TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 29.11.2016.
Svi oni koji žele imati lijepu liniju, no ujedno se i zdravo hraniti vjerojatno već znaju sve o pozitivnim svojstvima surutke. Za one koji ne znaju, surutka je namirnica iz grupe mliječnih proizvoda koja je zahvaljujući svom sastavu iznimno zdrava i nalazi se visoko na nutritivnoj ljestvici poželjnih namirnica za tijelo. Surutka je veoma bogata mineralima kao što su magnezij, cink, natrij i fosf
Svi oni koji žele imati lijepu liniju, no ujedno se i zdravo hraniti vjerojatno već znaju sve o pozitivnim svojstvima surutke. Za one koji ne znaju, surutka je namirnica iz grupe mliječnih proizvoda koja je zahvaljujući svom sastavu iznimno zdrava i nalazi se visoko na nutritivnoj ljestvici poželjnih namirnica za tijelo. Surutka je veoma bogata mineralima kao što su magnezij, cink, natrij i fosfor, a osim minerala sadrži i vrstu proteina koji su odgovorni za sprječavanje i liječenje depresije, zatim za eliminiranje upalnih procesa u tijelu te za održavanje ravnoteže crijevne flore. Osim toga surutka ima svojstvo da nakon što ju unesete u organizam, ona potječe lučenje serotonina, hormona koji je odgovoran za osjećaj sreće i zadovoljstva.
Zahvaljujući Meggle ProVie napitku, sada surutku možete uvijek konzumirati, a Meggle se pobrinuo i da dolazi u dva omiljena okusa: okus jagode i brusnice te okus naranče i markauje. Zahvaljujući surutki u ProVie napitku, on postaje prirodni izvor vitamina i antioksidansa te ublažava osjećaj gladi.
Mi smo inspirirani ovim svojstvima napravili dva ukusna smoothie doručka u kojima možete uživati doma, ali i ponijeti ih na posao za zdravi doručak to-go.
MEGGLE ZDRAVI DORUČAK
SA OKUSOM JAGODE I BRUSNICE
MEGGLE ZDRAVI DORUČAK
SA OKUSOM NARANČE I MARAKUJE
MEGGLE & BONJOUR.ba te daruju ProVie zalihama
za skoro cijeli mjesec, uz ProVie čarape!
Da biste se i sami okušali u pripremi Meggle zdravog doručka, najkreativniju osobu među našim čitateljima nagrađujemo s 24 pakiranja Meggle ProVie napitka kojeg na adresu dobitnice dostavljamo uz dva para ProVie čarapa.
Da biste sudjelovali u nagradnoj igri, dovoljno je da napravite fotografiju svog jela spravljenog s Meggle proizvodima i postavite ju na svoj Instagram. Uz to dodajte i hastagove #megglebih, #gastroizazov te tagirajte Meggle BiH i BONJOUR.ba profil kako bismo pronašli vašu fotografiju i onu najkreativniju darujemo nagradama. Igramo se do 10.12.2016. u 12:00h kada na BONJOUR.ba Instagramu objavimo ime dobitnika. Sretno!
TEKST: Ada Ćeremida
Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje.
Ovdje je glavni detalj: miris.
I to onaj koji vas vraća nazad.
Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.
Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.
Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.
Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.
I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije.
To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.
Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.
Baščaršija ljeti tek se zahuktava.
Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
I… nešto neočekivano.
Produkcija: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!