TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 29.6.2020.
Studio 59 čini par likovnih umjetnica i dizajnerica koje uživaju raditi s željezom, smolom, drvetom te su pokrenule obrt u kojem nastaju unikatne daske za kuhinju zanimljivog kolorita, kao i namještaj od drveta koji unosi rustikalan šarm u svaki prostor.
Svi artikli izrađeni su od različitih vrsta drveta - orah, hrast, trešnja, maslina, abonos...
Sjedište brenda je u Sarajevu, a sa Almom Selimović koja zajedno s Amrom Bilalović izrađuje ove artikle, razgovarali smo o nastanku brenda, kao i procesu proizvodnje.
***
Tko čini Studio59 tim? Koje su tri karakteristike Studio59 proizvoda?
Studio 59 je womencraftship i čine ga likovne umjetnice i dizajnerice koje kreiraju ručno izrađene, svakodnevne predmete. Pored toga što su naši proizvodi ručno rađeni, oni su također funkcionalni, izdržljivi i nešto što izgleda jako lijepo, a koristi se svaki dan. Svaki predmet koji izađe iz našeg radionice je unikatan i sam po sebi umjetničko djelo.
Možeš li nam pojasniti kompletan proces nastanka jedne daske od skice do konačnog proizvoda? I koliko je vremena potrebno da nastane jedna daska?
Svaka daska je unikatna po svojoj strukturi, odabiru drveta, bojama i dimenzijama. Drvo koje se koristi za daske je lokalno: orah, javor, trešnja, jasen ili bukva. Od nedavno koristimo maslinu iz Istre.
Drvo ručno obrađujemo i u kalupima kombinujemo s tečnom, pigmentiranom epoksi smolom. Nakon šmirglanja se daska polira domaćim voskom i uljem.
Po završetku, kao slika na zidu, daska je spremna da ukrasi kuhinjski prostor ili svečani stol svoje vlasnice/ka. Proces pravljenja daske nije lagan, ali je veoma nagrađujući. Od početka biranja i nabavke drveta do finalnog produkta proces traje oko 3 dana. Skice se ne prave, ali se vodimo konturom i bojom drveta te dizajniramo finalni produkt spontano i u sklopu predodređenih dimenzija.
Kako se odlučujete za to kakav dizajn, tj. koje kombinacije boja će krasiti dasku?
Svaki komad drveta ima svoju nijansu i prirodnu šaru. Svaka umjetnica koristi svoj lični stil i senzibilitet da se poigra s bojama i unese dio sebe u dasku koju stvara. U neku ruku, stvaranje daske je poput minijaturnog eksperimenta, popraćenog oduševljenjem da se daska stvrdne i obradi, kako bi se otkrilo njeno pravo lice.
Kako ste dobili inspiraciju za #FaliTiDaska?
Tokom magistarskih studija likovne umjetnosti u Americi, ja sam došla u dodir s epoksi smolom i mnogim mogućnostima koje pruža. Prije toga sam već radila s metalom, dok sam u Bosni počela raditi sa drvetom jer je drvo ovdje neizbježan resurs. Kada sam prijateljici ispričala ideju da počnem praviti atraktivne daske za rezanje, ona je rekla: 'Eh taman, fali mi jedna daska', i tako se rodila #FaliTiDaska.
Daska se koristi prvenstveno za posluživanje meze, raznih sireva, namaza, voća i orašastih plodova, a samim time okuplja drage ljude i doprinosi kvalitetu življenja i druženja. Tek nakon što se meza pojede, mogu se vidjeti lijepi godovi i boje daske.
Ako provodite puno vremena u kuhinji, zašto da nemate jedan lijep i inspirirajući detalj koji je unikatan, napravljen samo za vas, a još vam služi?
Daska se može koristiti i za rezanje, naravno. Drvo koje koristimo je tvrdo, a rezin je sam po sebi materijal koji je jako durabilan, antibakterijski i lagan za održavanje.
Treba imati na umu da se o dasci treba voditi računa i da ju treba osvježavati svakih par mjeseci. Nipošto se daska ne potapa i ne ostavlja u vodi niti se pere u mašini za suđe.
Koji su sve komadi namještaja dostupni u vašoj radionici?
Pored daski za rezanje i serviranje i podmetača, po narudžbi radimo i zidne satove, lampe i stolove.
Koju vrstu drveta najčešće koristite i zašto baš tu?
Jedna od naših omiljenih vrsta drveta je maslina upravo jer ima bogatu i svaki put iznova inspirativnu strukturu nerva koja se prekrasno da kombinovati s raznim bojama.
Kako i gdje možemo naručiti vaše proizvode?
Narudžbe primamo pozivom na telefonski broj +38763850263, kao i preko našeg Instagram profila. Na Instagramu možete naći slike naših najnovijih proizvoda.
Daske se isto tako mogu kupiti u concept radnji Kutcha na Skenderiji i u galeriji hrane Balkantina, lociranoj u ulici Pehlivanuša 5 u Sarajevu.
TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak | FOTO: Studio Soba za Bonjour.ba
U samom srcu Sarajeva, gdje koraci odzvanjaju ritmom grada, smješten je Atelje 71, adresa koju modne entuzijastice već dugo znaju napamet.
Tu, među policama ispunjenim pažljivo biranim komadima, svakodnevnica Irme Saljević Krvavac poprima jedan poseban ton.
