Proslavite Dan sladoleda od čokolade uz ovaj kremasti recept koji će sve oduševiti - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Proslavite Dan sladoleda od čokolade uz ovaj kremasti recept koji će sve oduševiti

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

GOURMET
7.6.2021.

Ako ste sladoledoljubac i pri tome čokoljubac onda će vas oduševiti vijest da se danas slavi Dan sladoleda od čokolade. Jeste li spremni za ledeno slavlje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za njegovu pripremu trebat će vam samo deset minuta, a razveselit će vas na vikend jutro, biti odličan izbor za druženje sa prijateljicama na terasi, ali i biti odlična poslastica za cijelu porodicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku donosimo sve detalje pripreme, a orginalni recept možete pronaći ovdje ili na Instagram profilu @halfbakedharvest.

Foto: halfbakedharvest.com 

Sastojci:

  • 680 g konzerviranog punomasnog kokosovog mlijeka (ili punomasnog mlijeka)
  • 80 g javorovog sirupa
  • 2 kašike nezaslađenog kakao praha
  • 1 kašika kukuruznog škroba
  • 1 kašika instant kafe u prahu
  • 170 g tamne ili poluslatke, nasjeckane čokolade
  • 1/2 kašičice  soli
  • 2 kašičice ekstrakta vanilije

Za preliv:

  • 340 g mliječne, nasjeckane čokolade
  • 2 kašike kokosovog ulja

Priprema:

U šerpi srednje veličine pomiješajte kokosovo mlijeko, javorov sirup, kakao u prahu, kukuruzni škrob, instant kafu i sol. Dodajte nasjeckanu čokoladu. Stavite šerpu na srednje jaku vatru i kuhajte uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne i čokolada ne otopi, oko 8-10 minuta. Sklonite sa vrelog kola, dodjate vanilin ekstrakt i promiješajte. Neka se ohladi 5 minuta.

Zatim ravnomjerno podijelite mješavinu čokolade u 8 kalupa za sladoled. Umetnite štapiće i zamrznite dok se ne stegne, 4 sata ili preko noći.

Da napravite dodatan sloj čokolade preko, čokoladu i kokosovo ulje otopite u mikrovalnoj. Kuhajte u intervalima, miješajući svakih 30 sekundi dok ne postane glatko. Neka se ohladi 10 minuta. Izvadite sladoled iz zamrzivača i prelijte čokoladom. Držite u zamrzivaču dok ne budete spremni za #mljac sladoled.

Foto: halfbakedharvest.com 

Cijeli postupak pripreme možete pogledati i u nastavku.

***

Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno