TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 29.4.2020.

U vrijeme toplih (pro)ljetnih dana, koža usana sklonija je pucanju, suhoći i zahtjeva dodatnu hidrataciju i njegu.

Mnogim damama pilinzi su postali SOS beauty odabir i saveznici koji nose brojne benefite za kožu.

Korištenjem hranjivih pilinga dva ili tri puta tjedno dajete im zdravi boost koji rezultira mekim i glatkim usnama

Prateći preporuke beauty entuzijastica koje su ove formulacije već dodale u svoju rutinu, u nastavku vam donosimo DIY recepte pilinga za usne koji će postati dijelom vaših beauty rituala i basic artikal u vašem kozmetičkom arsenalu. Pomoći će skloniti odumrle stanice s kože usana, ali i dodatno ju nahraniti kroz prirodne sastojke poput bademovog i kokosovog ulja te meda.

PILING SA ŠEĆEROM I MASLINOVIM ULJEM

SASTOJCI: 

  • Pola žličice soli
  • Dvije žličice šećera
  • Jedna žličica maslinovog ulja
  • Jedna žličica vazelina
  • Jedna žličica balzama za usne
  • Prazna posudica

PRIPREMA: 

Pomiješajte maslinovo ulje, vazelin i balzam za usne dok ne dobijete povezanu smjesu. Postepeno dodajte sol i šećer. Nastavite dodavati žličice šećera dok smjesa ne dobije zrnastu konzistenciju. Piling nježno nanesite na usne i držite ga nekoliko minuta, a potom isperite.

PILING S MEDOM I ŠEĆEROM

SASTOJCI:

  • 2 žlice meda
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 2 kapljice ekstrakta vanilije

PRIPREMA: 

Pomiješajte sastojke i dobivenu smjesu nanesite na usne. Nježnim, kružnim pokretima ruke prelazite preko usana do tri minute, a zatim isperite piling s usana toplom vodom. Ovaj beauty ritual ponavljajte do dva puta tjedno. 

PILING S KOKOSOVIM ULJEM I JAGODAMA

SASTOJCI:

  • 60 ml kokosovog ulja
  • 20 ml bademovog ulja
  • 30 g sušenih, mljevenih jagoda
  • 130 g granuliranog šećera
  • Jedna i po žlica ekstrakta jagode (po želji)

PRIPREMA: 

Smrznute sušene jagode sameljite dok ne postanu praškaste.
U posudu promiješajte kokosovo i bademovo ulje, a u zasebnoj posudi promiješajte šećer i jagode u prahu. Lagano umiješajte šećernu smjesu u smjesu ulja. Ako želite možete dodati nekoliko kapi ekstrakta jagode za jači miris. Piling nanesite na usne i nježno masirajte kružnim pokretima, a zatim isperite vodom.

FOTO: unsplash.com, byrdie.com


Bonjour

Orah: 3 neodoljiva recepta za kolače i torte koje morate probati

TEKST: Nevena Divčić | FOTO:

Orah: 3 neodoljiva recepta za kolače i torte koje morate probati Orah: 3 neodoljiva recepta za kolače i torte koje morate probati


Pogledajte razgovor s Alisom Čajić 


https://www.youtube.com/watch?v=Kq04bpjU78s


Orah je jedan od najpopularnijih sastojaka u kolačima i tortama.

Njegova bogata, orašasta aroma savršeno se slaže s čokoladom, medom i vanilom, a ujedno pruža i brojne zdravstvene benefite. U nastavku donosimo tri fantastična recepta koja će vas osvojiti, od brzog kolača s orasima i medom, preko klasične orah torte bez brašna, pa sve do mekanog rolata s orasima i čokoladom.




Bez obzira da li ste profesionalni kuhar ili entuzijastični domaći kuhar, otkrivanje novih kombinacija s orasima pruža priliku da se svaki put iznenadite novim ukusom i aromom.


Orah u kolačima 

Orah nije samo ukusan dodatak poslasticama, već i prava nutritivna bomba. Bogat je omega-3 masnim kiselinama, antioksidansima i vitaminima koji blagotvorno utiču na zdravlje srca, mozga i kože. Pored toga, njegova hrskava tekstura i pun ukus čine svaki kolač još primamljivijim. 




Kada se radi o pripremi kolača, torti i peciva, orasi se pokazuju kao izvanredan sastojak koji ne samo da obogaćuje ukus, već i teksturu svake poslastice. Kombinovanjem oraha s medom, čokoladom ili voćem, postiže se savršena ravnoteža između slatkoće i bogatog orašastog okusa.

