Od Alpi do Mediterana: Doživite Goriška Brda uz Fina Vina - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Od Alpi do Mediterana: Doživite Goriška Brda uz Fina Vina

Tekst:

Bonjour.ba/PR

GOURMET
30.4.2024.

„Budi svoj“ jedna je od najstarijih rečenica koja opisuje autentičnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Upravo su mnoge velike ideje nastajale na osnovu spoja ove dvije jake riječi, bez obzira da li se govori o dizajnu jahte, stvaranju bezvremenskih satova, oblikovanju ikonskih automobila ili pak razvijanju jedinstvene gastronomije i kreiranju vrhunskih vina. Tim putem su upravo krenula i Goriška brda.
Ekipa iz Finih Vina je čest gost u brdima, međutim ovaj put su bili na team buildingu sa svojim novim kolegama kako bi im dočarali čudesnu zemlju.


Zašto se Goriška brda smatraju jednom od najjačih regija Slovenije?

Goriška brda nalaze se uz samu granicu s Italijom. Mjesto gdje se spajaju Alpe i Mediteran, klimatski su gotovo stvorena za sjajne uslove za proizvodnju vina. Bogato tlo, dovoljno sunca, padavina, vruća ljeta i blage zime upravo doprinose plodnoj berbi grožđa svake godine.

Osim vina, Brda su poznata i po voćarstvu, a najviše se uzgajaju trešnje, breskve, masline, smokve i svo mediteransko voće.
Koje sorte se ističu u Brdima?

Ponos Goriških brda je Rebula. Autohtona sorta grožđa u čaši je zlatno - žute boje. Goriška Rebula poznata je širom svijeta, a pogodna je ne samo za svježa vina već i za odležavanje. Na Brdima ćete degustirati i domaća i internacionalna vina kao što su Sivi pinot, Tokaj fruliano, Chardonnay, Pinot noir, Merlot i Cabernet Sauvignon.

Vinari već godinama zajednički razvijaju regiju i promoviraju tradiciju vinogradarstva i vinarstva koja ovdje traje još od antičkih vremena. Svaka vinarija i podrum u koji odete će vam ponuditi nešto posebno – bilo da je to iskustvo, vrhunsko vino ili cjelokupni doživljaj. Bez obzira koje vinarije posjetite, u svakoj ćete slušati priče o bogatoj historiji proizvodnje vina ovog kraja, o zajedništvu i razvoju koji u Brdima traju godinama, a kako sami kažu, tek su počeli s cijelom pričom.


Vinarija Movia

Jedna od prvih lokacija na ovoj turi bila je posjeta vinariji Movia, koja na prvu očara svojom terasom i pogledom na vinograde koji sežu prema Italiji.
Vinar Aleš Kristančič, u duši je duši rock – zvijezda, njegova pozornica su Brda, a instrumenti čudesno Veliko Belo i Veliko Rdeče na kojima svira najljepša melodija posvećena vinu. On je Fina Vina tim dočekao zajedno sa svojim sinom Lanom koji im je pokazao čari podruma i vinograda.

Vrhunac samog dolaska u vinariju Movia je bio otvaranje čarobnog pjenušca Puro Rose, koji se otvara ispod vode.
Vinarija Edi Simčič

Iduća posjeta je bila rezervisana za vinariju čija priča o vinima je malo drugačija. Aleks Simčič, sin Edi Simčiča, koji danas vodi vinariju, kako sam kaže, proizvodi vina koja i on želi piti, bez razilaženja različitih okusa.
Imali su priliku odslušati seminar i degustirati različite sorte vina, na primjer, vertikalu vina kroz vrijeme Duet Lexa koja je kombinacija terriora i strastvenog vinarstva.
Vinarija Ščurek

Naredni dan je bio rezervisan i za obilazak vinarije Ščurek, gdje smo bili i smješteni. Vinarija je prije par mjeseci otvorila novu degustacijsku salu i smještajne apartmane. Novi dio vinskog podruma tunelima je povezan sa starim dijelom u kojem smo se posebno oduševili art - notom umjetnika iz Europe koji tradicionalno svake godine dolaze i oslikavaju bačve.
Uz obilazak podruma, degustirali su svježe classic linije 2023 koje uskoro očekujemo na našem tržištu.
Vinarija Marjan Simčič

Svako vino nosi dio karaktera vinara, a Marjan Simčič u svojim vinima ističe čistoću, strast i preciznost. Linija Opoka je posveta svemu što voli u životu.  
Vinarija Zanut

Zadnji dan team buildinga rezervisan je za vinariju Zanut, gdje su im dobrodošlicu poželjeli uz dobro poznati Sauvignon, koji se prema njegovim riječima degustira niti hladan niti na sobnoj temperaturi, nego u rasponu od 10 do 12 stepeni u kojim će vino pokazati svoju punu snagu u okusu, mirisu i boji.
Naravno pored obilazaka vinara, tim nije odolio i posjeti poznatog festival „Brda&Vino“ koji se svake godine, u aprilu, održava u  selu Šmartno, Goriškim brdima.
Uz široku ponudu lokalnih vina, ovaj festival nudi jedinstvenu priliku da degustirate najbolje što regija može ponuditi u području s bogatom kulturnom baštinom.

Manifestacija nije samo gozba za osjetila, već i posveta vinogradarskom kraju, a posebnom lokalnom stanovništvu koje svojom toplinom i ljubaznošću ne ostavlja nikog ravnodušnim.
U dokumentarnom filmu “Terra magica” iz 2015. godine, koju je sarajevska publika imala priliku gledati, goriška priča o vinu ispričana je kroz moćnu “gomilicu” ljudi koji su ovu regiju stavili na vinsku kartu svijeta. Možda je “stavili” slaba riječ, jer danas su Goriška brda poznata vinska regija čija su vina nagrađena brojnim priznanjima.

Za kraj, Fina Vina tim citira nam Stojana Ščureka koji je u filmu kazao slijedeće: “Tvrde da najbolji cabernet dolazi iz Amerike, najbolji sauvignon s Novog Zelanda, najbolji chardonnay iz Australije. Ja tvrdim da najbolja vina dolaze iz Brda.”

Upravo „budi svoj“ spomenut na početku priče, u njihovom slučaju znači stvoriti kvalitetna i prepoznatljiva vina koja odišu terriorom, kreativnošću, perfekcijom, znanjem i jedinstvenim karakterom vinara.

* * *
Foto: PR

Povezani članci

Najpopularniji članci