Domaći kuhari su nam otkrili 5 stvari o kuhanju koje želite da vaše dijete nauči još u ranoj dobi
Tekst:Bonjour.ba, Promotivni članak
GOURMETKako bi mališani već od najmlađih dana stekli vještine uz koje će se lakše nositi s izazovima svakodnevice, važno je da ih već od malih nogu uključimo u naše aktivnosti i kroz primjere pokažemo važne lekcije.
Kada govorimo o zdravim navikama, razgovor o namirnicama, hrani i zajednička priprema jela ključni su kako bi djeca znala što jedemo i koja je benefit povrća, kako izgleda, kako se priprema, koju teksturu, miris i okus ima. Važno je objasniti im odakle dolazi hrana, ali i pokazati da i oni sami mogu postati mali masterchefovi.
To je prepoznala i kompanija Nestlé, koja je u sklopu projekta Zdravo i Svjetskog dana kuhara, organizirala radionicu zdravog kuhanja s dvoje profesionalaca Danirom Šabić i Miranom Karićem, ali i najslađim pomagačima, Amanom i Arjom.
Projekat Zdravo! dio je globalne Nestlé inicijative za zdraviju djecu, koja je samo u 2019. godini obuhvatila 27,2 milijuna djece. U BiH se implementira već 9 godina, u suradnji sa Atletskim Savezom BiH. U fokusu projekta je edukacija djece i roditelja o pravilnoj prehrani i važnosti fizičke aktivnosti.
Danira i Aman
„S obzirom na moderni način života mnogo se više priča o zdravlju i zdravoj ishrani te su djeci dostupne informacije i video materijali iz kojih se može mnogo naučiti i mislim da su više osviješteni nego ranije, samo im trebamo dati poticaj da počnu i da kuhaju. Naravno trebamo ih i edukovati na koji način namirnice dolaze do njih te da moraju cijeniti samu namirnicu. Osviještenost o uzgoju je jako bitna od samog početka, ali mislim da smo na dobrom putu ka tome.“ – otkriva nam Miran na početku našeg razgovora na upit koliko su djeca svjesna važnosti zdrave prehrane i načina uzgoja voća i povrća.
To nas je i potaknulo da u razgovoru s Miranom i Danirom saznamo kako pomoći djeci da stvore zdrave prehrambene navike od najranije dobi.
***
Danira, mnogi misle da kuhanje s klincima znači i dozu nervoze i straha. Iz tvog iskustva, zašto je važno djecu od malih nogu učiti o namirnicama, njihovim teksturama i okusima, ali i pripremi hrane, naravno, u skladu s njihovom dobi?
Da, ovo mišljenje je dosta prisutno kod ljudi, pogotovo strah. Ja sam imala sreću da kroz dugogodišnji rad sa djecom i Montessori edukaciju uvidim koliko su djeca ustvari sposobna od najranije dobi, i šta sve mogu da postignu ako im se da prilika. Kroz školu kuhanja mi nastojimo da promijenimo ovo mišljenje i da naučimo roditelje važnosti uključivanja djecu u svakodnevne aktivnosti, pogotovo kuhanje i rad po kući. Time djeca razvijaju vrlo važne životne vještine, uče o nastanku i porijeklu namirnica što im pomaže da se upoznaju sa istima i tako poboljšavamo šanse da ih ustvari prihvate da jedu.
Mirane, kada je po tebi, najbolje djecu uključiti u kuhanje?
Odgovor na to pitanje ovisi od djeteta do djeteta, u osnovi što prije to bolje. Poenta je učiti djecu od početka na različite vrste voća i povrća te ih navikavati na boravak u kuhinji ,jer na taj način i sebe oslobađate straha da će nešto „pogriješiti“.
Jela koja najmlađi vole najviše pripremati?
Danira: Slatkiše! Slatkiše! Slatkiše! :D Naravno, svi slatkiši koji pravimo su zdravi pa mogu da im ispunim želje i da pustim da uživaju u njima. :D
Miran: Djeca oduvijek najviše vole praviti palačinke i uštipke te kiflice, bar je kod mene takav slučaj. Zato iskoristimo to i nastojmo im ponuditi što kvalitetnije vrijeme, obroke te igru kroz učenje, ali prije svega zabavite se!
Mirane, a što kada djeca naprave neki pogrešan korak u kuhinji poput dodavanje previše začina ili premalo određenog sastojka?
Skoro pa je nemoguće napraviti pogrešan korak u kuhinji. Posebno kada je riječ o učenju, ali treba im jednostavno i polako objasniti u čemu griješe te im primjerom pokazati ispravan način i ohrabriti na novi pokušaj. Sve se može ispraviti, najvažnije je kvalitetno provedeno vrijeme sa djecom, njihova edukacija te aktivnost.
Miran & Arja
Danira, kako djecu već od malih nogu učiti važnosti zero waste filozofije i ne bacanju hrane?
Kroz primjer nas samih. Djeca ponavljaju ono što vide da odrasli rade. :)
Mi na časovima kuhanja uvijek pričamo o ovoj temi, pokušavamo da u receptu iskoristimo sve moguće dijelove voća ili povrća – ako cijedimo svježi sok, od pulpe napravimo energetske kuglice, ako pravimo supu od povrća koristimo i plod i stabljiku, a ako znamo 100% da je voće ili povrće domaće uvijek koristimo koru jer ona ima najviše nutrijenata.
Također obraćamo pažnju i na jela koja se smiju podgrijavati i mogu da se koriste i sutradan i jela koja ne smiju da se podgrijavaju kao što su krompir, riža, tjestenina i ostale namirnice koje sadrže škrob.