Bonjour.expert: Doktor Adnan Zećo odgovara na vaša pitanja o operaciji grudi i nosa - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Bonjour.expert: Doktor Adnan Zećo odgovara na vaša pitanja o operaciji grudi i nosa

Tekst:

Arijana Bošnjak

ZDRAVLJE I NJEGA
27.5.2024.

Tabui i predrasude su još uvijek nerijetko sastavni dio naše svakodnevice, stoga smo odlučili da ćemo rado biti oni koji imaju ključnu ulogu u razbijanju istih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Kroz otvorene i iskrene razgovore sa stručnjacima iz različitih područja, Bonjour.ba nastavlja otvarati vrata ka boljem razumijevanju i prihvaćanju tema o kojima se tiho šapuće, koje su često zanemarene ili pogrešno shvaćene.

U svojoj misiji da educiramo i informiramo, kreirali smo seriju članaka – Bonjour.expert, gdje vam donosimo intervjue s profesionalcima iz različitih sfera, omogućavajući im da podijele svoje znanje, iskustva i savjete. Jedan od takvih stručnjaka s kojim smo imali priliku razgovarati je doktor Adnan Zećo, specijalista rekonstruktivne, plastične i estetske kirurgije.

 Doktor Adnan Zećo je dugogodišnji član tima "Naša mala klinika" u Sarajevu, a njegova stručnost i posvećenost radu čine ga jednim od najcjenjenijih doktora u području estetskih operacija u BiH. Kroz razgovor s njim, dotaknuli smo se mnogih bitnih tema koje su važne za sve one koji razmišljaju o estetskim operacijama, s posebnim fokusom na operaciju grudi.


Doktor Adnan Zećo, specijalista rekonstruktivne, plastične i estetske kirurgijeAko se i sami želite podvrgnuti operaciji grudi, ali se u glavi pojavilo mnoštvo pitanja, vjerujemo da smo na ona najvažnija odgovorili upravo kroz ovaj razgovor.


Doktor Adnan Zećo i Emina Smaka, glavna urednica Bonjour.baOd toga što većina pacijenata radi prije zahvata, a možda ne bi trebalo ili što je važno znati prilikom prve konzultacije s kirurgom, do toga kako odabrati pravi implantat i veličinu koja odgovara vašoj građi tijela… doktor Adnan donosi iskrene savjete koji će vam zasigurno pomoći da umirite um i napravite prave korake prije, tijekom i nakon operacije.

Kroz razgovor, kada smo se dotaknuli teme implantata, zaključili smo da je važno prenijeti vam da Mentor implantati koje koriste, pacijentima nude najopširniju garanciju na tržištu. Garancija je automatska i nije potrebno učlanjivanje od strane kirurga ili pacijentice.

Osim toga, u slučaju rupture, imate pravo na doživotnu i besplatnu zamjenu, a besplatna je i u slučaju kapsularne kontrakture (Baker III/IV), dvostruke kapsule i kasnog seroma u trajanju od 10 godina nakon operacije. Pacijentice na zahtjev kirurga mogu dobiti i besplatni kontralateralni implantat.
Kada govorimo o postoperativnoj njezi, također smo saznali 4 osnovna koraka kada je u pitanju tretman ožiljaka nakon povrede i svake kirurške intervencije, a to su UV zaštita, kompresija, silikonska terapija i hidratacija.

Uz ta 4 koraka, ubrzava se proces zarastanja ožiljka i sprječava nastanak keloida ili hipertrofičnih ožiljaka, a posebno je važno precizno pridržavanje smjernica i kod pacijenata koji su imali keloide ili hipertrofične ožiljke, kako se isti ne bi ponovno pojavili.

Amoena BH je distributer holandske kompanije BAP medical koja je specijalizirana za tretman ožiljaka i opekotina, stoga preporučujemo da nakon operacije istražite čitav portfolio potreban za uspješan tretman ožiljaka, na adresi Koševo 9, u Sarajevu te u partnerskim apotekama širom BiH.

Nerijetko se i žene nakon mastektomije odlučuju na rekonstrukciju grudi, stoga doktor Adnan Zećo kroz intervju otkriva i kada je najbolje vrijeme za takav zahvat. Također, kroz odgovore na pitanja koja su postavili sami čitatelji, dotaknuli smo se razgovora o rinoplastici. Je li preporučljivo raditi operaciju nosa onda kada planirate trudnoću i koliko je uopće potrebno da se otok od takve operacije u potpunosti povuče? Traje li to jedan tjedan ili jednu godinu?
U videu ćete otkriti sve te detalje, ali i bolje upoznati doktora Adnana Zeću kroz nekoliko brzih pitanja o njemu.

Kroz ovakve razgovore, Bonjour.ba ne samo da pruža vrijedne informacije, već i humanizira stručnjake, čineći ih pristupačnijima i razumljivijima široj javnosti te donosi nove perspektive prema različitim temama.

* * *
Foto i video: Elvir Pandžić

Povezani članci

Najpopularniji članci