TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 17.4.2019.
Šarmantno uređenje, jela i vina koja će razveseliti nepce čak i najzahtjevnijih zaljubljenika u hranu i vrsna vina, ali i bogata povijesna priča, čini 4 sobe gospođe Safije oazom mira i hedonizma. Ovomjesečni program „Kod Safije s proljeća“ koncipirali su tako da sva čula uživaju - pa i šesto. Danas, 17.4., bit će otvorena izložba fotografija "Refleksije i kontemplacije iz Indije" Zorana Milišića, koja je svojevrsno intimno i inspirativno putovanje kroz traženje istinskog sebe u mističnoj Indiji. Milišić je nizom od 20 neobično snažnih fotografija s ovog putovanja objektivom kamere ovjekovječio trenutke u kojima će pažljiv promatrač, osim ljepote, pronaći djelić vlastitog putovanja i potrage za vlastitim Sobom. Izložba će ostati otvorena do šestog mjeseca, a počinje druženjem i razgovorom s autorom Milišićem, poznatim kineziologom i stručnjakom Mai-Tri metode iz Sarajeva.
U petak, 19.4., na degustacijskoj večeri će biti predstavljena nova, autorska jela 4 sobe gospođe Safije koja potpisuje Ivan Zmijarević, rezidentni chef. Meni od šest sljedova koji uključuje mesna, riblja i vegetarijanska jela, uz neizostavan desert i pozdrav iz kuhinje, inspiriran je mediteranskom kuhinjom i rezultat je višemjesečnog rada na novim okusima, aromama i kombinacijama namirnica. Da bi sva čula uživala, kako kažu kod Safije, uz hranu idu dobra vina po preporuci kućnih sommeliera...
TEKST: Adelisa Mašić
Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.
Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala.
Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.
A kako ga obilježiti?
Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati.
Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.
Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.
Potrebno vam je:
200 g tamne čokolade,
100 g putera,
100 g šećera, 2 jaja
80 g brašna.
Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.
Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.
Foto: @manon.dbn
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!