TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 13.9.2024.

Neke destinacije nude iskustva koja su daleko od uobičajenih turističkih staza i historijskih spomenika.

 

Naime, ova jedinstvena mjesta ne samo da fasciniraju svojom ljepotom, već i specifičnim pravilima i kulturnim normama koje moraju poštovati posjetitelji. Dakle, ako ste spremni na avanturu koja zahtijeva prilagodbu i poštovanje lokalnih običaja, malo adrenalina i super zanimljivih detalja ove destinacije stavite u svoj dnevnik putovanja.

 



Na primjer, davanje napojnice nakon obroka u Japanu može se smatrati nepristojnim ili uvredljivim za poslužitelja, jedenje rukama uobičajeno je u Indiji i na Bliskom istoku, ali upotreba lijeve ruke je veliko ne. Razumijevanje i poštovanje lokalnih običaja je od suštinskog značaja za odlično iskustvo.

U konačnici, važno je pokazati poštovanje prema kulturi u koju putujete uzimajući u obzir i slijedeći njihove običaje.

 

Kako pravilno jesti baget u Parizu?


Oh, la la. Francuski baget je toliko ukusan da je primamljivo da ga jednostavno jedete u komadu, ali je to veliko ne u Parizu, tačnije cijeloj Francuskoj. Naime, baget trebate izlomiti na male komade i onda tako jesti. Nemojte ni pomišljati da tražite puter jer trebalo bi da koristite svoj hljeb kako biste njime pokupili sav sadržaj na tanjiru jer to pokazuje da ste zaista uživali u obroku.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Signe ?? (@signemengote)

 

Samo kimono: Otok Miyajima u Japanu

Na šarmantnom otoku Miyajima, poznatom po svjetlucavim vratima torii koja se uzdižu iznad mora, posjetitelji su obavezni poštovati poseban dress code. Da bi zadržali čistoću i poštovanje prema svetom hramu Itsukushima, svi koji ulaze u ovaj kompleks moraju nositi kimono ili tradicionalnu japansku odjeću. Ovaj zakon ne samo da štiti kulturni integritet, već omogućuje posjetiteljima da se potpuno prepuste vibu lokalne tradicije i historije.

 

No photo, please - Papua Nova Gvineja
 

Ako vas poziv istraživanja udaljenih otoka odvede do Papue Nove Gvineje otkrit ćete da je pravilo "nema fotografisanja" nešto što se mora ispoštovati. Mnoge lokalne zajednice smatraju fotografisanje svetim i ličnim, stoga su postavili stroge zabrane kako bi očuvali svoju privatnost i kulturnu baštinu. Vjerujemo da vam ipak ovo neće pokvariti odmor jer ovo pravilo pruža jedinstvenu priliku da doživite lokalnu kulturu bez distrakcije modernih tehnologija. Doživite to kao digitalni detoks što u konačnici odmor i treba biti.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Viky Rader (@vikyrader)

 

You can't leave your hat on u Kraljevini Bahrein


U Bahreinu, postoji neobičan kulturni običaj koji zabranjuje nošenje šešira unutar određenih javnih prostora uključujući vladine zgrade i muzeje. Ovaj detalj je povezan s lokalnim vjerovanjima i simbolikom, a njegova svrha je očuvanje poštovanja prema tradiciji.
 

Cappucino poslije 11? Ne u Rimu!


Iako se ovo ne smatra nepristojnim, više je čudno za lokalce kada vide da neko želi naručiti cappucino poslije 11h.  

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Katia ? (@katiaerokhin)



Velike torbe ne, kao i visoke potpetice u Veneciji

Kako bi očuvali historiju i strukturalnu stabilnost, postoje stroge zabrane korištenja velikih, teških torbi i nošenja visokih potpetica na plutajućim mostovima. Također, zabranjeno je hodanje po određenim mjestima bez prethodnog odobrenja u historijskom centru.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maddie (@maddiekulicka)



Pola šoljice čaja, molim - Kazahstan

Iako vam se može činiti da vam nedostaje pola čaja u šolji, u Kazahstanu je tradicionalno da vam se ponudi tako. Praksa ima za cilj da osigura da vaš čaj ostane tvruć u svakom trenutku i omogućava vam da stalno komunicirate sa osobom koja ga sipa. 

