TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 16.3.2019.

Slojevi kremastog tijesta, prozračna i ukusna krema, svježe kiselkasto-slatke maline i domaći čaj. Upravo smo opisali najdraže uspomene iz djetinjstva i uživanje u ukusnoj maminoj kremšniti. Osnova svake kremšnite su jaja, šećer, mlijeko i brašno, dok se sama priprema i dodaci malo razliku od grada do grada. No, bez obzira koju varijante popularne 'cremschnitte' birate, vjerujemo da će vas, ali

Slojevi kremastog tijesta, prozračna i ukusna krema, svježe kiselkasto-slatke maline i domaći čaj. Upravo smo opisali najdraže uspomene iz djetinjstva i uživanje u ukusnoj maminoj kremšniti. Osnova svake kremšnite su jaja, šećer, mlijeko i brašno, dok se sama priprema i dodaci malo razliku od grada do grada. No, bez obzira koju varijante popularne 'cremschnitte' birate, vjerujemo da će vas, ali i vaše ukućane iznova pozivati na druženje. Mi smo se danas odlučili na recept koji je obogaćen i malinama, a koji će vikend učiniti posebnijim.
 

 

Sastojci:

320 g lisnatog tijesta
75g šećera u prahu
12 svježih malina, plus za ukrašavanje

Za žutu kremu:

250 ml slatkog vrhnja
250 ml mlijeka
1 mahuna vanilije
3 lista želatine
4 žumanjka
100 g šećera
Škrob za kolače (gustin)

Za bijelu kremu:

300 ml slatkog vrhnja
2 male žlice šećera
1 žlica ekstrakta vanilije


Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lisnato tijesto razvaljajte na dimenzije koje odgovaraju kalupu u kojem pripremate kolač. Na dno kalupa prvo stavite papir za pečenje, a onda i tijesto. Tijesto posvuda ubodite vilicom i pecite 15-17 minuta. Zatim okrenite kore i pecite još deset minuta ili dok kore ne dobiju zlatno smeđu boju. Izvadite iz pećnice i dok je još toplo tijesto izrežite ga na tri jednaka dijela i ostavite sa strane da se hladi.

Slijedi priprema žute kreme. Pomiješajte slatko vrhnje, mlijeko i vaniliju u posudi za kuhanje. Kuhajte pet minuta. Paraleno u zdjelu s hladnom vodom dodajte želatinu i ostavite ju pet minuta. Zatim u velikoj zdjeli umutite žumanjke, šećer i gustin. Ovu smjesu dodajte u smjesu slatkog vrhnja i mlijeka. Kuhajte još pet minuta na niskoj temperaturi, kako bi se brašno skuhalo, a smjesa postala gusta. Sklonite s vatre. Zatim dodajte omekšane listove želatine. Miješajte dok smjesa ne postane kompaktna. Smjesu ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

Slijedi priprema bijele kreme. Pomiješajte slatko vrhnje, šećer i ekstrakt vanilije i miješajte dok ne dobijete mekanu i prozračnu smjesu.
Slijedi slaganje slojeva. U posudu odgovarajuće veličine dodajte dva sloja lisnatog tijesta. Nanesite pola žute kreme te rasporedite po tijestu. Slijede ponovno dva sloja lisnatog tijesta, ostatak žute kreme, a zatim i bijela krema. ¼ bijele kreme ostavite sa strane kako biste ju nanijeli po vrhu i na nju posložili maline. Još samo hlađenje kolača (najmanje tri sata), a onda, uživanje u ovoj ukusnoj slastici. Dobar tek!

 

Foto i recept via realfood.tesco.com


Bonjour

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

TEKST: Adelisa Mašić

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.

Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala. 

 



Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.

 



A kako ga obilježiti?   

Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati. 

 



Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.

 



Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.

 



Potrebno vam je: 

  • 200 g tamne čokolade, 

  • 100 g putera, 

  • 100 g šećera, 2 jaja 

  • 80 g brašna. 

Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.

 



Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.

 

 

Foto: @manon.dbn


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!