo” straha od prskanja i izlijetanja čepa do oduševljenja nekako privlačnije i egzotičnije od dobrog starog mirnog vina.
U suštini su i šampanjci i pjenušci pjenušava vina koja mogu biti bijela ili rosé.

Temperatura serviranja?

Fina Vina: Bez obzira o kakvim se tipovima pjenušavih vina radi, oni moraju biti dobro ohlađena. Ona koja to nisu samo će u momentu zapjeniti prilikom otvaranja. Savršena temperatura serviranja kreće se između četiri i sedam stepeni Celzijusa, a za kompleksnija od osam do deset.

Kako otvoriti bocu pjenušavog vina?

Fina Vina: Skinite foliju i postavite ruku čvrsto na vrh zatvarača. Svucite ili odvrnite žice koje drže čep, ali ga nemojte skidati. Jednom rukom nastavite da držite čep, dok drugom polako rotirate bocu. Popuštajte polako pritisak na čepu sve dok on ne izađe iz grlića.

Preporuka za dobar pjenušac i šampanjac?

Fina Vina: Da li volite plesati uz neku dobru muziku ili se dobro zabaviti na nekoj zabavi? Onda je Giocato iz vinarije Edi Simčič idealan pjenušac za vas. Sama riječ Giocato znači igrati se, zabavljati se, plesati. Jedan od razloga zbog čega se voli ovaj svijetli, živopisni pjenušavi brut, sa svježom aromom cvijeća i minerala.

Pjenušavo vino Prossecco Treviso pravi je talijanski ljepotan među vinima. Svjež, lagan i svestran pjenušac talijanske vinarije Marsuret je još jedan od naših preporuka za novogodišnje praznike.


Foto: @marsuret_prosecco


12. mjesec i nastupajući praznici ne mogu proći bez dobro poznatog šampanjca Cristal vinarije Louis Roederera. Cristal je šampanjac pravih gurmana, a piće pripada kategoriji elite.


Foto: @louisroederer_

Foto: @louisroederer_


Pristupačnija opcija za dobar šampanjac su Rosé Vintage i Collection 242 koji su također iz vinarije Louis Roederer.


Foto: @louisroederer_

Foto: @louisroederer_


Koji god bio vaš odabir jedno je sigurno, sigurni smo da ćete uživati u svakoj kapljici.
Idealne pjenušce i šampanjce za nastupajuće praznike možete pronaći i naručiti na službenoj stranici Fina Vina ili u svim bolje opremljenim restoranima, vinotekama i shopovima.
Tim Fina Vina vam želi sretne nadolazeće praznike. Cheers to 2023.!

* * * 
Naslovna fotografija: Pexels

Povezani članci

Najpopularniji članci