EPK: Imamo nekoliko fantastičnih razloga zašto posjetiti Novi Sad ove godine - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

EPK: Imamo nekoliko fantastičnih razloga zašto posjetiti Novi Sad ove godine

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

PUTOVANJA
13.5.2022.

Novi Sad, najveći grad Vojvodine i jedan od urbanih centara Srbije, uvijek je bio omiljena destinacija gostiju željnih dobrog provoda, pogotovo u vrijeme popularnog EXITA, ali i opuštenog uživanja u okolnim prirodnim ljepotama Fruške gore te upoznavanja bogate povijesti vezane uz Dunav, jednu od najvažnijih europskih rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: Aleksandar Milutinović

 

U Novom Sadu se živi mirno i bez žurbe. Tako ga treba i upoznati – kroz lagane šetnje po galerijama, muzejima, Petrovaradinu i njegovim tunelima, riječnim plažama i šarmantnim ulicama koje skrivaju ljupke restorane i barove.

Vjerojatno nikada nije bilo više razloga za posjet i upoznavanje svega Novog što grad nudi, nego Sada. Ovom smo igrom riječi pokušali dočarati Novi Sad u 2022. godini, kada je kreativnost i maštovitost gradskih prostora podignuta na višu razinu, i to u sklopu projekta / titule Europske prijestolnice kulture. Novi Sad se time smjestio među rijetke gradove koji nisu u državama članicama Europske unije, a koji su ponijeli laskavu titulu. Uzimajući u obzir specifičan imidž Novog Sada u regiji, ali i u Europi i svijetu, nije bilo veliko iznenađenje kada mu je 2016. godine Europska komisija udijelila veliku čast.

Po čemu je grad tijekom trajanja titule EPK drugačiji nego inače? U nastavku donosimo najveće promjene i novitete u kojima možete uživati tijekom 2022. godine!


Foto: Jelena Ivanović


Kulturne stanice - jedinstveni model za kulturu u ovom dijelu Europe

Tijekom epidemije korona virusa 2020. godine pokrenut je projekt podrške lokalnoj umjetničkoj sceni čije programe je gotovo 200 tisuća ljudi pratilo putem online emitiranja, dok je do kraja godine sve događaje u organizaciji projekta ispratilo oko pola miliona ljudi. Novosađanima je predstavljena i mreža kulturnih stanica, jedinstveni model za kulturu u Novom Sadu, s osam novih i obnovljenih prostora namijenjenih kulturnim sadržajima u svim dijelovima grada. Uz to je pokrenut je i Visit Novi Sad, jedinstvena platforma za kulturu koja donosi nove i stare priče o Novom Sadu, predstavlja lica grada koja morate upoznati i predlaže događaje koje ne smijete propustiti.

 

Foto: Aleksandar MilutinovićNovi prostori za kulturu

Također je pokrenuta obnova, izgradnja i razvoj 40 000 m2 prostora za kulturu u Novom Sadu i okolici. Tako poslje gotovo 300 godina Podgrađe Petrovaradinske tvrđave dobiva novo ruho, u Almaškom je kraju poslije dva stoljeća obnovljena tvornica za bojenje svile, a Novosađanima i njihovim gostima prezentira se i do sada slabo istraženo naslijeđe Velikog Limana, dijela grada u kojem se rodio moderni Novi Sad. Stara industrijska zona koja se nalazila u ovom kraju, ali i plaža Štrand kao jedan od glavnih gradskih toponima, zatim sportski objekti, kao i oni koji su bili namijenjeni alternativnim kulturnim sadržajima, postaju smislena povijesna, kulturna i ambijentalna cjelina koja će zaintrigirati brojne turiste, željne upoznavanja povijesti i sadašnjost grada.


Foto: Aleksandar Milutinović


Za nove mostove

Krilatica projekta Europske prijestolnice kulture – „Za nove mostove“ – temelj je programskog koncepta koji je baziran na vrijednostima koje Novi Sad promovira, pa tako četiri programska mosta (Ljubav, Sloboda, Duga i Nada) obuhvaćaju ukupno osam programskih lukova (Doček, Druga Europa, Budućnost Europe, Heroine, Tvrđava mira, Seobe, Kaleidoskop kulture i Dunavsko more).

Mostovi imaju veliku simboličnu vrijednost za Novi Sad i njegovu burnu povijest, te se mostovima Europske prijestolnice kulture ovog puta povezuju ljudi, prostori, procesi i programi koji čine osnovu pokrenutih pozitivnih promjena u kulturnom identitetu grada.

Ako se odlučite na put u Novi Sad, sve što se događa u trenutku vašeg posjeta možete saznati u kalendaru web stranice Visit Novi Sad. Možda vas upravo nešto iz kalendara motivira na dolazak!

Najbolje od ostalog - TOP mjesta u Novom Sadu koja ne smijete propustiti

  • Gradska kuća impresivno je neorenesansno zdanje s četiri kupole i tornjem na Trgu slobode.
  • Rimokatolička crkva Imena Marijinog, katedrala u neogotičkom stilu, visoka je 73 metra, što je čini najvišom bogomoljom u gradu.


 

Foto: Jelena Ivanović

 

  • Saborna crkva Svetog Đorđa najznačajniji je i najveći pravoslavni hram u Novom Sadu. Unutrašnjost crkve ukrašena je vitrajima, što doprinosi općem dojmu raskoši.
  • Sinagoga je izgrađena je u stilu secesije te predstavlja jednu od četiri sinagoge koje danas postoje u Srbiji.
  • Petrovaradinsku tvrđavu, simbol grada, izgradila je Habzburška monarhija zbog stalne opasnosti od Turaka. Tvrđava ima Gornji i Donji grad. Gornjim gradom dominira Toranj sa satom.

 

Foto: Luka Šarac

 

  • Nacionalni park Fruška gora, nadomak Novog Sada, u sebi spaja duhovnost, vinogorja, termalne vode i izuzetne uvjete za razne aktivnosti u prirodi.
  • Dunavska ulica jedna je od najstarijih ulica u pješačkoj zoni. Veliki broj prolaza krije prodavaonice, suvenirnice, slastičarnice i restorane.Foto: Jelena Ivanović

Foto: Luka Šarac

 

* * *
Naslovna fotografija: V. Veličković

Povezani članci

Najpopularniji članci