Ferrero Rocher: ukusne kuglice koje se brzo naprave, a još brže pojedu
Tekst:Ilda Lihić-Isović
GOURMETAko ste ljubitelj Ferrero Rocher kuglica, onda je vrijeme da isprobati sami napravite svoje domaće, posebice što je priprema vrlo jednostavna, a rezultat će vas oduševiti.
Kada smo ugledali novi post @naidaeats znali smo da je to sljedeći recept koji želimo isprobati. Naida kaže da je bolji od originala, a na nama je da se uvjerimo. Recept donosimo u nastavku, a čim pojedete ove #mljac zalogajčiće, inspiraciju za neki novi recept potražite ovdje.
Foto: @naidaeats
Ferrero Rocher by @naidaeats
Sastojci za bazu:
- 30 g zobenih pahuljica
- 60 g datula
- 30 g putera od badema
- 1 kašičica instant espresso kafe
- 2 kašike kakao praha
- 30 g mljevenih lješnjaka
- 2 kašike mlijeka po izboru
- + 14 cijelih lješnjaka
Glazura:
- 70 g tamne čokolade
- 1 kašičica kokosovog ulja
- 50 g nasjeckanih lješnjaka
Priprema:
Sve navedene sastojke za bazu sjedinite uz pomoć štapnog miksera ili u blenderu.
*datule je potrebno natopiti u mlakoj vodi 10-ak minuta (ocijediti prije upotrebe).
Uzmite manju količinu smjese i oblikujte u lopticu, pritisnite između dlanova i ubacite jedan cijeli lješnjak. Ponovo uvaljajte između dlanova i oblikujte lopticu. Kada iskoristite svu smjesu ubacite loptice u zamrzivač.
U međuvremenu pripremite glazuru. Otopite čokoladu sa malo kokosovog ulja i ubacite sitno nožem nasjeckane lješnjake.
Ohlađene loptice umočite u glazuru i redajte na tanjir. Ostavite na sobnoj temperaturi kako bi se glazura stisnula a potom u frižider.
Foto: @naidaeats
Foto: @naidaeats
***
Naslovna fotografija: @naidaeats
Tekst: Ilda Lihić-Isović