TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 10.6.2024.
Domaća majoneza, svojom kremastom teksturom i bogatim okusom, predstavlja vrhunac kulinarske elegancije.
Njena čar leži u jednostavnosti sastojaka i ljubavi koja se ulaže u njen proces stvaranja, a osim toga, u moru komercijalnih opcija, izdvaja se kao autentična poslastica koja osvaja srca svojim karakterističnim ukusom.
U svijetu u kojem mnoštvo ideja dobivamo na društvenim mrežama, a posebno na platformi TikTok, ova tradicionalna poslastica dobiva novi život kroz viralne trendove. Jedan od najnovijih hitova je upravo recept za domaću majonezu koji osvaja pažnju svojom brzinom i jednostavnošću izrade. U samo nekoliko koraka i uz nekoliko osnovnih sastojaka, svako može stvoriti svoju verziju ove omiljene namirnice.
U blender ubacite nekoliko prokuhanih jaja, a zatim dodajte malo vode, maslinovog ulja, octa i soli. Da, to je to – jednostavan put ka savršenoj domaćoj majonezi. Za posebni twist, možete dodati manju žlicu senfa i nekoliko kapljica limuna.
Sve što je potrebno jeste da sastojke dobro izblendate u blenderu. Rezultat je izvanredno kremasta majoneza, savršene teksture, spremna da osvoji nepca svih koji je probaju.
Brzi recept za domaću majonezu
@aliain13 Making mayo quickly and easily. You will need : boiled eggs, olive oil, a little water, salt, wine vinegar and mustard #asmr #asmrsounds #mayo #lifehack ♬ Originalton - Aliain
* * *
Naslovna fotografija: @my.fenland.kitchen
TEKST: Adelisa Mašić
Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.
Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.
Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:
Priprema:
U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so.
Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.
Foto: @lottastichler
Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 
Foto: @meljorino
Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.
Foto: @meljorino
Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije.
Foto: @meljorino
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!