TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 19.8.2019.
Uz svjetsku premijeru filma 'Ukrug', svi filmoljupci su jučer uživali i u dugometražnom igranom filmu 'Jadnici' koji je prikazan u Ljetnom kinu.
Filmske ekipe oba filma su pozdravili novinare i brojne članove filmske industrije okupljene ispred Narodnog pozorišta.
Ekipa filma 'Ukrug'
Ekipa filma 'Jadnici'
Među gostima crvenog tepiha bila je i sjajna francuska glumica, Isabelle Huppert kojoj je jučer u Narodnom pozorištu Sarajevo dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.
Ikona kinematografije i dobitnica 'Zlatnog lava' je bila odlična ambasadorica francuskog poimanja stila te je izgledala elegantno u dugoj čipkastoj haljini koja je obogaćena sitnim volanima i remenom od baršuna koji daje dodatan glamur kreaciji.
Isabelle Huppert
Za ugodnu atmosferu na crvenom tepihu i razgovor o europskoj kinematografiji ponovno su bili zaslužni voditelji Maja Čengić Miralem i Haris Bilalović.
Maja je birala dizajn regionalno poznatog brenda Mateyaneira koji upravo kroz poman odabir materijala, minimalizam i zanimljive krojeve čine svaki svoj komad pamtljivim. Uz dugu crnu slip Mateyaneira haljinu s visokim prorezom kombinirala je široki crni remen s kopčom koji je kreirao ženstvenu siluetu. Naramenice haljine otraga otkrivaju leđa, a dodatna elegantna nota haljini dana je uz mini šlep.
Maja Čengić Miralem
Haris Bilalović je birao elegantno klasično crno odijelo uz koje je stilizirao bijelu košulju i crnu kravatu. Ovaj bezvremenski look upotpunio je uz broš Srca Sarajeva koji je dao festivalski prizvuk cijelom izdanju.
Maja Čengić Miralem i Haris Bilalović
Glumac Moamer Kasumović je pauzu između snimanja nove sezone serije 'Lud, zbunjen, normalan' također iskoristio kako bi pogledao svjetsku premijeru filma 'Ukrug'. Za crveni tepih birao je elegantno odijelo koje je upotpunio leptir mašnom i cipelama u smeđim tonovima.
Moamer Kasumović i pratnja
Među gostima sinoćnjeg crvenog tepiha bili su i pjevačica Lana Hamza te Sanel Hadžić, urednik SNL magazina. Crvena haljina koja nosi etiketu bh.dizajnerice Ljiljane Šaković Mujan, odnosno Ljilja Design za Metaphysika koncept store, obogaćena trendi volanima te otvorenim remenima, bila je modni odabir poznate pjevačice. Svoj look dodatno je naglasila modnim dodacima u identičnoj nijansi.
Lana Hamza
Sanel je za crveni tepih birao dizajn domaćeg brenda, Dresscode. Obzirom da ovaj urednik često za svečane prilike bira odijela koja nose etiketu ovog Made in BiH brenda, očekivano je bilo i da će za crveni tepih Festivala birati upravo njihove komade. Njegov jučerašnji look sastojao se od jako elegantnog crnog odijela kojem je dodatna profinjenost dana odabirom modnih dodataka u crnoj boji – cipela i leptir mašne.
Sanel Hadžić
Lana Hamza i Sanel Hadžić
Uz ružičastu Zara haljinu koju je Jelena Veljača odjenula za otvorenje Sarajevo Film Festivala, jučer je još jedna upečatljiva high street kreacija bila dio crvenog tepiha Sarajevo Film Festivala. Lejla Hajrović je birala pastelnu asimetričnu haljinu bez naramenica izrađenu od tila koju je dizajner Giambattista Valli kreirao za H&M. Kreacija je dio dizajnerske/high street suradnje o kojoj možete čitati ovdje i koja je predstavljena još u 5.mjesecu. Zlatni modni dodaci su bili Lejlin odabir uz ovu haljinu u boji breskve.
Lejla Hajrović
Zanimljiv kroj haljine s unutrašnjom instrukcijom i upečatljivi metalik materijal od kojeg je izrađena su u fokusu ESCADA kreacije koju je Džejla Glavović nosila 3. večer Festivala. Sve o ovoj haljini možete saznati klikom ovdje.
Modne odabire ostalih gostiju crvenog tepiha 3. večeri Sarajevo Film Festivala pogledajte kroz fotografije u nastavku.
TEKST: Bonjour.ba
Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.
Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba.
Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić
U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja
Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?
Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm.
Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.
Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.
Malo začina za uspomenu
Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.
Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.
Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!