TEKST:
DATUM OBJAVE: 17.5.2021.
Kad kažemo domaći sok, prva asocijacija vodi nas na neponovljivi okus i žućkastu boju mirisne zove koja nas vraća u djetinjstvo i osvježenje koje su nam pravile mame i bake.
Sada kada više i nismo tako mali, recepte za sok od bazge ili zove često razmjenjujemo s prijateljicama i pokušavamo pronaći omjer koji najbolje odgovara našem ukusu.
Upravo u ovom proljetnom dijelu godine zovu možete pronaći na livadama i poljima i ubrati njene cvjetove. Stoga, idealno je vrijeme da svoje ukućane i goste obradujete zdravim i ukusnim sokom koji se k tome lako priprema.
Na Instagram profilu @mrvice_zdravlja čija je vlasnica Asja Sirbubalo pronašli smo zanimljiv recept za sok od zove koji donosimo u nastavku.
Sastojci:
Način pripreme:
Cvjetove zove ubrati u punom cvatu, najbolje na mjestima bez puno saobraćaja. Ne prati ih, jer se će time izgubiti najvrjedniji sastojci, nego samo očistiti od bubica. Staviti u veliku teglu zajedno sa 2 limuna izrezana na četvrtine (bez kore, ako nemate organski) i par komadića đumbira. Vodu zagrijati zajedno sa limuntosom i zaslađivačem i ostaviti da se ohladi. Preliti cvjetove zove i ostaviti u frižideru 48 sati uz povremeno miješanje. Procijediti kroz gazu i nasuti u flaše, te čuvati u frižideru.
***
Naslovna fotografija: @mrvice_zdravlja
Tekst: Ana Bošnjak
TEKST: Bonjour.ba - PR
Ako ste u posljednje vrijeme u Sarajevu tražili novo mjesto za ručak koje nudi nešto drugačije, imamo otkriće koje će vam se svidjeti. Smješten tik uz uobičajeni gradski ritam, Urban Caffè Deli uvodi sedmični meni koji izgleda kao idealan izgovor da počastite sebe dobrim obrokom.
Ovaj dodatak gastro scene dolazi kao pravo osvježenje: moderno, promišljeno i dovoljno raznoliko da vas svaki ponedjeljak dočeka novom kombinacijom okusa.



Naime, ovo omiljeno mjesto brojnih ljubitelja dobre hrane i ugodne atmosfere, sada donosi novo gastro iznenađenje, sedmični meni koji svakog ponedjeljka oduševljava svježim kombinacijama okusa. U želji da gostima pruži uvijek nešto novo i zanimljivo, tim kuhara pažljivo kreira ponudu koja uključuje: dnevnu supu, izbor jednog od tri glavna jela, te osvježavajuću salatu ili slatki desert.

Cijeli meni dostupan je po cijeni od 20 KM, a svako jelo je spoj moderne gastronomije, pažljivo odabranih sastojaka i vrhunske prezentacije. Za sladokusce, tu su i dvije nove zvijezde iz kuhinje restorana: Urban čokoladna torta, raskošna i elegantna poslastica za istinske ljubitelje čokolade, te Pistacija torta, koja spaja kremastu teksturu i profinjene orašaste note.

Pored sedmičnog menija, gosti svakodnevno mogu uživati i u bogatoj a la carte ponudi, u kojoj svaki zalogaj nosi pečat kreativnosti i vrhunskog umijeća.
Urban Caffè Deli već je godinama i pouzdan partner u keteringu, idealan za poslovne sastanke, korporativne evente ili privatne proslave – gdje se svaki detalj, od prezentacije do okusa, pažljivo osmišljava kako bi ostavio snažan dojam.

Bilo da dolazite na jutarnju kafu, poslovni ručak ili opušteno druženje, Urban Caffè Deli ostaje omiljena destinacija svih koji znaju cijeniti dobru hranu, prijatnu atmosferu i modernu eleganciju.
Ulica Milana Preloga 12A ( sprat M) hotel Bosmal Arjaan by Rotana.
Za one koji vole planirati unaprijed sedmični meni Urban Caffè Delija objavljuje svakog ponedjeljka na Instagram profilu.
Foto: PR
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!