TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 29.11.2016.
Svi oni koji žele imati lijepu liniju, no ujedno se i zdravo hraniti vjerojatno već znaju sve o pozitivnim svojstvima surutke. Za one koji ne znaju, surutka je namirnica iz grupe mliječnih proizvoda koja je zahvaljujući svom sastavu iznimno zdrava i nalazi se visoko na nutritivnoj ljestvici poželjnih namirnica za tijelo. Surutka je veoma bogata mineralima kao što su magnezij, cink, natrij i fosf
Svi oni koji žele imati lijepu liniju, no ujedno se i zdravo hraniti vjerojatno već znaju sve o pozitivnim svojstvima surutke. Za one koji ne znaju, surutka je namirnica iz grupe mliječnih proizvoda koja je zahvaljujući svom sastavu iznimno zdrava i nalazi se visoko na nutritivnoj ljestvici poželjnih namirnica za tijelo. Surutka je veoma bogata mineralima kao što su magnezij, cink, natrij i fosfor, a osim minerala sadrži i vrstu proteina koji su odgovorni za sprječavanje i liječenje depresije, zatim za eliminiranje upalnih procesa u tijelu te za održavanje ravnoteže crijevne flore. Osim toga surutka ima svojstvo da nakon što ju unesete u organizam, ona potječe lučenje serotonina, hormona koji je odgovoran za osjećaj sreće i zadovoljstva.
Zahvaljujući Meggle ProVie napitku, sada surutku možete uvijek konzumirati, a Meggle se pobrinuo i da dolazi u dva omiljena okusa: okus jagode i brusnice te okus naranče i markauje. Zahvaljujući surutki u ProVie napitku, on postaje prirodni izvor vitamina i antioksidansa te ublažava osjećaj gladi.
Mi smo inspirirani ovim svojstvima napravili dva ukusna smoothie doručka u kojima možete uživati doma, ali i ponijeti ih na posao za zdravi doručak to-go.
MEGGLE ZDRAVI DORUČAK
SA OKUSOM JAGODE I BRUSNICE
MEGGLE ZDRAVI DORUČAK
SA OKUSOM NARANČE I MARAKUJE
MEGGLE & BONJOUR.ba te daruju ProVie zalihama
za skoro cijeli mjesec, uz ProVie čarape!
Da biste se i sami okušali u pripremi Meggle zdravog doručka, najkreativniju osobu među našim čitateljima nagrađujemo s 24 pakiranja Meggle ProVie napitka kojeg na adresu dobitnice dostavljamo uz dva para ProVie čarapa.
Da biste sudjelovali u nagradnoj igri, dovoljno je da napravite fotografiju svog jela spravljenog s Meggle proizvodima i postavite ju na svoj Instagram. Uz to dodajte i hastagove #megglebih, #gastroizazov te tagirajte Meggle BiH i BONJOUR.ba profil kako bismo pronašli vašu fotografiju i onu najkreativniju darujemo nagradama. Igramo se do 10.12.2016. u 12:00h kada na BONJOUR.ba Instagramu objavimo ime dobitnika. Sretno!
TEKST: Bonjour.ba
Koliko puta ste se danas zapitali „šta da skuham“? Upravo taj trenutak bez ideje često je najstresniji dio dana, ali Miran Karić ima rješenje koje spašava.
Na kulinarskoj radionici uz Vegetu i Bonjour.ba pokazao je da jedno jelo može biti istovremeno brzo, neočekivano i strašno dobro. Dovoljno je malo mašte i pravi začin, a gosti su se uvjerili da i najneobičniji spoj može postati hit na stolu.
Jednostavno kuhanje, bez komplikacija
Miran nas je još jednom podsjetio da kuhanje ne mora biti proces koji traje satima. U svega nekoliko poteza, nasjeckati, ubaciti, začiniti, nastalo je jelo koje izgleda kao iz restorana, a ono što nas je najviše oduševilo jeste balans okusa: slano, sočno i slatko u jednom zalogaju. To je trenutak u kojem shvatite da i vi možete pokazati svoje najbolje, čak i kad nemate puno vremena.
Pitanja koja smo morali postaviti
Iako je fokus bio na receptu, nismo mogli odoljeti, a da Miranu ne postavimo nekoliko brzih pitanja. Kad smo ga pitali kojim jelom bi se opisao, rekao je: „Burger. Jednostavno, a komplikovano. I svaki sastojak ga mijenja u potpunosti. "
Na naše pitanje bira li radije slatko ili slano, bez razmišljanja je izdvojio svoj favorit, a otkrio nam je i da mu je Vegeta Smoked najčešći saveznik u kuhinji.
Za one koji nisu ljubitelji suhih šljiva, otkrio je i malu tajnu da je brokula uvijek dobra opcija: “lijepo zaokruži šta god da koristite kao bazu. Daju sličan kontrast i jednako dobro funkcionišu.” A ako vam se desi da prekuhate rižu ili nudle? Pogledajte u nastavku.
Dakle, ako vam treba jelo koje ne traži puno vremena, evo recepta koji možete skuhati i dok se sto postavlja.
Recept: Vegeta wok s piletinom i suhim šljivama
Sastojci:
200 g piletine
100 g mrkve
1 glavica ljubičastog luka
150 g suhih šljiva
150 g basmati riže ili nudli (po želji)
2 kašike ulja (susamovo, kikirikijevo ili kokosovo)
Vegeta (po želji, Original, Sweet Chili ili Smoked)
Priprema:
Skuhajte rižu u omjeru 1:2 (riža : voda). Nakon kuhanja ostavite je poklopljenu da se napari ili skuhajte nudle kratko prema uputstvu, bez ispiranja, neposredno prije dodavanja u wok.
Suhe šljive nakratko potopite u mlaku vodu. Piletinu isijecite na tanke trakice. Mrkvu narežite na julienne, a luk na tanke ploške.
U jako zagrijanu tavu dodajte ulje. Ubacite piletinu i kratko propržite. Zatim dodajte mrkvu, luk i šljive. Kada se povrće malo opusti, dodajte par kašika vode i Vegetu pa kratko prokuhajte. Poslužite uz rižu ili na kraju umiješajte nudle.
Miranova preporuka: „Za wok je važno da svi sastojci budu slične veličine jer tada okus i tekstura najbolje dolaze do izražaja.“
Ovaj recept pokazuje da brzina i jednostavnost ne znače odustajanje od okusa. Baš suprotno jer neočekivani spoj može biti upravo ono što trebamo kada dan traži nešto brzo, jednostavno i ukusno.
Jedna kašika dovoljna je da pokažete svoje najbolje i otkrijete da Vegeta uvijek izvlači najbolje iz svakog jela.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!