Bonjour je zavirio iza kulisa ovog prostora i otkrio šta stoji iza njene kreativnosti, ali i kako sitni rituali poput kockice Dorine u pravom trenutku čine dan ugodnijim.
Jutra nisu uvijek savršena. Neka počnu smireno, uz svjetlo kroz prozor, a neka uz zvuk alarma koji zvoni pet minuta prekasno. Irma ne vjeruje u jedno idealno jutro, ali vjeruje u male rituale koji joj olakšaju početak dana.
Dorina čokolada u torbi je obavezan detalj, neovisno o planu. Nema scenarija koji ne podnosi da se dan započne slatko.
Irma nam je otkrila da njeno idealno jutro počinje tek kada djeca odu u školu, a ona pripremi svoju prvu kafu. Uz novu epizodu omiljenog podcasta i prelistavanje modnih časopisa, dan lagano dobija svoj ritam, onaj koji je vodi ka timu, idejama i poslu koji iskreno voli.
Na putu prema Atelje 71, jednoj od najposebnijih shopping adresa u Sarajevu, Irma kroz ritam grada nosi i ritam svojih misli koje dijeli sa nama. Otkriva male trenutke predaha koje krade u sredini radnog dana.
Kada smo je pitali šta joj daje snagu da započne dan, Irma je bez razmišljanja rekla da je to dobra organizacija. Upravo se taj balans reflektuje u njenom radu, preciznosti u planiranju, ali i kreativnoj slobodi u dizajnu.
Dan u Ateljeu ne počinje na istovjetan način, nekad su to mirna jutra, nekad ubrzane pripreme za nove isporuke, a često i susreti s kupcima koji traže nešto posebno.
Irma nas vodi kroz prostor gdje stoje torbe njenog brenda Freya.
Inspiracija ne dolazi uvijek kada je zovemo, ali Irma nam je priznala da je ono što je najviše pokreće ideja. Kada jednom postavi koncept i podijeli ga sa svojim razvojnim timom, osjeti se energija, onaj prepoznatljiv trenutak kad svi znaju da su na pravom putu.
Irma Krvavac, osnivačica i kreativna direktorica brenda Freya i Emina Smaka, glavna urednica Bonjour.ba
Njeno obrazovanje na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje je završila odsjek za slikarstvo i danas se osjeti u svakom potezu. Njena želja je prenijeti umjetnost u svakodnevni život, u predmete koje ljudi nose, koriste, žive s njima.
Svaka torba nosi trag njenog umjetničkog senzibiliteta, ali i razumijevanja života žena koje ih nose: praktične i posebne, nježne, ali snažne.
Na pitanje o samom početku kreativnog procesa, Irma je rekla da sve kreće kao slaganje puzzli. Okupi sve elemente koji je inspirišu: oblike, boje, funkcionalnost, reference omiljenih dizajnera i zatim ih pretače u vision board. Tek tada, kako kaže, pusti mašti na volju i prepusti se igri baš poput djeteta.
„Ponekad to izgleda kao od trnja do zvijezda,“ kroz smijeh nam je rekla Irma. Sve počinje idejom, a zatim slijedi razrada, izrada šablona, biranje materijala i niz prototipova.
Izrada šablona, kako nam je objasnila, često je najveći izazov u cijelom procesu. Nekada je potrebno više verzija da bi se stiglo do onog modela zbog kojeg „zaigra srce“.
Za Irmu svaki novi dizajn je prilika da se ispriča nova priča, a priče ne nastaju na silu. Potrebni su trenuci mira, predaha, poneki slatki zalogaj, baš kad se misao razbistri.
Zato Dorina kao mali, ali važan dio dana, često bude prisutna u tim behind the scenes trenucima kreativnog procesa.
Poseban odnos s kupcima nešto je što se ne može dizajnirati nego se iskreno gradi. Irma nam je rekla da joj najviše znači rečenica koju često čuje: „Ovo je savršeno, kao da ste je dizajnirali baš za mene.“
Upravo te riječi su potvrda da dizajn ima svoj dom u nečijoj svakodnevici.
Na pitanje kako izgleda njen savršeni trenutak odmora, Irma nije dugo razmišljala. Rekla je da je to potpuni mir, trenutak tišine bez buke i ljudi. Slijedi zagrljaj njene djece i prepričavanje njihovih malih dogodovština onih sitnica koje čine život i koje ne biste mijenjali ni za šta.
Dorina je za… onda kad žuriš započeti svoj dan pa zgrabiš par kockica na izlazu iz stana. Tu je kao predah nakon napornog dana, kao ono nešto slatko u gorkom trenutku.
Može i da bude mali znak pažnje, za velika i mala okupljanja, za minute potpunog mira, za dodatnu dozu veselja u danu.
Sve te situacije čine kockice života koje pamtimo. Neke su smiješne, neke lijepe i zabavne, a neke tužne ili neugodne, ali naše su. Upravo u takvim trenucima Dorina je tu da je podijelimo s dragim ljudima i da svaki događaj pretvori u malo slađe sjećanje.
Dorina je čokolada za svaku priliku, za svaki dan… Ma za uvijek!
Irmin dan nije strogo isplaniran, ali je ispunjen. Dok se kreira, smije, odmara ili planira nešto novo, Dorina je tu kao mali zalogaj koji u običnom trenutku donese slatku dozu inspiracije.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!