TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 7.3.2023.

Možemo reći da je Travnik p(ostao) jedan od gradova koji se ne bi trebao propustiti na listi za posjetu u Bosni i Hercegovini.

 Naime, i prije smo uživali u posjeti Travniku, posebice u posjeti rodne kuće Ive Andrića, ali sad imamo i razlog više.

 


 

Stalna izložbena postavka, književni atelier, restoran i prostor za multimedijalne događaje… toliko mnogo aktivnosti i detalja našlo se na jednoj adresi što nas je inspiriralo da saznamo što više o ovoj lokaciji.

 

 

Za Bonjour.ba su otkrili da: "...je temelj i vizija direktorice Snježane Köpruner ono što je kreiralo sliku i stanje "Rodne kuće Ive Andrića" onakvom kakva je danas. Vjera u potencijal ovog kraja i ljudi koji žive u njemu dovela je prvotno do ulaganja i afirmiranja GS-TMT kao stabilne i perspektivne kompanije,a zatim i oživljavanje kuće Ive Andrića sa kulturnom, uslužnom i ostalom ponudom."

 

"Cilj je da bude poznato kao mjesto kohezije lokalne zajednice, a opet da atraktivnim kulinarskim, zabavnim i kulturno-umjetničkim sadržajem privuće ljude iz cijele BiH i šire."


Saznali smo da osim stalne postave u muzeju, ekipa je stalno u potrazi i za neke manje poznatim i neobičnim atrakcijama za prezentiranje u galeriji, kako bi skrenuli pozornost na kulturnu raznolikost u BiH: "Znali smo imati i razne koncerte (klasična glazba, sevdah) te se trudimo prilagoditi program i događanja ovisno o aktualnoj sezoni i dešavanjima."

 



Na pitanje čime su se vodili pri kreiranju menija u restoranu te koje slano i slatko jelo s menija preporučuju da isprobamo odgovorili su:

"Što se tiče samog restorana,imamo u ponudi lokalnu, kontinentalnu hranu ali i riblje menije. Želimo imati takav izbor gdje svatko može pronaći nešto po volji. Od specijaliteta kuće svakako izdvajamo biftek Nobel (naziv u čast našeg nobelovca Andrića), također i tuna steak, a od deserta i slastica najviše pažnje privlače souffle i apple pie.

 

 

Za utažiti žeđ imamo svježe cijeđene sokove te izvrsna vina, redom u suradnji s lokalnim i vinarijama iz regije. Za kraj, pozdrav čitateljima Bonjoura i otvoreni poziv svima da nas posjetite i uživate u našoj kulturnoj i kulinarskoj ponudi."

 

 


Dekoracija i cjelokupni interijer bazirane su i inspirirani likom i djelom Ive Andrića što predstavlja idealan spoj tradicionalnog i modernog štiha, a vjerujemo da za sve ljubitelje lijepih riječi Ive Andrića, historije, kao i ukusnih gourmet zalogaja ovo je lokacija koju biste trebali posjetiti što prije. 

 

 

 


***
Naslovna fotografija: @exponto.restaurant


Bonjour

Pronašli smo restoran u Splitu koji opravdava svaki pređeni kilometar!

TEKST: Ilda Lihić-Isović

Pronašli smo restoran u Splitu koji opravdava svaki pređeni kilometar! Pronašli smo restoran u Splitu koji opravdava svaki pređeni kilometar!

Na Bonjour.ba uvijek smo u potrazi za autentičnim iskustvima, onim trenucima koji nas podsjećaju da svijet ima toliko toga za ponuditi, a sve što je potrebno da bismo uživali u njima jeste želje za istraživanjem.

 

Bilo da se radi o vožnji do skrivenih kutaka Bosne i Hercegovine ili o jednostavnom planiranju vikenda u Splitu, kad je u pitanju mjesto kao što je Mokosh, nije nam teško upaliti automobil i krenuti na put.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MOKOSH (@mokosh_restoran)


Vožnja od Sarajeva do Splita, uz jadransku obalu, donosi osjećaj slobode, dok sunce polako zalazi iza horizonta, a vi stižete na jedno od najposebnijih mjesta u Dalmaciji. Restoran Mokosh, smješten u predivnoj vili, nudi vam cvjetne vrtove i elegantan interijer koji se odlikuje sofisticiranošću, ali bez pretencioznosti.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MOKOSH (@mokosh_restoran)

 

Inspirisan staroslavenskom boginjom prirode, Mokosh je prostor u kojem se spajaju historija, priroda i moderni dizajn, stvarajući ugodnu atmosferu.

Kad zakoračite u Mokosh, odmah osjećate da je prostor više od običnog restorana. Interijer, koji je osmislila dizajnerica Andrea Yateem pravi simbiozu, kako i oni sami navode "jedinstvenosti secesije s vibrantnim dizajnom 70 - ih"

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MOKOSH (@mokosh_restoran)



Pločice na podu, u nijansama bež i sive, stvaraju elegantan i istovremeno topao dojam dok zidovi obloženi tapetama u pastelnim bojama, ukrašeni su zlatnim okvirima koji naglašavaju sofisticiranost.

 

Foto: @ivana_klaric_



Udobne, tapacirane sofe u toploj nijansi narandžaste pozivaju na opuštanje, a stolice s pletenim naslonima dodaju dašak rustikalnog šarma.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MOKOSH (@mokosh_restoran)



Svaki detalj, od ručki na vratima do lampi iznad stolova, pažljivo je odabran kako bi upotpunio ovu posebnu estetiku.

 

Foto: @mala_rugalica

 

U vrtu, okruženom mediteranskim biljem, možete uživati u mirnom okruženju dok povjetarac donosi miris lavande i soli s mora. Ovdje, u srcu Splita, priroda i dizajn dolaze u savršen sklad, stvarajući prostor gdje je svaki trenutak mrvicu posebniji.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MOKOSH (@mokosh_restoran)

 

Vrt je upotpunjen i prepoznatljivom fontanom što dodatno pridonosti opuštajućem ambijentu. Da li smo pomenuli da mediteransko začinsko bilje koje chef koriste za pripremu jela nalazi se baš u ovom vrtu? Ok, idemo na gourmet!

 

Gourmet dio!

Da, znamo da vas zanima i gourmet ponuda jer Mokosh nije samo restoran za oči, on je istinska gourmet destinacija. Jela koja se ovdje poslužuju, sudeći po Instagram objavama, prava su mala umjetnička djela koja vas vode kroz okuse Dalmacije, ali s modernim dodirom.

 

Foto: @petrabulic

 

Lokalne namirnice, pažljivo birane i pripremljene s  pažnjom, stvaraju okuse zbog kojih svaki zalogaj završavate sa mmm

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MOKOSH (@mokosh_restoran)



"Pristup jelima temelji se na filozofiji “manje je više” – svako jelo je pažljivo osmišljeno kako bi naglasilo okuse sezonskih i lokalnih namirnica." - naveli su na svom Instagram profilu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MOKOSH (@mokosh_restoran)



Za ljubitelje fine hrane i vina, Mokosh nudi i široku selekciju vina koja prate svaki obrok: od laganih bijelih vina koja se savršeno slažu uz morsku hranu, do crnih vina koja naglašavaju dubinu okusa mesnih jela.

Pričajmo malo o francuskom tostu s kremom od pistacija, gazpachu od cvekle, feticama sirovog brancina u pikantnom umaku, tarte flambee... još ste tu?

* * *
Naslovna fotografija: @mokosh_restoran


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!