Na primjer, u sočnom kolaču s orasima i medom, prirodna slatkoća meda lijepo se dopunjuje s intenzivnim ukusom oraha, stvarajući desert koji nije samo ukusan, već i zdrav. Takve kombinacije nisu slučajne, one se temelje na tradiciji i naučnim istraživanjima koja potvrđuju da prirodni sastojci mogu dodatno obogatiti nutritivnu vrijednost jela.





Sočni kolač s orasima i medom 

Ovaj jednostavan kolač spaja slatkoću meda i orahe u savršeno mekan desert. Idealan je za brzu pripremu kada želite nešto ukusno uz kafu ili čaj.

Sastojci

  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • 150 g mljevenih oraha
  • 100 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 100 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 2 kašike meda
  • Prstohvat soli

     




Priprema 

Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta. Dodajte mlijeko, ulje i med, pa dobro promiješajte. U drugoj posudi pomiješajte orahe, brašno, prašak za pecivo i so. Spojite obje smjese i lagano promiješajte. Sipajte u pleh i pecite na 180°C oko 30 minuta. Ohladite i po želji prelijte medom ili čokoladnim prelivom.




Klasična orah torta (bez brašna) 

Ova bogata i kremasta torta je savršena za posebne prilike. Bez brašna je, što je čini odličnim izborom za one koji žele laganiju verziju deserta.

Sastojci 

Za koru:

  • 6 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 g mljevenih oraha
  • 1 kašika kakaa
  • 1 kašičica praška za pecivo

Za fil:

  • 300 ml slatke pavlake
  • 100 g tamne čokolade

     




Priprema

Umutite žumanca sa šećerom dok ne postanu svijetla i kremasta. Dodajte orahe, kakao i prašak za pecivo. Umutite bjelanca u čvrst snijeg i lagano ih umješajte u smjesu. Sipajte smjesu u kalup i pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 35 minuta. Kada se ohladi, presijecite koru na pola. Za fil zagrijte pavlaku i dodajte čokoladu, miješajte dok se ne otopi. Namažite fil između kora i preko torte, pa ostavite u frižideru da se stegne.




Brzi rolat s orasima i čokoladom 

Ako volite rolade, ovaj recept će vas oduševiti. Mekana korica i bogat čokoladni fil s orasima čine ga savršenim desertom za svaku priliku.

Sastojci 

Za koru:

  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 80 g brašna
  • 50 g mljevenih oraha
  • 1 kašičica praška za pecivo

Za fil:

  • 200 g čokolade
  • 100 ml slatke pavlake
  • 50 g sjeckanih oraha



 

Priprema

Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta. Dodajte brašno, orahe i prašak za pecivo. Sipajte na pleh obložen papirom i pecite 10-12 minuta na 180°C. Pečenu koru prebacite na vlažnu krpu i urolajte dok je još topla. Za fil, zagrijte pavlaku i otopite čokoladu u njoj, dodajte orahe. Premažite koru, urolajte i stavite u frižider da se stegne.





Savjeti za savršene kolače s orasima 

Ako želite da vaši kolači budu ukusni i sočni, pratite ove savjete: Koristite sveže orahe – stari orasi mogu biti gorki. Nemojte ih prepeći – orasi su već puni ulja i lako izgube vlagu. Kombinujte ih s čokoladom, vanilom ili cimetom – ovi ukusi se savršeno slažu. Čuvajte orahe u zamrzivaču – tako će ostati sveži duže vrijeme.




Zaključak 

Orah je svestrani sastojak koji može obogatiti razne kolače, torte i peciva. Bilo da pravite jednostavan kolač s orasima i medom, raskošnu orah tortu bez brašna ili brzinski rolat s čokoladom i orasima, ovi recepti će sigurno zadovoljiti vaša nepca. 




Pored pomenutog orasi imaju i značajan kulturni i historijski značaj. U mnogim kulturama, orasi su simbolizirali bogatstvo i blagostanje, a njihova upotreba u tradicionalnim receptima prenosila se s generacije na generaciju. Danas, u modernoj kuhinji, orasi se koriste u raznim inovativnim receptima, gdje se spajaju sa savremenim sastojcima i tehnikama pripreme kako bi se stvorile poslastice koje zadovoljavaju najzahtjevnije ukuse.




Bilo da se radi o klasičnoj torti bez brašna ili modernom rolat desertu, orasi dodaju posebnu notu koja čini svako jelo jedinstvenim. Koji od ovih recepata ćete prvo isprobati?

* * *
Foto: Pexels.com

FOTO: ime i prezime


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!