TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 10.6.2024.

Domaća majoneza, svojom kremastom teksturom i bogatim okusom, predstavlja vrhunac kulinarske elegancije.


Njena čar leži u jednostavnosti sastojaka i ljubavi koja se ulaže u njen proces stvaranja, a osim toga, u moru komercijalnih opcija, izdvaja se kao autentična poslastica koja osvaja srca svojim karakterističnim ukusom.

 



U svijetu u kojem mnoštvo ideja dobivamo na društvenim mrežama, a posebno na platformi TikTok, ova tradicionalna poslastica dobiva novi život kroz viralne trendove. Jedan od najnovijih hitova je upravo recept za domaću majonezu koji osvaja pažnju svojom brzinom i jednostavnošću izrade. U samo nekoliko koraka i uz nekoliko osnovnih sastojaka, svako može stvoriti svoju verziju ove omiljene namirnice.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Helen Rennie (@helen.rennie)



U blender ubacite nekoliko prokuhanih jaja, a zatim dodajte malo vode, maslinovog ulja, octa i soli. Da, to je to – jednostavan put ka savršenoj domaćoj majonezi. Za posebni twist, možete dodati manju žlicu senfa i nekoliko kapljica limuna.  

Sve što je potrebno jeste da sastojke dobro izblendate u blenderu. Rezultat je izvanredno kremasta majoneza, savršene teksture, spremna da osvoji nepca svih koji je probaju.


Brzi recept za domaću majonezu

 

@aliain13 Making mayo quickly and easily. You will need : boiled eggs, olive oil, a little water, salt, wine vinegar and mustard #asmr #asmrsounds #mayo #lifehack ♬ Originalton - Aliain

* * *
Naslovna fotografija: @my.fenland.kitchen


Bonjour

Zaboravite kupovne: Donosimo recept za domaće tortilje koje ćete poželiti praviti svaki dan

TEKST: Adelisa Mašić

Zaboravite kupovne: Donosimo recept za domaće tortilje koje ćete poželiti praviti svaki dan Zaboravite kupovne: Donosimo recept za domaće tortilje koje ćete poželiti praviti svaki dan

Kupovne tortilje su praktične, ali domaće imaju onu posebnu teksturu i miris koji ne možeš kupiti.

U samo pola sata, od nekoliko osnovnih sastojaka, možeš napraviti mekane, elastične tortilje koje će svaku večeru pretvoriti u mali gastro ritual.

 



Savršene su uz piletinu, povrće, sir ili samo malo maslaca i začina, jer jednom kad ih napraviš, teško ćeš se vratiti kupovnim.

 



Trebat će ti:

- 1 kg mekog brašna
- 2 vrećice praška za pecivo
- 600 ml tople vode
- 2 dl ulja
- 1 kašika soli

Kako ih pripremiti?

U velikoj zdjeli prosij brašno, dodaj so i prašak za pecivo, a zatim naizmjenično ulijevaj toplu vodu i ulje. Mijesi dok ne dobiješ glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke.


tortilje_domace4bonjour_ba

Foto: @nicolesfoodbowls

Prekrij ga folijom i ostavi da odmori 30 minuta, taman dovoljno da napraviš kafu i upališ omiljenu playlistu.


tortilje_domace2bonjour_ba

Foto: @nicolesfoodbowls

Zatim otkidaj komade od oko 50 g, oblikuj u loptice i tanko razvaljaj. Odmah ih peci na suhoj, zagrijanoj tavi (bez ulja), po minutu-dvije sa svake strane, dok se ne pojave zlatne tačkice.


tortilje_domace5bonjour_ba

Foto: @nicolesfoodbowls

Rezultat? Mekoća koja miriše na domaće i savršeno se savija oko svakog zalogaja.

 



Bonjour savjet: Tortilje možeš zamrznuti, a kasnije ih samo kratko podgrijati na tavi. Ostaju iste kao svježe, možda čak i bolje.

 



Iako su gotove varijante praktične, ništa ne može zamijeniti miris toplog tijesta i osjećaj da si sve napravila samam uz samo nekoliko sastojaka i malo dobre volje.

Foto: @jakjalubiejesc


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!