TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 29.6.2020.
Studio 59 čini par likovnih umjetnica i dizajnerica koje uživaju raditi s željezom, smolom, drvetom te su pokrenule obrt u kojem nastaju unikatne daske za kuhinju zanimljivog kolorita, kao i namještaj od drveta koji unosi rustikalan šarm u svaki prostor.
Svi artikli izrađeni su od različitih vrsta drveta - orah, hrast, trešnja, maslina, abonos...
Sjedište brenda je u Sarajevu, a sa Almom Selimović koja zajedno s Amrom Bilalović izrađuje ove artikle, razgovarali smo o nastanku brenda, kao i procesu proizvodnje.
***
Tko čini Studio59 tim? Koje su tri karakteristike Studio59 proizvoda?
Studio 59 je womencraftship i čine ga likovne umjetnice i dizajnerice koje kreiraju ručno izrađene, svakodnevne predmete. Pored toga što su naši proizvodi ručno rađeni, oni su također funkcionalni, izdržljivi i nešto što izgleda jako lijepo, a koristi se svaki dan. Svaki predmet koji izađe iz našeg radionice je unikatan i sam po sebi umjetničko djelo.
Možeš li nam pojasniti kompletan proces nastanka jedne daske od skice do konačnog proizvoda? I koliko je vremena potrebno da nastane jedna daska?
Svaka daska je unikatna po svojoj strukturi, odabiru drveta, bojama i dimenzijama. Drvo koje se koristi za daske je lokalno: orah, javor, trešnja, jasen ili bukva. Od nedavno koristimo maslinu iz Istre.
Drvo ručno obrađujemo i u kalupima kombinujemo s tečnom, pigmentiranom epoksi smolom. Nakon šmirglanja se daska polira domaćim voskom i uljem.
Po završetku, kao slika na zidu, daska je spremna da ukrasi kuhinjski prostor ili svečani stol svoje vlasnice/ka. Proces pravljenja daske nije lagan, ali je veoma nagrađujući. Od početka biranja i nabavke drveta do finalnog produkta proces traje oko 3 dana. Skice se ne prave, ali se vodimo konturom i bojom drveta te dizajniramo finalni produkt spontano i u sklopu predodređenih dimenzija.
Kako se odlučujete za to kakav dizajn, tj. koje kombinacije boja će krasiti dasku?
Svaki komad drveta ima svoju nijansu i prirodnu šaru. Svaka umjetnica koristi svoj lični stil i senzibilitet da se poigra s bojama i unese dio sebe u dasku koju stvara. U neku ruku, stvaranje daske je poput minijaturnog eksperimenta, popraćenog oduševljenjem da se daska stvrdne i obradi, kako bi se otkrilo njeno pravo lice.

Kako ste dobili inspiraciju za #FaliTiDaska?
Tokom magistarskih studija likovne umjetnosti u Americi, ja sam došla u dodir s epoksi smolom i mnogim mogućnostima koje pruža. Prije toga sam već radila s metalom, dok sam u Bosni počela raditi sa drvetom jer je drvo ovdje neizbježan resurs. Kada sam prijateljici ispričala ideju da počnem praviti atraktivne daske za rezanje, ona je rekla: 'Eh taman, fali mi jedna daska', i tako se rodila #FaliTiDaska.
Daska se koristi prvenstveno za posluživanje meze, raznih sireva, namaza, voća i orašastih plodova, a samim time okuplja drage ljude i doprinosi kvalitetu življenja i druženja. Tek nakon što se meza pojede, mogu se vidjeti lijepi godovi i boje daske.
Ako provodite puno vremena u kuhinji, zašto da nemate jedan lijep i inspirirajući detalj koji je unikatan, napravljen samo za vas, a još vam služi?
Daska se može koristiti i za rezanje, naravno. Drvo koje koristimo je tvrdo, a rezin je sam po sebi materijal koji je jako durabilan, antibakterijski i lagan za održavanje.
Treba imati na umu da se o dasci treba voditi računa i da ju treba osvježavati svakih par mjeseci. Nipošto se daska ne potapa i ne ostavlja u vodi niti se pere u mašini za suđe.
