#FaliTiDaska? Upoznajte bh.brend Studio 59 iz Sarajeva koji izrađuje unikatne drvene daske i namještaj

INTERIJERI
29.6.2020.

Studio 59 čini par likovnih umjetnica i dizajnerica koje uživaju raditi s željezom, smolom, drvetom te su pokrenule obrt u kojem nastaju unikatne daske za kuhinju zanimljivog kolorita, kao i namještaj od drveta koji unosi rustikalan šarm u svaki prostor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi artikli izrađeni su od različitih vrsta drveta - orah, hrast, trešnja, maslina, abonos...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjedište brenda je u Sarajevu, a sa Almom Selimović koja zajedno s Amrom Bilalović izrađuje ove artikle, razgovarali smo o nastanku brenda, kao i procesu proizvodnje.​

​​​​​​ ***

Tko čini Studio59 tim? Koje su tri karakteristike Studio59 proizvoda?

Studio 59 je womencraftship i čine ga likovne umjetnice i dizajnerice koje kreiraju ručno izrađene, svakodnevne predmete. Pored toga što su naši proizvodi ručno rađeni, oni su također funkcionalni, izdržljivi i nešto što izgleda jako lijepo, a koristi se svaki dan. Svaki predmet koji izađe iz našeg radionice je unikatan i sam po sebi umjetničko djelo.

Možeš li nam pojasniti kompletan proces nastanka jedne daske od skice do konačnog proizvoda? I koliko je vremena potrebno da nastane jedna daska?

Svaka daska je unikatna po svojoj strukturi, odabiru drveta, bojama i dimenzijama. Drvo koje se koristi za daske je lokalno: orah, javor, trešnja, jasen ili bukva. Od nedavno koristimo maslinu iz Istre.
Drvo ručno obrađujemo i u kalupima kombinujemo s tečnom, pigmentiranom epoksi smolom. Nakon šmirglanja se daska polira domaćim voskom i uljem.
Po završetku, kao slika na zidu, daska je spremna da ukrasi kuhinjski prostor ili svečani stol svoje vlasnice/ka. Proces pravljenja daske nije lagan, ali je veoma nagrađujući. Od početka biranja i nabavke drveta do finalnog produkta proces traje oko 3 dana. Skice se ne prave, ali se vodimo konturom i bojom drveta te dizajniramo finalni produkt spontano i u sklopu predodređenih dimenzija.

Kako se odlučujete za to kakav dizajn, tj. koje kombinacije boja će krasiti dasku?

Svaki komad drveta ima svoju nijansu i prirodnu šaru. Svaka umjetnica koristi svoj lični stil i senzibilitet da se poigra s bojama i unese dio sebe u dasku koju stvara. U neku ruku, stvaranje daske je poput minijaturnog eksperimenta, popraćenog oduševljenjem da se daska stvrdne i obradi, kako bi se otkrilo njeno pravo lice.

Kako ste dobili inspiraciju za #FaliTiDaska?

Tokom magistarskih studija likovne umjetnosti u Americi, ja sam došla u dodir s epoksi smolom i mnogim mogućnostima koje pruža. Prije toga sam već radila s metalom, dok sam u Bosni počela raditi sa drvetom jer je drvo ovdje neizbježan resurs. Kada sam prijateljici ispričala ideju da počnem praviti atraktivne daske za rezanje, ona je rekla: 'Eh taman, fali mi jedna daska', i tako se rodila #FaliTiDaska.
Daska se koristi prvenstveno za posluživanje meze, raznih sireva, namaza, voća i orašastih plodova, a samim time okuplja drage ljude i doprinosi kvalitetu življenja i druženja. Tek nakon što se meza pojede, mogu se vidjeti lijepi godovi i boje daske.


Ako provodite puno vremena u kuhinji, zašto da nemate jedan lijep i inspirirajući detalj koji je unikatan, napravljen samo za vas, a još vam služi?
Daska se može koristiti i za rezanje, naravno. Drvo koje koristimo je tvrdo, a rezin je sam po sebi materijal koji je jako durabilan, antibakterijski i lagan za održavanje.
Treba imati na umu da se o dasci treba voditi računa i da ju treba osvježavati svakih par mjeseci. Nipošto se daska ne potapa i ne ostavlja u vodi niti se pere u mašini za suđe.

Koji su sve komadi namještaja dostupni u vašoj radionici?

Pored daski za rezanje i serviranje i podmetača, po narudžbi radimo i zidne satove, lampe i stolove.

Koju vrstu drveta najčešće koristite i zašto baš tu?

Jedna od naših omiljenih vrsta drveta je maslina upravo jer ima bogatu i svaki put iznova inspirativnu strukturu nerva koja se prekrasno da kombinovati s raznim bojama.

Kako i gdje možemo naručiti vaše proizvode?

Narudžbe primamo pozivom na telefonski broj +38763850263, kao i preko našeg Instagram profila. Na Instagramu možete naći slike naših najnovijih proizvoda.
Daske se isto tako mogu kupiti u concept radnji Kutcha na Skenderiji i u galeriji hrane Balkantina, lociranoj u ulici Pehlivanuša 5 u Sarajevu.

INTERIJERI , 29.6.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

BONJOUR.ba

Foto by:

Jasmina Dacić

Podijeli:

Posljednje objavljeno