Održano peto izdanje 'Home of Rebula Exclusive Wine Experience'. Donosimo detalje. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Održano peto izdanje 'Home of Rebula Exclusive Wine Experience'. Donosimo detalje.

Tekst:

Bonjour.ba/PR

GOURMET
29.8.2022.

Ovogodišnje peto izdanje prestižnog Brda - Home of Rebula Exclusive Wine Experience okupilo je vinare iz jedne regije koja se prostire na dvije zemlje - Slovenije (Brda) i Italije (Collio) - sa prekograničnom autohtonom vinskom sortom Rebula. Događaj je ove godine okupio 13 vinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U vinskoj kulturi već prepoznatljiva sorta, rebula, zauzima i posebno mjesto u vinskim kartama najpoznatijih bh. restorana i na stolovima vinoljubaca.
Prije nekoliko dana, u Goriškim Brdima (Slovenija), održao se vinski Masterclass Brda Home of Rebula, a Fina Vina tim donosi detalje o samoj sorti i događaju.

Priča o rebuli počinje još od srednjeg stoljeća. Govori o kulturnom nasljeđu u pogledu uzgoja grožđa te o jednoj regiji, razdvojenoj na dvije države Brda (Slovenija) i Collio (Italija). Idealni prirodni uslovi, bogato, mineralno tlo "opoka" kao i spoj klime Mediterana i Alpa zaslužni su za prepoznatljivost sorte. Upravo zato se barem jedna ili dvije rebule nalaze i na vinskim kartama nekih od najprestižnijih restorana na svijetu. 

Masterclass je započeo uvodnim govorom Caroline Gilby, Master of Wine i Gašpara Čarmana, poznatog slovenačkog vinskog trgovca. Zatim je Marjan Simčič (Simčič Wines) sommelieru i kritičaru Luci Gardiniju (The Wine Killer) dodijelio posebno priznanje za njegov doprinos kada je riječ o međunarodnoj afirmaciji Brda i Rebule. 

"Kušali smo 14 rebula u tri grupe: mlade i svježe rebule, odležale rebule i dugo macerirane rebule. Posebno interesovanje izazvale su Ščurekova Rebula Up i Marjan Simčič Rebula Single Vineyard Opoka Medana Jama, napravljena od loza starih 67 godina. Kako kažu, o ovom vinu ćemo još govoriti. Vrhunac večeri bilo je otvaranje boce Rebule iz 1957. godine, trenutak kada je ovogodišnji Masterclass pružio priliku učesnicima da, vjerovatno jedini put u životu probaju vino starije od njih samih. Sam događaj održao se u već poznatoj Vili Vilpože, gdje je Michelinov chef Tomaž Kavčič o kojem je Bonjour.redakcija već ranije pisala, pripremio lagani ručak za sve prisutne. Uživali smo u prelijepom ambijentu jedne od najljepših renesansnih vila u Sloveniji. Ugođaj u Vili Vilpože je upotpunila i gala večera kojom smo uz pogled na prelijep pejzaž Brda obilježili kraj Masterclassa Rebula. " - otkrili su nam iz Fina Vina tima.

Bh. sommelier i direktor kompanije Fina Vina, Amir Beširević i Vjekoslav Lukić iz Vinoteke Mostar prisustvovali su Masterclassu. Na ovaj način, vinske trendove i važne lekcije donijet će kući kako bi kroz druženja u Sarajevu i Mostaru vinoljupcima mogli prenijeti znanje o vinu. 


* * *
Foto: Fina Vina PR

 

Povezani članci

Najpopularniji članci