 

Recite ne parmezanu u Italiji
 

Iako je u svijetu uobičajeno da konobari ponude da posipaju malo dodatno parmezana na jelo, u Italiji nije. Tačnije, smatra se potpuno nepristojnim tražiti to, posebno ako jedete pizzu. 

 

 

Sve u svemu ovo su super zanimljive destinacije koju ćete sigurno zapamtiti.

* * *
Naslovna fotografija: @marine_diet


Bonjour

Bihać krije mjesto gdje ručate na vodi i stižete do slapova - a evo i kako

TEKST: Dragana Rauš

Bihać krije mjesto gdje ručate na vodi i stižete do slapova - a evo i kako Bihać krije mjesto gdje ručate na vodi i stižete do slapova - a evo i kako

Ako vas put nanese kroz Bihać ili planirate mali bijeg do ovog grada bogatog vodom i zelenilom, River Dock je razlog više za to. Ova mala oaza na obali Une nas je podsjetila koliko je sjajno kada priroda i čovjek žive u skladu. A evo i kako to izgleda…

6-2

5-2

 
Drveni paviljoni i prostrane terase smjestili su se uz rijeku, bez da su narušili ijednu zelenu granu. Svuda oko vas šušti lavanda - mirisna, ljekovita, dom za pčele i leptire. Na ovom mjestu ona nije samo dekoracija, već znak koliko se vlasnici trude da budu u skladu s prirodom. Lavandu koriste i za proizvodnju kozmetičkih proizvoda, malih sapuna i mirisnih jastučića koji često završe kao pokloni za goste ili drage saradnike.
 

1-2
 


Jer River Dock nije samo mjesto za predah - to je mjesto koje je nastalo iz ideje da se čuva ono što je Una godinama davala ovom kraju. Svjesni koliko im ona daje odgovorno su joj uzvratili čišćenjem rijeke, od restorana pa sve do Ripačkih slapova.

 

3-2


Zanima vas kakva je hrana? Baš kako volimo! Mi smo probale unsku pastrmku s blitvom i sve je bilo kako volimo - svježe i domaće. Poznati okusi, a opet dovoljno posebni da ih se sjetite kad se vratite kući.

 

7-2
 

A tu je i ono što River Dock čini jedinstvenim: ručak na čamcu. Mirna vožnja do Ripačkih vodopada izuzetno je iskustvo za koje mi ovaj put, nažalost, nismo imale dovoljno vremena. Ako vi ipak planirate da ovo bude dio vašeg River Dock iskustva - izdvojite barem 45 minuta za vožnju i ručak na vodi. Vjerujte, Una i svježa pastrmka zaslužuju tih pola sata više.

 

2-2
 

Vožnje funkcionišu bez rezervacije. Možda ćete u sezoni sačekati 15 do 20 minuta, ali zaista vrijedi. Jer gdje ćete ljepše sačekati nego u hladu lavande, s pogledom na rijeku.

 

4-2
 

Vožnje čamcem funkcionišu bez rezervacije, a u sezoni zna biti malo gužve. Ako se desi da sačekate 15 ili 20 minuta, gdje biste to radije uradili nego u hladu pored Une, uz miris lavande i domaću tursku kafu? Ovdje čak i čekanje ima smisla - jer sve što vrijedi, vrijedi i sačekati.

Sve ovo vam zvuči kao odmor po vašoj mjeri? Pronađite ih na Instagramu: @riverdockbihac
 

8-2
 

 

FOTO: Dragana Rauš za Bonjour


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!