Koji su sve komadi namještaja dostupni u vašoj radionici?
Pored daski za rezanje i serviranje i podmetača, po narudžbi radimo i zidne satove, lampe i stolove.

Koju vrstu drveta najčešće koristite i zašto baš tu?
Jedna od naših omiljenih vrsta drveta je maslina upravo jer ima bogatu i svaki put iznova inspirativnu strukturu nerva koja se prekrasno da kombinovati s raznim bojama.
Kako i gdje možemo naručiti vaše proizvode?
Narudžbe primamo pozivom na telefonski broj +38763850263, kao i preko našeg Instagram profila. Na Instagramu možete naći slike naših najnovijih proizvoda.
Daske se isto tako mogu kupiti u concept radnji Kutcha na Skenderiji i u galeriji hrane Balkantina, lociranoj u ulici Pehlivanuša 5 u Sarajevu.
TEKST: Ada Ćeremida
Sedmi dan ovog Bonjour Edit rituala dolazi kao mali predah, onaj u kojem ruke rade, a misli se stišavaju.
Ako ste ovih dana bili s nama, već smo zajedno usporili tempo, posložili sitnice po domu i telefonu, pronašli male pauze i vratili pažnju na svakodnevne rituale koji inače prođu neprimijećeno. Sada smo na pola puta i upravo je zato nedjelja savršen trenutak da se malo zadržimo u tom osjećaju.
Danas ne jurimo ništa. Danas radimo nešto rukama.
Praznična sezona je u punom jeku, a ovih dana smo vam već donosili naše omiljene vijence i dekoracije koje se mogu pronaći na budžetu jer znamo da je nekada lakše krenuti od gotove osnove.
Danas idemo korak dalje i pozivamo vas da taj osjećaj prenesete u mali, jednostavan DIY projekat koji možete napraviti bez pritiska, bez perfekcionizma i bez potrebe da sve ispadne “kao s fotografije”.
Današnji zadatak: DIY advent vijenac kao centerpiece
Za današnji zadatak nije vam potrebna posebna oprema ni vještina, a ako ste sa nama riješili situaciju vaših ladica svaštara lako ćete pronaći šta vam treba.
Ideja je da od nekoliko jednostavnih elemenata složite advent vijenac ili svijećnjak za sto koji može stajati kroz cijeli decembar i jednako lijepo funkcionisati i za Božić i za Novu godinu.
Osnova može biti tanjir, plitka zdjela, tacna ili niski svijećnjak. Na nju postavite četiri svijeće, ne moraju biti iste boje ni visine. Oko njih dodajte prirodne elemente: mahovinu, grančice, bobice, eukaliptus, sušeno cvijeće ili zimzeleno lišće.
Ako imate traku ili mašnu, vežite je ležerno oko baze ili oko svijeća, bez simetrije.
Poenta nije u savršenom krugu ni preciznom rasporedu. Poenta je da ukras izgleda mekano, prirodno i malo nesavršeno.
Ovo je centerpiece koji se pali navečer, gasi u tišini i ostaje na stolu i kad nema gostiju. Ukras koji ne sklanjate nakon fotografije, nego ostavljate da živi s vama.
Mali savjet: Ako ste u dilemi da li je “previše” ili “premalo” vjerovatno je taman. Ovaj DIY ne traži dodavanje, nego zaustavljanje na vrijeme.
Znak pažnje za one koji ostaju s nama
Ako želite učestvovati u našem Bonjour Edit giveawayu, podsjećamo da je potrebno samo da popunite kratki forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala. Poklanjamo Bonjour notes i limitirano izdanje Bonjour tote torbe, kao mali znak pažnje svima koji su odlučili da ovih 15 dana posvete sebi.
A ako želite još jedan mali dodatak ovom ritualu, ne zaboravite na free mjesečni kalendar koji možete preuzeti i svaki dan ubaciti jednu fotografiju svog trenutka pauze. Na kraju decembra imat ćete mali vizualni dnevnik, vaš.
Sedmi dan ostavljamo da traje kroz večer. Novi korak čeka nas sutra.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!