Sve što trebate znati o djelovanju plavog svjetla na izgled kože

BEAUTY SAVJETI
4.10.2020.

Ako ste se odlučili ozbiljno posvetiti prevencijom preranog starenja, stručnjaci navode da zaštita od UVA i UVB zraka više nije dovoljna, jer nova istraživanja potvrđuju da je plava svjetlost - emitirana od sunca i naših digitalnih uređaja - također štetna za našu kožu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, plavo svjetlo dolazi od većine digitalnih uređaja, uključujući mobitel, laptop i računar, a dugotrajno izlaganje koncentriranim izvorima energije plave svjetlosti može prouzročiti oštećenje kože, uključujući promjene boje, upale i slabljenje površine kože.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: unsplash.com

Točnije, plavo svjetlo potiče stresore na koži koji uzrokuju foto-starenje; odnosno starenje od predugog izlaganja svjetlosti. Sunčeva svjetlost je glavni izvor plave svjetlosti kojoj smo izloženi; digitalni uređaji emitiraju samo djelić te količine zračenja, ali glavna razlika je u tome što su nam telefoni mnogo bliži od sunca i ovo izlaganje izbliza je štetnije.

KAKO PRUŽITI ZAŠTITU KOŽI?

Jednostavno rješenje za zaštitu jeste pokrivanje telefona i tableta zaslonom za plavo svjetlo. Također, neki pametni telefoni danas imaju postavku koja plavo svjetlo pretvara u žuto svjetlo (često nazivano noćnim režimom) što je daleko lakše za oči, ali i za vašu kožu. Ako vaš mobitel ima ovu funkciju, ona može biti sjajna preventivna metoda ili barem za početak smanjite razinu osvjetljenja na ekranima na 50%.

Što se tiče njege kože kako bi se spriječilo djelovanje plavog svjetla, potražite serume i kreme pune antioksidansa i razmislite o rutini njege kože formulisanoj sa sastojcima koji dokazano rješavaju vidljive učinke UV zraka. Primjena lokalnih antioksidanata u beauty rutini, kao i prehrana bogata antioksidantima (iz svježeg voća i povrća) može pojačati odbranu kože od oksidativne štete.

Foto: @estelanewbold

BEAUTY SAVJETI , 4.10.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

unsplash.com

Podijeli:

Posljednje objavljeno