TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 13.8.2021.
Dolazak Sarajevo Film Festivala i buđenje festivalske euforije u gradu poseban je doživljaj svake godine.
Ove godine će se na Festivalu, uz ostale sjajne nominirane serije, prikazivati i serija Klan nominirana za nagradu Srce Sarajeva za TV serije u kojoj glavnu ulogu glumi Feđa Štukan.
Feđa Štukan iza sebe broji uloge u filmovima koji su privukli pažnju svjetske filmske publike i kritičara. Neki od njih su: Savršen dan (A Perfect Day), Dijete 44 (Child 44) i film The Command. Regionalnu pozornost u posljednje vrijeme osvojio je svojom ulogom Bubona u seriji Klan zahvaljujući kojoj je nominiran za najboljeg glumca u TV seriji.
Upravo zato smo prve dane Sarajevo Film Festivala iskoristili za razgovor s Feđom. Kroz blic intervju otkrio nam je koja mu je najdraža uspomena sa Sarajevo Film Festivala, podijelio je s nama najveći izazov s kojim se susreo tijekom snimanja serije kao i koja mu je najdraža uloga do sada.
Odgovore otkrijte u nastavku.
Kako biste opisali Sarajevo Film Festival u tri riječi?
Najbolje što imamo.
Omiljena uspomena sa Sarajevo Film Festivala?
2015. otvarao sam SFF. Mojoj kćerki je bio rodjendan tog dana. Svih 3000 ljudi u “metalcu” joj je otpjevalo “happy birthday to you.”
Što trebamo znati o seriji Klan?
Klan je u Srbiji napravio potpuno ludilo. To je ubjedljivo najbolje ocijenjen projekat (u igranoj formi) na IMDb-u(8.2) u kojem sam učestvovao do sad.
Koji je najveći izazov s kojim ste se susreli na setu serije Klan?
Snimao sam u isto vrijeme još jednu seriju u Budimpešti, dešavalo se da završim snimanje u Budimpešti u 1 sat iza ponoći i budem na setu u Beogradu u 7 ujutro.
Najvažnija lekcija koju ste naučili tijekom snimanja serije?
Nikad ne prihvataj ulogu u dva velika projekta u isto vrijeme.
Najzanimljivija anegdota sa snimanja serije?
Ovo mi je uvijek najteže pitanje. Čitav ovaj naš posao je “anegdota”. Mogao bih da napišem knjigu anegdota sa svakog seta.
https://www.youtube.com/watch?v=v9PLnr09uAk
Koja je vama najdraža uloga dosad?
Pozorišna je Rizo iz “Mirna Bosna” u Kamernom teatru. Od filmskih uloga još uvijek Adnan iz “Gori Vatra” i Bubon iz serije Klan.
Gdje svratiti na pauzu (kavu ili ukusan ručak u Sarajevu) za vrijeme trajanja SFF-a?
Restoran Barsa (kod hotela Evropa) i restoran Roma (na Grbavici).
Foto: Almin Zrno
Najbolji (poslovni) savjet koji ste dobili?
“Ne glumi”. (by Bogdan Diklić)
***
Naslovna fotografija: Almin Zrno
Tekst: Bonjour.ba
TEKST: Bonjour.ba/PR
Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.
Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.
Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.
Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.
Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu
Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo.
Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…
Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.
Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist
Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…
Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.
Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”
Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.
Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.
Večera uz vino i šapat rijeke
Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom.
Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira.
U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.
Insider tip
Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.
To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!