Bonjour.ba u posjeti srcu hercegovačkih vinograda i otkrivanju tajni najboljih vina uz Trnjak Fest - Bonjour.ba - bh.lif...

Bonjour.ba u posjeti srcu hercegovačkih vinograda i otkrivanju tajni najboljih vina uz Trnjak Fest

Tekst:

Bonjour.ba

EVENT
20.6.2023.

Sunce, Hercegovina i čaša odličnog vina je jedan od onih "je ne sais quoi" doživljaja za sve ljubitelje pića koji čuva tajne okusa i aroma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moramo priznati da biti turist u Hercegovini na jedan dan je avantura koja doslovice otvori oči za skrivene dragulje u vlastitom dvorištu.
 

Vodopad Kravice
 

Posjeta vodopadu Kravice uvijek je jedinstven doživljaj, ali ovaj put je bio mrvicu posebniji jer je bio savršen scenarij za početak putovanja.

 Vodopadi i kombinacije zvukova pomogli su nam opustiti se i pružili zen mode koji je bio uvertira za odlazak u vinariju Domano i vinariju Nuić. Sama vožnja do vinarija kroz zelene zavoje sa pogledom na vinograde koji se rasprostranjuju sa obje strane ceste pitoreskno su nam davali osjećaj da se nalazimo u Italiji. Po ko zna koji put uvjerili smo se da je i sama Hercegovina poput prekrasnog vina koje otkriva svoje slojeve tek nakon što ga pažljivo desgustirate i uživate u njemu.

 

Posjeta vinariji Domano


U istom zen tonu nastavljamo naše putovanje do vinarije Domano koja je predivno uređena sa novom kušaonom, restoranom, ali i zadivljujućim vinskim podrumom.

 
Ukoliko do sada niste imali priliku posjetiti vinski podrum dopustite da vas uvjerimo da je to putovanje kroz historiju, kulturu i umjetnost i svojevrsna avantura otkrivanja tajne vina koja pruža nezaboravno iskustvo za sva osjetila. Kroz ovo iskustvo u vinariji Domano nas je vodila Josipa Andrijanić, dama koja je bila zaslužna da nas uvede u svijet vina i da priliku da naučimo o umjetnosti stvaranja vina.

 Bez obzira da li smo strastveni ljubitelji vina ili smo tek počinjali istraživati ovaj svijet, putovanje kroz vinski podrum sa Josipom je bilo na vrhuncu gostoprimstva. Posebnost je činilo i uređenje, tačnije kamen kojeg omeđuju mirisne ruže od kojih su neke stare i više od 30 godina.

Važno je spomenuti i da je vlasnica vinarije Josipa Gagro koja je u uređenju implementirala posebnu estitiku pa tako možete u vinogradu kušati vina dok lagano ležite i odmarate. Ukoliko vas već sada nismo uvjerili da je ovo bilo idilično iskustvo, pomenut ćemo da vinarija Domano ima vinograd na otprilike 430m nadmorske visine što im je dalo priliku da proizvedu prvi pjenušac napravljen od 100% autohtone žilavke, Pjenušac Domano koji je ujedno bio i čaša dobrodošlice u vinariju.

 


 

Nepce smo osvježili sa šest različitih sorti vina od kojih smo ipak najviše uživali u Cuvee bijelom vinu, kupaži sorte Žilavne i Savignon Blanc te u Blatina selekciji. Naravno, sve to uz domaće gourmet delicije iz kuhinje.

 Pomenut ćemo samo da su 2017. na DWWA postigli najveći uspjeh u historiji Bosne i Hercegovine kada su dobili dvije platinaste medalje za Žilavku CZ i Blatinu CZ, čime su ta dva vina postala najboljim vinima u regiji istočne i središnje Europe.

Dakle, ovo putovanje kroz vinski podrum je bilo potpuno nezaboravno iskustvo za sva naša osjetila. Dalo nam je priliku da se opustimo, uživamo u prekrasnom ambijentu i otkrijemo tajne vina... zar može bolje dan završiti?

 Posjeta vinariji Nuić
 

Ipak može jer smo nastavili put prema Vinariji Nuić koja je bila inicijator pokretanja Trnjak festivala gdje nas je dočekao vlasnik Josip Nuić.


 


 

Oni su prvi na tržište plasirali sortu Trnjak 2012. godine. Vjerujemo da ste čuli i da ste upoznati sa tim da danas Nuić Trnjak slovi za jednu od najboljih etiketa ove sorte i sa razlogom je tako.

 Bilo da ste ljubitelj/-ica vina koji daje slatkoću nepcu ili ste više za zemljani okus, voćnu eksploziju, začinjene note, cvjetne arome, drvenaste note ili za kompleksne slojeve okusa Vinarija Nuić je prepoznata po tome što se ne libi eksperimentirati s okusima zbog čega intenzivno ulažu u svoj laboratorij koji je jedan od suvremenijih u ovoj regiji.

 


 

Nagrade koje opravdavaju sve rečeno
 

Nerijetko su dobitnici zlatne medalja na Decanteru, a posebno nas je dojmio entuzijazam vlasnika da Trnjak postane sorta zaštićenog porijekla. Također, vinogradi Nuić već dugi niz godina sudjeluju na prestižnim vinarskim natjecanjima poput AWC VIENNA - internacionalno vinsko natjecanje koje se održava u Beču po najvećim standardima u ocjenjivanju, a među zadnjim postignućima su zlatne medalje i 2022. godine za Žilavka Selekcija 2021, Trnjak Premium 2018 i Blatina Vrhunska 2017.

Također, i ovdje smo imali priliku kušati njihova nagrađivana vina s pogledom na vinograd i zanimljive gourmet zalogajčiće, a sigurno ćemo se vratiti u budućnosti kod njih jer upravo rade na izradi velike kušaone koja mnogo obećava.

 Za sve uzvanice nastavak vinskog putovanja bio je sutradan kroz obilazak vinarija po Dalmatinskoj Zagori, a navečer je održana lijepa večer gdje su prisustvovali imenovanju ambasadora Trnjka i službenom otvaranju festivala. Poseban doživljaj je bio posmatrati zvjezdano nebo dok uživamo u aromama jednih od najboljih vina.

U nastavku donosimo fotografije sa Masterclass radionica i dašak atmosfere sa otvorenja Trnjak Festivala.

 

Foto: Trnjak Fest

Foto: Trnjak Fest

Foto: Trnjak Fest

Foto: Trnjak Fest

Foto: Trnjak Fest

Foto: Trnjak Fest

Foto: Trnjak Fest

Foto: Trnjak Fest

Foto: Trnjak Fest

Foto: Trnjak Fest

Foto: Trnjak Fest

Foto: Trnjak Fest

Foto: Trnjak Fest

Foto: Trnjak Fest

Foto: Trnjak Fest***
Foto: Bonjour.ba/Trnjak Fest

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno