TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 8.7.2021.

Ako ste ljubitelj Ferrero Rocher kuglica, onda je vrijeme da isprobati sami napravite svoje domaće, posebice što je priprema vrlo jednostavna, a rezultat će vas oduševiti.

Kada smo ugledali novi post @naidaeats znali smo da je to sljedeći recept koji želimo isprobati. Naida kaže da je bolji od originala, a na nama je da se uvjerimo. Recept donosimo u nastavku, a čim pojedete ove #mljac zalogajčiće, inspiraciju za neki novi recept potražite ovdje.

Foto: @naidaeats

Ferrero Rocher by @naidaeats

Sastojci za bazu:

  • 30 g zobenih pahuljica
  • 60 g datula
  • 30 g putera od badema
  • 1 kašičica instant espresso kafe
  • 2 kašike kakao praha
  • 30 g mljevenih lješnjaka
  • 2 kašike mlijeka po izboru
  • + 14 cijelih lješnjaka

Glazura:

  • 70 g tamne čokolade
  • 1 kašičica kokosovog ulja
  • 50 g nasjeckanih lješnjaka

Priprema:

Sve navedene sastojke za bazu sjedinite uz pomoć štapnog miksera ili u blenderu.

*datule je potrebno natopiti u mlakoj vodi 10-ak minuta (ocijediti prije upotrebe).

Uzmite manju količinu smjese i oblikujte u lopticu, pritisnite između dlanova i ubacite jedan cijeli lješnjak. Ponovo uvaljajte između dlanova i oblikujte lopticu. Kada iskoristite svu smjesu ubacite loptice u zamrzivač.

U međuvremenu pripremite glazuru. Otopite čokoladu sa malo kokosovog ulja i ubacite sitno nožem nasjeckane lješnjake.

Ohlađene loptice umočite u glazuru i redajte na tanjir. Ostavite na sobnoj temperaturi kako bi se glazura stisnula a potom u frižider.

Foto: @naidaeats

Foto: @naidaeats

***

Naslovna fotografija:  @naidaeats
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

TEKST: Adelisa Mašić

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.

Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala. 

 



Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.

 



A kako ga obilježiti?   

Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati. 

 



Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.

 



Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.

 



Potrebno vam je: 

  • 200 g tamne čokolade, 

  • 100 g putera, 

  • 100 g šećera, 2 jaja 

  • 80 g brašna. 

Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.

 



Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.

 

 

Foto: @manon.dbn


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!