Danas pripremamo omiljeni kolač iz djetinjstva – kremšnite s malinama

GASTRO
16.3.2019.

Slojevi kremastog tijesta, prozračna i ukusna krema, svježe kiselkasto-slatke maline i domaći čaj. Upravo smo opisali najdraže uspomene iz djetinjstva i uživanje u ukusnoj maminoj kremšniti. Osnova svake kremšnite su jaja, šećer, mlijeko i brašno, dok se sama priprema i dodaci malo razliku od grada do grada. No, bez obzira koju varijante popularne 'cremschnitte' birate, vjerujemo da će vas, ali i vaše ukućane iznova pozivati na druženje. Mi smo se danas odlučili na recept koji je obogaćen i malinama, a koji će vikend učiniti posebnijim.
 

 

Sastojci:

320 g lisnatog tijesta
75g šećera u prahu
12 svježih malina, plus za ukrašavanje

Za žutu kremu:

250 ml slatkog vrhnja
250 ml mlijeka
1 mahuna vanilije
3 lista želatine
4 žumanjka
100 g šećera
Škrob za kolače (gustin)

Za bijelu kremu:

300 ml slatkog vrhnja
2 male žlice šećera
1 žlica ekstrakta vanilije


Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lisnato tijesto razvaljajte na dimenzije koje odgovaraju kalupu u kojem pripremate kolač. Na dno kalupa prvo stavite papir za pečenje, a onda i tijesto. Tijesto posvuda ubodite vilicom i pecite 15-17 minuta. Zatim okrenite kore i pecite još deset minuta ili dok kore ne dobiju zlatno smeđu boju. Izvadite iz pećnice i dok je još toplo tijesto izrežite ga na tri jednaka dijela i ostavite sa strane da se hladi.

Slijedi priprema žute kreme. Pomiješajte slatko vrhnje, mlijeko i vaniliju u posudi za kuhanje. Kuhajte pet minuta. Paraleno u zdjelu s hladnom vodom dodajte želatinu i ostavite ju pet minuta. Zatim u velikoj zdjeli umutite žumanjke, šećer i gustin. Ovu smjesu dodajte u smjesu slatkog vrhnja i mlijeka. Kuhajte još pet minuta na niskoj temperaturi, kako bi se brašno skuhalo, a smjesa postala gusta. Sklonite s vatre. Zatim dodajte omekšane listove želatine. Miješajte dok smjesa ne postane kompaktna. Smjesu ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

Slijedi priprema bijele kreme. Pomiješajte slatko vrhnje, šećer i ekstrakt vanilije i miješajte dok ne dobijete mekanu i prozračnu smjesu.
Slijedi slaganje slojeva. U posudu odgovarajuće veličine dodajte dva sloja lisnatog tijesta. Nanesite pola žute kreme te rasporedite po tijestu. Slijede ponovno dva sloja lisnatog tijesta, ostatak žute kreme, a zatim i bijela krema. ¼ bijele kreme ostavite sa strane kako biste ju nanijeli po vrhu i na nju posložili maline. Još samo hlađenje kolača (najmanje tri sata), a onda, uživanje u ovoj ukusnoj slastici. Dobar tek!

 

Foto i recept via realfood.tesco.com

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Bonjour

Podijeli:

Posljednje objavljeno: