TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 19.1.2012.

Uđite u kuhinju ovog umjetnika cipela.  

Potvrdu da je Manolo Blahnik odličan dizajner cipela smo već dobili. I dok svaka njegova cipela predstavlja pravo malo umjetničko djelo, poznati dizajner nam je odlučio dokazati da mu nisu strane niti druge umjetnosti.

Iako mnogi smatraju da je kuhanje ipak ženska jača strana, Manolo je pokazao da i on ima par kulinarski asova u rukavu i podijelio recept za svoj omiljeni desert - Španjolski nugat.

Dakle, dragi naši, papir i kuhaču u ruke i počnite s pravljenjem španjolskog nugata.
Priprema je gotova dok kažete kolač.

Sastojci:
400 gr meda
300gr miješanog sušenog voća - sitno nasjeckanog
200 gr badema -prženog, oljuštenog i sitno nasjeckanog
200 gr oraha - oljuštenog i sitno nasjeckanog
200 gr kikirikija – oljuštenog

Priprema:
Ubacite orašaste plodove i  voće u električni mikser i dobro usitnite. Dodajte med i dobro izmiješajte smjesu. Nakon toga smjesu prespite u veću pravokutnu zdjelu pomoću žlice, prekrijte aluminijskom folijom i stavite nešto teško na vrh. Držite na hladnom mjestu 24-48 sati. Nakon što se smjesa dovoljno stisnula, izrežite na male komadiće i poslužite.

D.P.

***
Foto: manoloblahnik.com
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Septembar miriše na ajvar: Mini recept za domaću verziju koju možete pripremiti u stanu

TEKST: Adelisa Mašić

Septembar miriše na ajvar: Mini recept za domaću verziju koju možete pripremiti u stanu Septembar miriše na ajvar: Mini recept za domaću verziju koju možete pripremiti u stanu

Septembar donosi pune tezge crvenih paprika, a s njima i podsjetnik da je stiglo pravo vrijeme za ajvar. Pečene paprike šire aromu koja nas odmah podsjeti na jesen i njene jednostavne radosti.

Osim što nas veže za tradiciju i priziva cozy atmosferu, ajvar je i iznenađujuće zdrav: bogat je vitaminom C, vlaknima i antioksidansima, pa je jednako dobar saveznik imunitetu kao i užitak za nepca.

 



Ako volite domaći ajvar i želite se okušati u njegovoj pripremi, donosimo recept koji se može napraviti i u stanu, dovoljno da osjetite jesenske mirise u svom domu.

 



Za recept će vam trebati:

  • 6 crvenih paprika
  • 1 patlidžan
  • 1 češanj bijelog luka
  • maslinovo ulje
  • so i biber

     



Priprema:  

Paprike i patlidžan ispecite u rerni dok ne omekšaju i kožica ne potamni. Ostavite ih kratko u vrećnoj kesi ili poklopljenoj posudi da se lakše ogule, zatim skinite koru i očistite sjemenke. 


bonjour_ba01ajvar

Foto: @homemadeinastoria

Povrće izmiksajte u blenderu ili isjeckajte nožem, u zavisnosti od toga volite li glatku ili rustikalnu teksturu. Dodajte maslinovo ulje, sitno sjeckani bijeli luk, so i biber, pa sve zajedno kratko prodinstajte u tavi dok se smjesa ne sjedini i dobije gustinu ajvara.


bonjour_ba02ajvar

Foto: @homemadeinastoria

Vruć ajvar sipajte u manju staklenku i dobro zatvorite. Ostavite da odstoji barem jedan dan kako bi se ukusi sjedinili, a zatim čuvajte u frižideru i trošite u narednim sedmicama.

 



Rezultat je teglica mirisnog ajvara, savršena uz pecivo, sireve ili kao dodatak toplim jelima koja u sebi čuva sve ono zbog čega volimo septembar.

Foto: @sannevloet


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!